لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۵۱

صادرات روزانه «۸۷۰ هزار بشکه نفت» در بودجه سال آینده


بر اساس آمار‌های شرکت ردیابی نفتکش‌ها، کپلر، میزان بارگیری روزانه نفت و میعانات گازی ایران در شش ماه ابتدایی سال جاری خورشیدی (آوریل تا سپتامبر) تقریبا ۶۸۶ هزار بشکه بوده که در ماه‌های اخیر به زیر ۴۰۰ هزار بشکه رسیده است.
بر اساس آمار‌های شرکت ردیابی نفتکش‌ها، کپلر، میزان بارگیری روزانه نفت و میعانات گازی ایران در شش ماه ابتدایی سال جاری خورشیدی (آوریل تا سپتامبر) تقریبا ۶۸۶ هزار بشکه بوده که در ماه‌های اخیر به زیر ۴۰۰ هزار بشکه رسیده است.

گزارش‌ها حاکی است دولت روحانی در لایحه بودجه سال آینده صادرات روزانه ۸۷۰ هزار بشکه نفت را گنجانده است.

این در حالی است که طبق گزارش‌های بین‌المللی، ایران هم اکنون حتی قادر به فروش نیمی این میزان نفت نیز نیست.

خبرگزاری ایرنا گزارش داده که تعدادی از مواد لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور در جلسه هیئت دولت به رهبری حسن روحانی روز شنبه ۱۰ آذرماه مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.

همزمان خبرگزاری فارس از قول محمد حسینی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی، گزارش داد دولت بنا داشت برای سال آینده، روزانه ۵۰۰ هزار بشکه نفت با قیمت ۵۰ دلار صادر کند، ضمن اینکه قیمت ارزی که دولت برای سال آینده در نظر گرفته، ۱۱ هزار تومان است، اما «هم اکنون بر اساس خبری که گرفته‌ام دولت بنای اصلاح این لایحه را دارد و تعداد صادرات بشکه‌‌های نفت در هر روز تغییر کرده و به ۸۷۰ هزار بشکه رسیده است که عملا این موضوع باعث ایجاد افزایش در اعداد و ارقام لایحه خواهد شد».

قبلا نیز گزارش‌هایی درباره صادرات ۸۷۰ هزار بشکه نفت و میعانات گازی در لایحه سال آینده منتشر شده بود و این کار دولت را تلاشی برای «پنهان کردن شکاف کسری بودجه» عنوان کرده بودند.

در بودجه سال جاری نیز دولت صادرات روزانه ۱ میلیون و ۵۴۰ هزار بشکه نفت و میعانات گازی را گنجانده بود و بنابر گفته‌‌های مقامات دولت، این رقم طی ماه‌های گذشته تعدیل شده (کاهش یافته) است.

بر اساس آمار‌های شرکت ردیابی نفتکش‌ها، کپلر، که در اختیار رادیو فردا قرار گرفته، میزان بارگیری روزانه نفت و میعانات گازی ایران در شش ماه ابتدایی سال جاری خورشیدی (آوریل تا سپتامبر) تقریبا ۶۸۶ هزار بشکه بوده که در ماه‌های اخیر به زیر ۴۰۰ هزار بشکه رسیده است.

معلوم نیست ایران موفق به فروش چه مقدار این میزان محموله‌‌های نفتی شده، اما بر اساس آمار‌های کپلر چین در ماه‌های گذشته به طور متوسط روزانه ۱۱۱ هزار بشکه نفت از ایران وارد کرده است.

البته شرکت‌های ساینوپک و سی‌ان‌پی‌سی چین میادین آزدگان و یادآوران ایران را توسعه داده و طبق قرارداد، ایران به‌جای پول نقد، بدهی آنها را با تحویل نفت تسویه می‌کند و تحویل نفت به چین الزاما به معنی فروش نفت و دریافت پول نیست.

سوریه نیز طی ماه‌های گذشته، به طور متوسط روزانه ۶۶ هزار بشکه نفت از ایران می‌خرد و معلوم نیست آیا پولی بابت آن پرداخت می‌کند یا نه.

صندوق بین‌المللی پول دو ماه پیش گزارشی منتشر کرد که پیش‌بینی کرده بود میزان صادرات نفت ایران در سال جاری حدود ۶۰۰ هزار بشکه در سال آینده ۵۰۰ هزار بشکه باشد.

این گزارش همچنین میزان کسری بودجه سال جاری را ۸ درصد تولید ناخالص داخلی (تقریبا برابر ۳۷ میلیارد دلار) برآورد کرده و گفته بود کسری بودجه سال آینده ایران نیز ۸.۱ درصد خواهد بود.

آمار‌های اوپک نشان می‌دهد میزان تولید نفت خام ایران از ۳.۸ میلیون بشکه در دوران قبل از تحریم‌ها به حدود ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار بشکه رسیده است. ایران قبل از تحریم‌ها روزانه حدود ۲.۵ میلیون بشکه صادرات نفت داشت.

حسینی همچنین گفت بودجه شرکت‌‌های دولتی نسبت به سال جاری ۹ درصد افزایش پیدا می‌کند. ضمن اینکه در بخش حقوق و دستمزد ما شاهد افزایش ۱۵ درصدی در این بخش هستیم.

منابع: ایرنا، فارس، رادیو فردا. ف.ق/ت
XS
SM
MD
LG