خبرگزاری تسنیم روز سهشنبه به نقل از یک منبع آگاه امنیتی گزارش داد که دوشنبهشب در «دو سه نقطه تهران مانند فلکه دوم صادقیه» بار دیگر تجمعاتی برگزار شده است.
این مقام افزوده است که با این حال «اتفاق خاصی» رخ نداده است.
این مقام امنیتی گفته است که «سراسر تهران» بدون مشکل امنیتی است و پیشبینی کرده که «وضعیت آرامش» ادامه داشته باشد.
حسین رزاق، فعال سیاسی ساکن تهران، در چند توییت گزارشی از وضعیت امنیتی پایتخت داده است.
او روز سهشنبه منطقه پیروزی شهر تهران را شبیه «منطقه جنگزده» توصیف کرده و نوشته در «سمت غرب، یک بانک ندیدم که سالم باشه» و «دوربینهای ترافیکی یا کنده شدن یا کلا نابود» هستند.
آقای رزاق همچنین نوشته که ماهوارهها کاملا قطع هستند و هر گونه دسترسی به اینترنت مسدود شده است.
او همچنین با اشاره به سانسور موجود نوشته که «چهار تا کلمه هم بنویسیم، زنگ میزنن پاک کنید و ننویسید».
آقای رزاق ننوشته که از سوی کدام نهاد زنگ میزنند ولی با کنایه خطاب به دولت روحانی نوشته است: «خفقان به سبک حقوقدان».
در دو روز گذشته مقامهای محلی از بازداشت ۶۰۵ نفر در شهرستانهای مختلف خبر دادهاند.
بیشترین بازداشتهای اعلام شده مربوط به استان خوزستان با ۱۸۰ نفر و استان البرز با ۱۵۰ نفر بوده است.
در شهرستانهای استان تهران هم تاکنون خبر بازداشت ۱۴۵ نفر منتشر شده است.
بازداشت ۴۴ نفر در یزد، ۳۰ نفر در شیراز و ۳۰ نفر در زنجان از جمله خبرهایی است که در دو روز گذشته به نقل از مقامهای سیاسی و امنیتی این شهرها منتشر شده است.
روز شنبه ۲۶ آبان نیز خبرگزاری فارس در گزارشی به نقل از یک نهاد امنیتی نوشته بود که «حدود یک هزار نفر بازداشت شدهاند».
فرمانده پلیس تهران هم گفته است که تعداد زیادی از معترضان را بازداشت کردهایم ولی گزارش دقیقی در این زمینه نداده است.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل روز سهشنبه در بیانیهای ضمن اشاره به مرگ «دهها نفر» از معترضان به سرکوب اعتراضات در ایران واکنش نشان داد.
این دفتر همچنین از استفاده نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی از گلوله جنگی ابراز نگرانی کرده و به «نقض قوانین بینالمللی» اشاره کرده است.
سازمان ملل در ادامه با تاکید بر حق آزادی بیان از مقامات جمهوری اسلامی خواست بار دیگر ارتباط اینترنتی مردم را برقرار کنند.
«فضای سنگین امنیتی در تبریز»
علیرضا معینیان، فعال مدنی در تبریز، در گفتوگو با رادیو فردا از فضای بهشدت امنیتی و بیسابقه در شهر تبریز طی روز دوشنبه خبر میدهد و میگوید که با وجود این فضای سنگین و قطعی اینترنت اعتراضات جسته و گریخته در تبریز ادامه دارد.
به گفته این فعال مدنی اعتراضات روزهای اخیر ازجمله در خیابان شهناز و میدان باغمیشه رخ داده و رویارویی نیروهای دولتی با معترضان به خشونت کشیده شده است. علیرضا معینیان میگوید که به گفته آمارهای غیررسمی شاهدان عینی ۲ نفر از معترضان کشته شده و ۱۵۰ نفر یا بیشتر زخمی شدهاند. به گفته این فعال مدنی، نیروهای دولتی و بسیجیها طی روز دوشنبه تظاهراتی به هواداری از حکومت جمهوری اسلامی در تبریز ترتیب دادهاند.
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه، روز سهشنبه گفت که در مورد افرادی که در حوادث روزهای اخیر ایران بازداشت شدهاند، «غربالگری» صورت میگیرد و کسانی که «بیتقصیر یا کمتقصیر» باشند آزاد میشوند.
او به تعداد افراد بازداشتشده اشاره نکرده است.
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، روز شنبه، ۲۵ آبان، گزارش داد که هزار نفر بازداشت شدهاند. در دو روز گذشته نیز مقامهای محلی در شهرستانهای مختلف از بازداشت ۶۰۵ نفر خبر دادهاند.
سخنگوی قوه قضاییه همچنین گفته است «عناصر وابسته معاندین» و «طیفهایی از اشرار و اراذل» در میان افراد بازداشت شده قرار دارند.
آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی پیش از این گفته بود که برخی از معترضان از «اشرار» هستند که به تشویق گروههای مخالف نظام در خیابانهای حضور دارند.
سخنگوی قوه قضاییه همچنین بازداشتیها را به دو دسته «کف خیابان» و «هوشمند» تقسیم کرده است. آقای اسماعیلی توضیحی درباره بازداشتهای هوشمند نداده، ولی از آنها به عنوان «عناصر وابسته» نام برده است.
اشاره وی میتواند به بازداشت از قبل برنامهریزی شده فعالان مدنی و دانشجویی باشد.
در روزهای گذشته، گزارشهایی درباره بازداشت برخی دانشجویان دانشگاه تهران منتشر شده است. سپیده قلیان، فعال مدنی نیز در روز نخست اعتراضات بازداشت شد.
حافظ موسوی، شاعر سرشناس، امروز سهشنبه، ۲۸ آبان، در گفتوگو با رادیوفردا گفت: سرکوب و خشونت ظاهراً به شکل افسارگسیخته و مهارناپذیری درآمده است.
آقای موسوی ضمن بیان مشاهداتش از «جو امنیتی» تهران گفت روز گذشته در گذر از میدان صادقیه به خیابانهای نواب و انقلاب شاهد حضور پررنگ نیروهای انتظامی، ضد شورش و لباسشخصیهای باتومبهدست بوده و مردم اغلب منتظر و مبهوت بودهاند.
بهگفته حافظ موسوی، آن چه در این چند روز رخ داده و «جلوه کمتری در پایتخت دارد، اما در شهرستانها بیشتر است، انفجار خشم مردمی است که مطالباتشان سالهای سال نادیده گرفته است.»
آقای موسوی همچنین با اشاره به اعتراضات دی ۱۳۹۶ که پس از آن مقامات جمهوری اسلامی اعتراض را حق مردم عنوان کردند گفت با این حال پس از آن «به هیچ یک از تجمعات اجازه ندادند، از جمله تجمعات کارگری و زنان و حتی گرد آمدن چند نویسنده و شاعر بر مزار احمد شاملو».
به گفته آقای موسوی، اگر حکومت بتواند این «جنبش مردمی و تودهای را هم سرکوب کند، ماجرا حل نمیشود» و نتیجه این سرکوب «خشم انفجاری» مجدد است.
حافظ موسوی همچنین مسئول خشونتهای جاری در چند روز اخیر را کسانی برشمرد که زمینه این خشونتها را فراهم کردهاند و خطاب به مقامات حکومت ایران گفت «وقتی خود شما مملکت را به حد انفجار میرسانید، مسبب شمایید».
امیرحسن چهلتن، نویسنده سرشناس، در گفتوگو با رادیوفردا گفت تهران حالت عادی ندارد.
آقای چهلتن که در تهران حضور دارد روز سهشنبه، ۲۸ آبان، گفت در شمال شهر تهران خبر چندانی از شلوغیها نیست، اما «در ساعاتی از روز خیابانها فوقالعاده خلوتاند که این عادی نیست.»
امیرحسن چهلتن همچنین گفت که دوستان و آشنایانش در روزها و شبهای گذشته در مناطقی از تهران، از جمله نارمک و تهرانپارس در شرق تهران و صادقیه و گیشا در غرب تهران، شاهد درگیریهایی بودهاند.
آقای چهلتن با اشاره به نارضایتی مردم کوچه و بازار از گرانی و مخالفت با افزایش بهای بنزین و تناقض گفتار و رفتار دولت در موضوع «حق اعتراض مردم» پرسید که پس معترضان کجا و چطور باید اعتراضشان را ابراز کنند؟
به گفته آقای چهلتن، خشونت جاری در اعتراضات این چند روز ناشی از فقدان منفذ برای بروز اعتراضهاست و حتی اگر این اعتراض عمومی خاموش شود، فاصله بین اعتراضهای عمومی کمتر خواهد شد.
امیرحسن چهلتن همچنین گفت مقایسه اعتراضات دی ۱۳۹۶ با اعتراضات اخیر زود است، «ولی در اعتراضات ۹۶ اقشار متوسط حضور کمرنگی داشند و در اعتراضات اخیر اقشار متوسط هم حضور دارند و اقشار متوسط به اقشار فرودست پیوستهاند. بهخصوص جوانها که شرایط را بنبست ارزیابی میکنند».
خبرگزاری رسمی ایرنا در تحلیلی که روز سهشنبه منتشر شد درباره اعتراضهای اخیر نوشته است: «افزایش قیمت بنزین منافع و تامین نیازهای آن قشر از جامعه را هدف قرار داده که بیشترین میزان آسیبپذیری را دارند.»
این در حالی است که حسن روحانی، رئيس جمهور ایران، روز جمعه ۲۴ آبان افزایش قیمت بنزین را به نفع «اقشار تحت فشار جامعه» دانسته بود.
خبرگزاری ایرنا همچنین نوشته در روزهای اخیر «شهرهای اقماری» و «شهرستانهای کوچک و بزرگ کمتر برخوردار» درگیر اعتراض به افزایش قیمت بنزین بودهاند و «نکته افتراق» این اعتراضات با سایر اعتراضات این است که بیشتر از سوی «طبقات آسیبپذیر» انجام شده است.
در بخش دیگری از این گزارش با استناد به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس ایران آمده است که ۱۳.۳ میلیون نفر از جمعیت ایران «زیر خط فقر مطلق» زندگی میکنند و «از تامین غذای کافی برنیامدهاند».
لغو چهار بازی لیگ برتر به دلیل «عدم وجود شرایط لازم»
سازمان لیگ برتر فوتبال ایران اعلام کرد که «به دلیل عدم وجود شرایط لازم»، چهار دیدار از هفته یازدهم رقابتهای لیگ برتر فوتبال لغو و به زمان دیگری موکول شده است.
نخستین بازی مربوط به تیمهای گلگهر سیرجان و ماشینسازی تبریز است.
شهر سیرجان از نخستین شهرهایی بود که درگیر اعتراضها شد. تاکنون کشته شدن یک نفر از معترضان در این شهر تایید شده است.
دومین دیدار مربوط به تیمهای پارس جنوبی جم و پیکان تهران است که قرار بود در شهرستان جم استان بوشهر برگزار شود. در روزهای گذشته گزارشهایی از تجمعات اعتراضی در شهرستانهای استان بوشهر و مسدود شدن جادهها منتشر شده بود.
علاوه بر این، دو بازی «تراکتورسازی تبریز و شهر خودرو مشهد» در تبریز و بازی تیمهای صنعت نفت آبادان و سپاهان اصفهان در آبادان نیز لغو شده است. در روزهای گذشته در دو شهر تبریز و آبادان تجمعات اعتراضی علیه گرانی بنزین برگزار شده بود.