گزارشها از بازار تهران از افزایش نرخ سکه تمام بهار آزادی و نرخ دلار دولتی و کاهش قیمت طلا و سکه بهار آزادی حکایت دارد.
براساس اعلام دولت و مجلس، سیاست ارزی بانک مرکزی در حال بازنگری است و به زودی این بسته جدید ارائه میشود تا از نظر مقامهای دولتی راهی باشد برای کنترل بحران بازار طلا و ارز
برخی مسئولان اتاق بازرگانی گفتهاند که «بر اساس این بسته، از این پس مرجع رسمی نرخ دلار بازار ثانویه است که قیمت پیشنهادی آن هشت تا هشت هزار و ۵۰۰ تومان خواهد بود.»
به گفته این مقامها «دلار ۴۲۰۰ تومانی هم فقط برای واردات کالاهای اساسی و دارو اختصاص» خواهد یافت و «ارز صادرکنندگان عمده غیرنفتی از سامانه نیما به بازار ثانویه منتقل میشود و همچنین میزان ارز مسافری نصف خواهد شد.»
مسعود کیمیایی اسدی٬ عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران هم گفته که «معنی و مفهوم این سیاست این است که دولت نرخ بازار را به عنوان نرخ واقعی قبول کرده و میخواهد، قیمت ارز شناور و کنترل کند.»
به گفته کیمیایی اسدی «دولت میخواهد روی بازار ثانویه نظارت داشته باشد و صادرکننده و واردکننده با یک نرخ توافقی، ارز خود را تبادل کنند و دولت فقط ناظر باشد.
طبق اعلام اتاق بازرگانی با سیاست جدید ارزی بانک مرکزی، دولت به دنبال اجرای سه سیاست جدید در بازار ارز است که هدف اصلی در گام اول تثبیت بازار و در ادامه جلوگیری از توزیع رانت اعلام شده است.
انتقال مبادلات ارزی صادرکنندگان عمده به بازار ثانویه، پایه و اساس بسته جدید ارزی بانک مرکزی است که البته نحوه دقیق اجرای آن هنوز مشخص نشده است.
بر همین اساس قرار است صنایع پتروشیمی، فولادی و معدنی که ۸۰ درصد از صادرات غیرنفتی کشور به آنها تعلق دارد٬ ارز خود را مانند صادرکنندگان بخش خصوصی در بازار ثانویه و به نرخ توافقی به واردکنندگان تخصیص دهند.
خبرهای دیگر حاکی از این است که «بانک مرکزی به دنبال بازگرداندن صرافیهای مجاز به چرخه ارزی است و احتمالا توافقات ارزی صادرکنندگان و واردکنندگان بر بستر صرافیها انجام خواهد شد.»
همین خبرها همچنین میگوید که «سومین برنامه بانک مرکزی در حوزه مدیریت بازار ارز، احتمال کاهش ۵۰ درصدی ارز مسافری است که با نرخ مصوب به مسافران واجد شرایط تخصیص مییابد.»
در شرایط فعلی به واسطه اختلاف بیش از ۱۰۰ درصدی نرخ ارز دولتی و غیررسمی، عملا تخصیص ارز مسافری به توزیع رانت تبدیل شده است.
از پیش از اعلام خروج آمریکا از توافقنامه برجام، بازار ارز در ایران دچار نوسانات ادامهداری شده که بر بازار سایر کالاها نیز تاثیر گذاشته است.
التهاب در بازار سکه و ارز، بلاتکلیفی کمسابقهای را در کلیه بازارها ایجاد کرده به طوری که در بازار خودرو فروشنده زیاد است و خریدار کم.
سعید موتمنی٬ رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو تهران هم گفته که «قیمتها حباب دارد و مردم فعلا از خرید خودداری کنند.»
موتمنی افزوده «متاسفانه نرخ ارز در بازار غیررسمی که بالا میرود، سایر بازارها را نیز متاثر میکند. نرخ واقعی دلار بین هفت تا هشت هزار تومان است.
وی همچنین اظهار امیدواری کرده که دولت هرچه زودتر بازار ثانویه ارز را راهاندازی کند تا قیمت دلار در بازار غیررسمی کاهش یافته و به نرخ واقعی خود برسد.
آنطور که خبرگزاریهای ایران گزارش کردهاند، روز چهارنشبه (دهم مرداد) در بازار آزاد تهران، قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی با ۸۷ هزار تومان افزایش به سه میلیون و ۹۹۷ هزار تومان رسیده است.
سکه تمام بهار آزادی طرح جدید نیز با ۴۰ هزار تومان افزایش به سه میلیون و ۷۶۵ هزار تومان رسیده و هر نیم سکه نیز با ۱۰ هزار تومان افزایش به سقف دو میلیون و ۱۳ هزار تومان رسیده است.
برخی دیگر از گزارشها نیز میگوید قیمت سکه و طلا که صبح روز چهارشنبه افزایش یافته بود٬ بعدازظهر امروز کاهش یافته است.
براساس این گزارشها ساعت ۱۷:۴۵ عصر امروز سکه قیمت سه میلیون و ۷۲۵ هزار تومان داشته که نسبت به روز گذشته ۴.۸ درصد کاهش قیمت را تجربه کرده است.
این کاهش محدود قیمت سکه با انتشار خبری در روز دوشنبه با عنوان «ضرر بزرگ در انتظار بازار سکه» بیارتباط نیست
همانروز کارشناسان عنوان کرده بودند، حباب سکه به یک میلیون تومان رسیده و بعد از آن بود که سکه روز سهشنبه ۵۰۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد
براساس گزارشها امروز هم با وجود نوسانات ساعتی، قیمت سکه در ساعت ۱۷:۴۵ نسبت به روز قبل ۱۶۰ هزار تومان ارزانتر شده بود.
بانک مرکزی هم روز چهارشنبه (۱۰ مرداد)نرخ ۳۹ ارز را اعلام کرده که براساس آن نرخ ۲۰ ارز از جمله دلار نسبت به روز گذشته افزایش داشته است.
بر اساس اعلام این بانک٬ نرخ هر دلار آمریکا برای امروز با ۲۰ ریال افزایش نسبت به روز گذشته ۴۴ هزار و ۹۰ ریال قیمت خورد.
روز دوشنبه (هشتم مرداد)، بهای دلار آمریکا در بازار غیررسمی تهران به نزدیک ۱۲ هزار تومان رسید که افزایشی تاریخی محسوب میشود.
قرار است دولت حسن روحانی در واکنش به انتقادها از ناکامی در کنترل بازار ارز و بیثباتی شرایط اقتصادی، تغییراتی در کابینه ایجاد کند. این تغییرات از تغییر رئیس بانک مرکزی آغاز شده است.