گزارشها از بازار آزاد ارز و سکه در ایران حاکی از ثبت رکوردهای تازه در قیمتهاست. آخرین رقم ثبت شده برای هر دلار آمریکا ۱۳ هزار تومان در عصر روز دوشنبه ۱۲ شهریور است که بیانگر رکوردی بیسابقه در قیمت این ارز است.
ساعاتی پیش از ثبت این قیمت، هر دلار از مرز ۱۲ هزار تومان عبور کرده بود و قیمت هر سکه نیز به چهار میلیون و ۵۸۵ هزار تومان رسید.
این ارقام، نشاندهنده این است که ارزش ریال ایران ظرف سه روز گذشته تا ۱۵ درصد ارزش خود را از دست داده است.
ارزش پول ملی ایران در یکسال گذشته بیش از ۷۰ درصد سقوط داشته است.
بنابر گزارشها، قیمت هر یورو نیز ۱۴ هزار و ۱۵۰ تومان، قیمت پوند ۱۵ هزار و ۷۴۴ تومان و قیمت درهم امارات ۳۳۱۱ تومان دادوستد شد.
سکه تمام بهار آزادی طرح جدید چهار میلیون و ۵۸۵ هزار تومان و سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم هم چهار میلیون و ۱۱ هزار تومان معامله شد.
سایت روزنامه «دنیای اقتصاد» در تحلیلی از وضعیت بازار در روز دوشنبه نوشته که «به نظر میرسد آنچه زمینهساز بازگشت نوسانات به بازارها شد، ناشی از ورود دوباره تقاضای سفتهبازی و احتیاطی به بازار بود. از سوی دیگر، به گفته فعالان، شکست پی در پی سطوح قیمتی موجب شده است که تقاضای فنی زیادی روز به روز وارد بازار شود».
این سایت افزوده است: «برخی دیگر از فعالان باور داشتند، تقاضای فصلی مهاجرت دانشجویی نیز در بازار وجود دارد؛ تحت تاثیر این نوع از تقاضا، روز گذشته قیمت دلار کانادا به حدود ۹۸۰۰ تومان رسیده بود».
یکی از دلایل اصلی که برای تنش دوباره در بازار سکه و ارز ایران به رغم اجرای سیاستهای جدید ارزی عنوان میشود، اظهارات عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی، است.
آقای همتی روز شنبه گفته بود که «ذخایر ارزی، ناموس بانک مرکزی است» و سیاست این است که «از منابع بانک مرکزی برای تنظیم بازار ارز» استفاده نشود و کنترل بازار ارز از راه وارد شدن منابع حاصل از صادرت غیرنفتی تأمین شود.
با این حال تحلیلگران اقتصادی و فعالان بازار میگویند صادرکنندگان کالاهای غیرنفتی که ملزم به ارائه ارزهای خود در بازار هستند تا آن را به تعادل برسانند، تنها بخشی از آن را وارد بازار میکنند که تکافوی نیازهای آن نیست.
بر اساس آماری که رئیس بانک مرکزی ایران ارائه کردهاست، میزان صادرات غیرنفتی ایران ۴۰ میلیارد دلار در سال است.
از سوی دیگر، با نزدیک شدن به موعد تحریمهای اصلی آمریکا در روز ۱۳ آبان که قرار است صنعت نفت ایران را هدف قرار دهد، چشمانداز آینده برای فعالان اقتصادی تیرهوتار شده و اظهارات مقامهای جمهوری اسلامی نیز نتوانسته است آرامش را به بازار بازگرداند.
بازارهای مالی ایران که در ماههای گذشته به شدت آشفته بودهاست، بعد از ارائه سیاستهای جدید ارزی بانک مرکزی در ۱۶ مرداد، برای مدت کوتاهی به آرامش رسید تا جایی که قیمت دلار به زیر ده هزار تومان رسید.
با این حال، در روزهای اخیر قیمت ارز و سکه طلا به صورت جهشی بالا رفته است و به گزارش روز یکشنبه خبرگزاری ایسنا، «فعالان بازار» میگویند: «اکنون فروشنده عادی در بازار بسیار کم پیدا میشود و اگر هم فروشندهای هست افرادی هستند که برای نوسانگیری دست به معامله میزنند».
با خروج آمریکا از توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران موسوم به «برجام» در ۱۸ اردیبهشت امسال، وضعیت اقتصادی ایران متشنج شده و علاوه بر کاهش صادرات نفت در یک ماه گذشته، قیمت کالاهای اساسی، ارز و سکه نیز به شدت افزایش یافتهاست.
ویدئویی که روز دوشنبه در شبکههای اجتماعی منتشر شده. مرتبط با صحنههایی از تجمع افراد در خیابان منوچهری تهران در ارتباط با افزایش قیمت ارز: