عراق روز شنبه، ۲۵ آبان، مرز شلمچه را که زائران و مسافران دو کشور از آن تردد میکنند به درخواست مقامهای جمهوری اسلامی بست.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یک مقام عراقی و یک دیپلمات ایرانی این خبر را اعلام کردهاند.
در دومین روز از اعتراضها در ایران به افزایش قیمت بنزین، شورای عالی هماهنگی اقتصادی روز شنبه تشکیل جلسه داد و بر «اجرای مصوبه» بالا بردن قیمت این فرآورده نفتی تاکید شد.
بر اساس گزارش سایت ریاستجمهوری ایران، عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور در این نشست گفته که «همه قوا در دولت در اجرای این مصوبه، همکاری کامل خواهند کرد».
وی اهداف افزایش قیمت بنزین را «ایجاد عدالت اجتماعی، برخوردار شدن ۶۰ میلیون ایرانی با تأکید بر خانوارهای کمدرآمد، مبارزه با قاچاق سوخت، کاهش رانت، مدیریت مصرف و مقاومسازی اقتصاد» اعلام کرده است.
معاون قضائیه و دادستان کل کشور نیز در این جلسه تأکید کردهاند که قوه قضائیه برای اجرای این طرح به طور کامل همکاری خواهد کرد.
در گزارش سایت ریاستجمهوری ایران هیچ اشارهای به اعتراضهای دو روز اخیر به افزایش قیمت بنزین نشده است.
محمدجعفر منتظری، دادستان کل جمهوری اسلامی، روز شنبه معترضان به افزایش قیمت بنزین را «اخلالگر» خوانده و تهدید کرد که با آنها «برخورد جدی» خواهد شد.
دادستان کل در ادامه ریشه این «اخلالگران» را «در خارج از کشور» دانست و آنها را متهم کرد که «با استفاده از فضای مجازی قصد تحریک مردم را دارند».
خبرگزاری صداوسیما به نقل از آقای منتظری نوشت: «به موجب قانون، انجام این فعالیتها جرم تلقی میشود و نیروهای قضایی و انتظامی طبق قانون با خاطیان به طور جدی برخورد میکنند.»
تحلیل مهدی مهدویآزاد، تحلیلگر سیاسی در آلمان، و احمد علوی، اقتصاددان مقیم سوئد، را درباره اعتراضهای گسترده به افزایش قیمت بنزین در ایران بشنوید:
فیلمهایی از برخورد ماموران امنیتی با مردم اهواز در شبکههای اجتماعی منتشر شده است و صدای شلیک شنیده میشود اما مشخص نیست که این صداهای شلیک مربوط به گلوله و یا گاز اشکآور است.
با این حال فرمانده نیروی انتظامی اهواز اعلام کرد که اعتراضها در این شهر «تلفات جانی» نداشته است.
محسن دالوند تهدید کرد با شهروندانی که خودروهای خود را خاموش کنند، برخورد خواهد شد.
بر اساس ویدئوهای منتشره در شبکههای اجتماعی، روز شنبه یک تن از معترضان به افزایش قیمت بنزین در گلشهر کرج کشته شده است. تصاویر یک ویدئوی دیگر نشان میدهد که یکی از معترضان در محله معالیآباد شیراز هدف گلوله قرار گرفته است. شاهدان عینی میگویند این تیراندازی از کلانتری گلدشت شیراز صورت گرفته است.
گزارشهایی درباره کشته شدن یک نفر از معترضان در شهر بهبهان خوزستان هم منتشر شده است.
همچنین فیلمی از کشته شدن یک نفر در زینبیه اصفهان منتشر شده است. رادیو فردا قادر به تایید یا تکذیب این گزارشها نیست. پیشتر خبر مرگ یک نفر در سیرجان منتشر شده بود که مقامهای محلی به طور رسمی آن را تایید کردند.
بر اساس گزارشهای رسیده از ایران، گروهی از معترضان در منطقه زینبیه اصفهان به برخی از اماکن دولتی از جمله حوزه علمیه حمله کردند. گروهی نیز اقدام به آتش زدن لاستیک کردند. در این میان درگیریهایی نیز بین مردم و نیروهای امنیتی رخ داده است.
«آسید علی ببخشید، دیگه باید بلند شید»،«سید علی حیا کن، مملکتو رها کن»،«چه اشتباهی کردیم که انقلاب کردیم»، «نه غزه، نه لبنان» از جمله شعارهای معترضان بود.
به گفته شاهدان عینی در تعدادی از شهرهای استان اصفهان از جمله شاهین شهر و قهدریجان نیز اعتراضهایی رخ داده است.
ارزیابی دامون گلریز، تحلیلگر سیاسی و احمد علوی، اقتصاددان مقیم سوئد، از تحولات و اعتراضات در ایران پس از افزایش قیمت بنزین را بشنوید:
حسامالدین آشنا، مشاور رئیسجمهوری ایران، روز شنبه بدون اشاره به جزئیات، معترضان به افزایش قیمت بنزین را «فرصتطلبان داخلی و خارجی» معرفی کرد.
آقای آشنا در توئیتر خود نوشت: «فرصتطلبان داخلی و خارجی اشتباه راهبردی دیگری مرتکب شدند. ایران نه عراق است و نه لبنان. سفارت آمریکا هم سالهاست که بسته شده است. ما ایرانیان اجازه نخواهیم داد رسانههای مزدور برای ما تعیین تکلیف کنند. شب دراز است و قلندر بیدار».
اعتراضها به افزایش ناگهانی بهای بنزین شامگاه شنبه در دهها شهر ایران ادامه یافت.
مهرداد درویشپور، جامعهشناس و دانشیارِ مددکاری اجتماعی در دانشگاه مِلارادُلِن سوئد، در گفتوگو با رادیو فردا درباره علت ادامه اعتراضها در ایران توضیح میدهد: