چند روز پس از اعتراضهای گسترده در ایران نسبت به افزایش قیمت بنزین در ایران، مقامهای قضایی و نظامی همزمان با قطع اینترنت در ایران، از بازداشت افرادی که آنها را «لیدرهای اغتشاشات» مینامند، خبر میدهند.
خبرگزاری ایسنا، روز سهشنبه، ۲۸ آبان به نقل از صادق حسینی، فرمانده جدید سپاه بیتالمقدس استان، مدعی برقراری «امنیت و آرامش» در سراسر کردستان ایران شد.
در حالی که فعالان حقوق بشر کردی از کشتهشدن دهها نفر در شهرهای جوانرود، مریوان، سقز، مهاباد و سنندج خبر میدهند، مقامهای جمهوری اسلامی این گزارشها رد میکنند.
حسینی همچنین گفته که «در این اتفاقات اخیر نیروهای نظامی و انتظامی استان تلاششان این بود که با آرامش و حفظ حرمت با اغتشاشگران در تجمعات برخورد کنند اما متأسفانه گوش ندادند و برای مردم خسارت به بار آوردند.»
خبرگزاری فارس هم امروز به نقل از فرمانده سپاه فجر استان فارس گفته «سرکردگان اغتشاشات استان که وابسته به جریانهای معاند و ضد انقلاب هستند، شناسایی و دستگیر شده و تعدادی هم تحت تعقیب هستند.»
هاشم غیاثی شماری از بازداشتشدگان را «سرکردگان اشرار» نامیده که به گفته وی به سازمان مجاهدین وابسته بودند و «اهداف اصلی» آنها «ایجاد ناامنی دائمی، آسیب جانی به مردمو ایجاد نارضایتی و اختلال در روند زندگی عادی شهروندان» بوده است.
دادستان عمومی و انقلاب استان کرمانشاه نیز در گفتوگو با تسنیم گفته «اکثر لیدرهای اغتشاشگران از سوی دستگاههای امنیتی استان کرمانشاه شناسایی و دستگیر» شدهاند.
محمدحسین صادقی تهدید کرده که همه این افراد باید «پاسخگوی اعمال غیرقانونی خود باشند.»
خبرگزاری فارس نیز در گزارشی مدعی «تعداد زیاد اسلحه» در دست معترضان که آنها را «اشرار» نامیده، شده است.
این رسانه نزدیک به سپاه پاسداران اضافه کرده که علت اصلی تبدیل شدن اعتراضات به «میدان جنگ و ترور» همین موضوع بود که «دستگاههای انتظامی و امنیتی» باید درباره آن توضیح دهند.
این خبرگزاری مدعی شده که «بررسیها نشان میدهد اغلب افراد تیر خورده در حوادث این چند روز از پشت سر تیر خوردهاند و این یعنی اینکه افرادی از داخل تجمعات به اصطلاح اعتراضی به این افراد شلیک کردهاند.»
فارس اشاره نکرده که کدام نهاد این بررسی را انجام داده و نتیجه آن به چه صورتی در اختیار این خبرگزاری قرار گرفته است.
مقامهای جمهوری اسلامی از ارائه آمار دقیق کشتهشدگان اعتراضهای اخیر در ایران خودداری میکنند و به نظر میرسد با گزارشهای نهادهای رسانهای وابسته به سپاه، قصد دارند از خود در این زمینه سلب مسئولیت کنند.
منابع غیررسمی و حقوق بشری از کشتهشدن دهها نفر در سراسر ایران خبر میدهند و میگویند باوجود ادامه اعتراضات در برخی شهرهای ایران، مقامهای جمهوری اسلامی با قطع اینترنت سعی دارند جلوی اطلاعرسانی درباره میزان خشونتها علیه معترضان را بگیرند.
دبیرخانه جشنواره بینالمللی تئاتر الف که قرار بود از نهم آذرماه در تبریز برگزار شود، اعلام کرد «با توجه به قطعی اینترنت و نبود امکان هماهنگی با مهمانان خارجی»، این جشنواره در تاریخ مقرر برگزار نمیشود.
پس از بروز نارآرامیهای چند روز اخیر در ایران، اینترنت به دستور شورای امنیت قطع شده است. مقامهای دولت ایران تاریخ مشخصی برای برقراری اینترنت اعلام نکردهاند.
گفتوگو با شاهدان عینی
یکی از شاهدان عینی اعتراضات در شهر جدید اندیشه شهرستان شهریار استان تهران در گفتوگو با رادیو فردا از جزئیات اعتراضات و سرکوب آنها در این منطقه میگوید.
به گفته او مردم محل از کشته شدن ۴ تا ۵ نفر از معترضان در آن منطقه خبر میدهد. حضور تعداد زیادی لباسشخصی با کلت در خیابانها و رصد معترضان با پهپاد از دیگر نکاتی است که این شهروند به آن اشاره میکند.
