لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۵۹

افت ۵۰ درصدی تولید سیمان در بخشی از کارخانه‌های ایران به دلیل مشکل انرژی


کارخانه سیمان زرند
کارخانه سیمان زرند

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان می‌گوید که تولید کارخانه‌های سیمان اطراف کلانشهرها به دلیل محدودیت استفاده از مازوت ۵۰ درصد افت کرده است.

علی‌اکبر الوندیان روز یک‌شنبه چهارم آذرماه به خبرگزاری ایلنا گفت: «کارخانه‌هایی که دور از کلان‌شهرها قرار دارند از مازوت به عنوان سوخت جایگزین استفاده می‌کنند اما گاز مصرفی برخی کارخانه‌های سیمان اطراف کلان‌شهرها به دلیل محدودیت مصرف مازوت به نصف کاهش پیدا کرده است.»

مازوت آلاینده‌ترین سوخت فسیلی است و باعث آلودگی شدید هوا می‌شود اما مسئولان در ایران برای جبران کسری گاز دست به مازوت‌سوزی‌های گسترده در صنایع و نیروگاه‌های برقی زده‌اند.

شرکت‌های تولیدکننده سیمان علاوه بر محدودیت مصرف گاز در پاییز، در فصل تابستان نیز به دلیل کمبود برق با افت تولید مواجه شده بودند. به گفته آقای الوندیان شرکت‌های سیمانی از ۱۵ خرداد تا اواسط شهریورماه را با محدودیت در تأمین برق سپری کردند و در اوج این محدودیت‌ها ۷۰ درصد کوره‌ها در مردادماه تعطیل شدند.

این فعال صنفی می‌گوید کاهش برق و گاز تاکنون تأثیر قابل‌توجهی بر قیمت سیمان نگذاشته است اما صادرات محصول «کلینکر» به دلیل «قطعی برق تابستان» در هفت‌ماهه نخست امسال ۱۷درصد کاهش داشته است. کلینکر یا تفالهٔ کوره، ماده اصلی در ساخت سیمان است.

ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری نیز روز شنبه از تأثیر شدید قطع برق بر صنایع ایران سخن گفت و افزود که «ناترازی انرژی به صورت دومینووار مشکلاتی را برای ما ایجاد می‌کند که آسیب‌هایی را به زیرساخت‌ها، درمان، ارتباط، پرداخت و تراکنش‌ها وارد کرده و تمام این عوامل باعث اختلال در روند زندگی عادی مردم می‌شود.»

معضل تأمین برق و گاز در سال‌های اخیر به یکی از موانع اصلی تولید در ایران تبدیل شده است. با وجود ذخایر عظیم گاز در ایران کاهش سرمایه‌گذاری‌ها و ضعف در مدیریت باعث شکل‌گیری ناترازی در بخش انرژی شده است. در شرایطی که کارشناسان پیش از این در مورد مشکل در تأمین گاز و برق هشدار می‌دادند دولت در پیش‌بینی راه‌حل برای رفع این مشکل ناتوان بوده است.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، هفتم مهرماه امسال با اشاره به وجود ناترازی در بخش انرژی ایران پیش‌بینی کرده بود که برای سال آینده ۲۴ هزار مگاوات کسری برق خواهیم داشت. آرش نجفی با بیان این‌که صنایع پتروشیمی و فولاد در ایران «۶۰ تا ۷۰ روز از سال گاز ندارند» تأکید کرده بود که «ما دومین کشور گازخیز دنیا هستیم و از همه جهت مزیت داریم و این وضعیت مشخصاً به‌جز سوٰء مدیریت و عدم دقت به روش‌ها هیچ دلیل دیگری ندارد.»

صنایع ایران در حالی به دلیل محدودیت در مازوت‌سوزی با کاهش تولید مواجه شده‌اند که وضعیت هوای کلانشهرهای ایران همچنان آلوده است. فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پیش از آغاز فصل سرما گفته بود «صرفاً به دلیل سلامت مردم» امسال مازوت سوزی را کاهش خواهیم داد. پس از آن نیز دولت یک برنامه زمانبندی جدید را برای قطعی برق منتشر کرد اما گزارش‌ها نشان می‌دهد نه تنها قطعی برق از تابستان به فصل سرما سرایت کرده بلکه آلودگی هوا در کلانشهرها همچنان ادامه دارد.

در همین حال، اظهارات سایر مقامات، ادعای دولت در مورد قطعی برق برای حفظ سلامت شهروندان را زیر سؤال برده است. مدیرعامل پیشین شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران روز یکشنبه ۲۷ آبان افشا کرد که دلیل قطعی گسترده برق در ایران کاهش مازوت‌سوزی برای حفظ سلامت شهروندان نیست بلکه ذخایر سوخت برخی پالایشگاه‌ها از پیش فروخته شده است. به گفته عباس کاظمی، مدیران پالایشگاه آبادان به‌جای ارسال ۴۵۰ میلیون لیتر گازوئیل ذخیره زمستان به نیروگاه‌های سراسر کشور، آن را به قیمت آزاد در بورس فروخته‌اند.

میثم ظهوریان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز گفته است: «هم‌اکنون در برخی از شهرها نیروگاه‌ها مازوت می‌سوزانند و در عین حال قطعی برق ادامه دارد، این نشان می‌دهد اساساً دغدغه، دغدغه آلودگی هوا نبوده است بلکه ذخیره‌سازی سوخت در برخی از نیروگاه‌ها به خوبی انجام نشده است.»

XS
SM
MD
LG