همزمان با برگزاری جلسه غیر علنی مجلس ایران برای کاهش وابستگی بودجه به نفت، خبرگزاری مهر روز سهشنبه ۲۱ آبان اعلام کرد که در لایحه بودجه سال ۹۹ «سهم درآمدهای نفتی به صفر رسیده است».
اگر ادعای این رسانه نیمه رسمی تایید شود، کاهش شدید درآمدهای نفتی ایران پس از تشدید تحریمهای ایالات متحده باعث شده است که دولت حسن روحانی به درآمدهای دیگر برای تامین منابع مالی بودجه سال آینده روی بیاورد.
خبرگزاری مهر در گزارش خود گفته که درآمدهای نفتی ایران قرار است تنها «صرف پروژههای عمرانی شود».
بر اساس این گزارش، در بودجه سال ۹۹ همچنین قرار است همه هزینهها بازبینی شده و به حداقل برسند.
مجلس شورای اسلامی در سال جاری پس از کاهش شدید صادرات نفت کشور، چندین جلسه غیرعلنی درباره بودجه برگزار کرده است.
روز سهشنبه نیز جلسه غیرعلنی مجلس برای بررسی چگونگی «کاهش وابستگی بودجه به نفت و ضرورت جلوگیری از انتظارات کاذب در بودجه» سال ۹۹ برگزار شد.
اسدالله عباسی، سخنگوی هیات رئیسه مجلس، پس از این جلسه گفت که بودجه سال آینده باید بر اساس مالیات، فروش اوراق مشارکت و فروش شرکتهای دولتی تامین شود.
گزارشها درباره تلاش برای کاهش وابستگی بودجه به نفت در حالی منتشر شده که فروش نفت منبع اصلی درآمدهای ایران است.
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، روز سهشنبه در این زمینه گفت: «با وجود برخی درآمدهای متفرقه، درآمدی که میتواند کشور را اداره کند، پول نفت است».
آقای روحانی افزود: «بالاترین درآمد مالیاتی که برای سال آینده پیشبینی شده، ۱۵۰ هزار میلیارد تومان است؛ اما برای اداره کشور به ۴۵۰ هزار میلیارد تومان نیاز است و حال باید پرسید ۳۰۰ هزار میلیارد تومان باقیمانده را باید از کجا آورد».
ایران تا قبل از تحریمهای یکسال گذشته ایالات متحده، بیش از ۲.۵ میلیون بشکه در روز نفت صادر میکرد و برای بودجه امسال فروش یکونیم میلیون بشکه نفت پیشبینی شده است.
با این حال حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، روز سهشنبه ۱۴ آبان، گفته بود که فروش نفت ایران تا ۲۰ برابر کاهش یافته است.
وی میزان صادرات نفت ایران را دقیقا عنوان نکرد، اما با میزان افت «۲۰ برابری» که اشاره کرده، احتمالا صادرات روزانه نفت ایران به ۱۲۵ هزار بشکه رسیده است.
ایران ماه اوت نیز در کل ۱۶۰ هزار بشکه نفت صادرات داشت. این رقم در ماه ژوئیه ۳۶۵ هزار بشکه بود.