یکی دیگر از شاهدان عینی اعتراضات در تهران و حومه میگوید که مردم معترض «چیزی برای از دست دادن ندارند.»
ارتش جمهوری اسلامی با صدور بیانیهای، اعتراضهای چند روز گذشته ایران «فتنه جدید» توصیف کرده و نوشته است «دشمنان زخمخورده»، «افراد مزدور یا فریبخورده» و «رسانههای شیطانی» قصد مقابله با جمهوری اسلامی را دارند. ارتش در این بیانیه گفته است که در برابر چنین حوادثی «با تمام قدرت ایستاده است».
فرماندهان ارتش همچنین امروز خبر از برگزاری یک رزمایش زمینی در منطقه شمال غرب دادهاند. بر اساس گزارش برخی رسانههای داخلی این رزمایش از عصر دوشنبه ۲۷ آبان شروع شده است.
در روزهای اخیر برخی استانهای شمال غرب و غرب ایران مانند آذربایجان شرقی، کرمانشاه، کردستان و زنجان شاهد تجمعات اعتراضی بود که منجر به درگیری بین معترضان و نیروهای انتظامی و امنیتی شد.
سازمان عفو بینالملل اعلام کرده است در جریان اعتراضهای چند روز اخیر در ایران، حداقل ۱۰۶ نفر در ۲۱ شهر ایران کشته شدهاند.
این سازمان در بیانیه خود نوشته که باور دارد تعداد کشتهشدگان بیشتر از رقمی است که اعلام کرده است. پیش از این در برخی گزارشهای غیررسمی تعداد کشتهشدگان ۲۰۰ نفر اعلام شده بود.
بررسیهای رادیو فردا نشان میدهد که در جریان اعتراضهای اخیر ایران ۱۰۶ نفر در شهرهای مختلف کشته شدهاند. این آمار با ارزیابی اخیر سازمان عفو بینالملل که گفته است ۱۰۶ نفر در ۲۱ شهر ایران کشته شدهاند، مطابقت دارد.
رادیو فردا با استناد به گزارشهای نهادهای حقوقبشری، بررسی ویدئوهای منتشره در شبکههای اجتماعی و گفتوگو با فعالان مدنی و سیاسی، جزییاتی در این باره جمعآوری کرده است.
این گزارش نشان میدهد که بیشترین تعداد کشتههای در استانهای خوزستان و کردستان بودهاند.
شاهزاده رضا پهلوی در توییتی که روز سهشنبه ۲۸ آبان منتشر کرده، با توصیف ماموران حکومت ایران به عنوان «اشرار گوش به فرمان ضحاک زمانه»، حمایت معترضان از یکدیگر و «دفاع از خود» را یک «حق انسانی» و «وظیفه اخلاقی» توصیف کرده است.
رهبر جمهوری اسلامی روز سهشنبه مدعی شد که اعتراضات روزهای اخیر «کارهای امنیتی» بوده و اعتراضات «مردمی» نبوده است.
آیت الله خامنهای گفت: «هم دوستان و هم دشمنان بدانند، ما در عرصهی جنگ نظامی و سیاسی و امنیتی دشمن را عقب زدیم.»
وی اضافه کرد: «همین کارهای این چند روز کارهای امنیتی بود، مردمی که نبود. در عرصههای مختلف دشمن را عقب زدیم و به توفیق الهی در عرصهی جنگ اقتصادی هم بهطور قاطع دشمن را عقب خواهیم زد.»
رهبر جمهوری اسلامی همچنین گفت که تحریم آمریکا علیه ایران «حالاحالاها» ادامه خواهد داشت.
وی تاکید کرد: «اینکه ما برای نجات اقتصاد کشور، چشم امید به تمام شدن تحریم داشته باشیم یا اینکه این شخصِ [رئیسجمهور فعلی آمریکا] نباشد، اینها تأثیری ندارد».
آیتالله خامنهای روز یکشنبه نیز اعتراضات به افزایش قیمت بنزین را «کار اشرار، کینهورزان و انسانهای ناباب» دانسته بود.
وزیر خارجه سوئد شمار قربانیان اعتراضات ایران را «وحشتانگیز» خواند
وزیر خارجه سوئد با اعتراض به خشونتها علیه معترضان در ایران، آمار کشتهشدگان در این اعتراضات را «وحشتانگیز» توصیف کرد.
آن لینده روز چهارشنبه در توییتر نوشت که «هیچ چیزی نمیتواند این خشونتها را توجیه کند».
وی افزود که دولت سوئد دیدگاههای خود درباره این رخدادها را به اطلاع سفیر این کشور در تهران رسانده است.
ساعاتی پیش از این سازمان عفو بین الملل در گزارشی آمار کشتهشدگان این اعتراضات را دستکم ۱۰۶ نفر عنوان کرده بود.