در حالی که مرکز پژوهشهای مجلس ایران از افزایش دو درصدی تورم به دنبال افزایش ۱۰ درصدی ارز سخن گفته است، معاون پژوهشکده بانک مرکزی اعلام کرد که به دلیل افزایش قیمت ارز، امسال تورم به ۲۵ درصد و در سال آینده به ۲۰ درصد خواهد رسید.
بر اساس گزارش اخیر مرکز پژوهشهای مجلس، در ازای هر ۱۰ درصد افزایش قیمت ارز، تورم دو درصد افزایش خواهد یافت.
به گفته این مرکز ،شاخص قیمت تولید کننده در اقتصاد ایران یک درصد افزایش خواهد یافت.
قیمت ارز از فروردینماه امسال بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافته و با این محاسبه افزایش نرخ تورم ۲۰ درصد بوده است.
در همین حال به گزارش روزنامه شرق، حمید زمانزاده معاون پژوهشکده بانک مرکزی، عامل اصلی افزايش نرخ تورم در ماههای اخیر را افزایش قیمت ارز دانست و افزود که «اثرات افزايش نرخ ارز بين دو تا سه ماه آثار خود را روی تورم تخليه میکند».
وی پیشبینی کرد که امسال نرخ تورم به ۲۵ درصد و در سال آینده به ۲۰ درصد برسد.
آقای زمانزاده همچنین گفت که اگر بحث توافق با اروپا بر سر برجام به نتیجه برسد، شرایط بازار ارز بهتر میشود و نرخ تورم کاهش خواهد یافت.
وی پیشبینی کرد که در صورت اجرای تحریم نفتی و کاهش فروش نفت ایران به ۲۰۰ هزار بشکه، تورم در سال ۹۸ به حدود ۳۰ درصد هم برسد.
با این حال ایوب فرامرزی، معاون پژوهشی پژوهشکده مرکز آمار، پیشبینی کرد که امسال نرخ تورم به ۱۵ درصد و در سال آینده به ۲۰ درصد برسد.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی روز چهارم مردادماه نرخ تورم در ایران در تیرماه امسال را ۱۰.۲ درصد اعلام کرد.
با این حال فریدون خاوند، اقتصاددان، روز ششم مرداد در یادداشتی در رادیو فردا با اشاره به آمار ۱۸ درصدی «تورم نقطه به نقطه» در این ماه نوشته بود که اقتصاد ایران «درگیر تنشهای سخت تورمی است و در صورت تداوم وضعیت موجود، چشمانداز یک توفان واقعی در عرصه قیمتها را پیش رو دارد».
وی همچنین نوشته بود که «تورم ماه به ماه» نیز درماههای گذشته به سه درصد و چهار درصد رسیده، در حالی که بالاتر رفتن این رقم از هشت دهم درصد، نوعی خط قرمز برای مهار تورم محسوب میشد.
پس از نوسانات اخیر ارز در ایران برخی از رسانهها درباره خطر «ونزوئلایی» شدن ایران هشدار دادهاند.
صندوق بینالمللی پول روز ۲۴ ژوئیه اعلام کرد که نرخ تورم ونزوئلا طی سال جاری میلادی به یک میلیون درصد خواهد رسید.
در همین حال استیو هانکه، اقتصاددان آمریکایی دانشگاه جان هاپکینز در پاسخ به پرسش نشریه «تجارت فردا»، نرخ فعلی تورم در اقتصاد ایران را تا ۱۱۷ درصد تخمین زده بود که ۱۰ تا ۱۲ برابر بیشتر از نرخ اعلام شده رسمی است.
دلیل این اختلاف شدید در ارزیابی نرخ تورم ایران در محاسبات این اقتصاددان، استفاده از نرخ ارز (دلار) در بازار آزاد و غیررسمی در الگوی محاسباتی اوست.
استیو هانکه معتقد است که نرخ رسمی دلار نرخی «دستکاری شده» و «غیرواقعی» است و نمیتواند مبنای عمل در محاسبات نرخ تورم شود.