قطع تقریبا کامل اینترنت در ایران ادامه دارد
شبکه ناظران اینترنت موسوم به «نت بلاکز» در گزارشی که بامداد ۲۹ آبان به وقت تهران منتشر کرده میگوید قطع تقریبا کلی اینترنت در ایران همچنان ادامه دارد.
این شبکه ساعاتی پیش از این نیز از کاهش ارتباط «پنج درصدی» اینترنتی ایران با جهان خارج به «چهار درصد» خبر داده بود.
همزمان روزنامه واشینگتنپست در مقالهای به قلم هیئت سردبیری خود اختلال فعلی را «بزرگترین» از این دست توصیف کردهاست.
واشینگتنپست میگوید قطع اینترنت برای برخی دولتها به یک راهبرد معمول تبدیل شده «اما کارشناسان میگویند رخداد اخیر در ایران در واکنش به اعتراضات گسترده به بهای بنزین، گستردهترین از این دست است».
واشینگتنپست یادآوری کرده عمده شهروندان -به جز پنج درصدی که هنوز دسترسی دارند- قادر به برقراری ارتباط با جهان خارج و بین خودشان نیستند.
دیوید گیلبرت، روزنامهنگار متخصص در حوزه فناوری و امنیت سایبر، نیز در نشریه «وایس» این احتمال را مطرح کرده که ایران در حال آزمایش اینترانت در داخل است؛ هرچند الپ توکر، مدیر یک گروه مدافع حقوق مجازی به این نشریه گفته احتمالا اینترانت پیش از آنکه کاملا آماده شده باشد، آغاز به کار کردهاست.
الپ توکر پیشتر نیز گفته بود قطع اینترنت در ایران «یکی از پیچیدهترین موارد از این دست است که تا کنون رصد شدهاست».
فرماندار شهریار در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا در مورد بازداشت معترضان گفته «این موضوع را باید از دستگاههای اطلاعاتی سوال کنید، اما افرادی که در این قضایا بودهاند شناسایی شدهاند».
او توضیح بیشتری نداده است.
تصاویری از شهریار نشاندهنده حضور شماری از معترضان در پنجمین روز از اعتراضات در این شهر است.
کشتهشدن دستکم یک نفر در اعتراضات شهریار نیز به تائید مقامهای محلی رسیدهاست.
فرماندار رباطکریم گفته شماری از معترضان بازداشت شدهاند، اما توضیح بیشتری نداده است.
مهدی ساداتی گفته «همه افرادی که در این قضیه تاثیرگذار بودهاند شناسایی شدهاند تعدادی از آنها دستگیر و تعدادی هم بهزودی دستگیر خواهند شد اما از دادن آمار معذوریم».
مقام ارشد جمهوری اسلامی: رهبری تمام هزینههای تصمیم اخیر را بر عهده گرفتند
علی سعیدی، رئیس عقیدتی سیاسی دفتر فرماندهی کل قوا، در یک سخنرانی که روز چهارشنبه منتشر شد خبر داد که آیتالله خامنهای خود مسئولیت «تمام هزینههای» تصمیم به گران کردن بنزین را پذیرفته است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، آقای سعیدی در عین حال به نکتهای اشاره کرده است که میتواند نشان از غافلگیر شدن حکومت داشته باشد.
او گفت: «در مورد سال ۹۸ تحلیل این بود که با توجه به مجموعه تدابیر و هدایتهای رهبر معظم انقلاب شرایط متفاوت پیش رفته است، اما متاسفانه برخی از بیتدبیریها و عدم پیشبینیهای لازم فتنه دیگری را رقم زد که ابعاد و گستردگی آن هنوز خیلی روشن نیست.»
این مقام ارشد جمهوری اسلامی همچنین در سخنرانی خود از اعتراضات اخیر که با افزایش قیمت بنزین در کشور آغاز شد با نام «فتنه ۲۵ آبان» یاد کرده است.
درگیری در دزفول سهشنبه شب ادامه یافت
خبرگزاری رسمی ایرنا روز چهارشنبه در گزارشی از شهرهای مختلف خبر داد که سهشنبه شب بار دیگر در شهر دزفول درگیریهایی رخ داده است.
ایرنا نوشت: «کوی مدرس از مناطق حاشیهای دزفول دیشب [سهشنبه] شاهد برگزاری برخی تجمعات بود که به درگیری اخلالگران با نیروی انتظامی انجامید.»
البته ایرنا این خبر را در گزارشی با عنوان «شهرها آرام شدند» نوشته است.
پیام مخاطبان رادیوفردا از سردشت، مشهد و خوزستان
این دو پیام چهارشنبه صبح رسیده است:
«سردشت [در] آذربایجان غربی با این که هیچ اعتراضی صورت نگرفته جو شهر بهشدت امنیتی است. و اینترنت به کلی قطع هست یا خیلی معدود است. بنده با پراکسی تونستم به تلگرام وصل بشم.»
«شامگاه دوشنبه، ۲۷ آبان، مشهد حسابی شلوغ شد، برخی به قصد حمله به دفتر علمالهدی، امام جمعه مشهد، دقایقی رو در مجاورت دفتر علمالهدی شعار دادند و قصد ورود داشتند که با گاز اشکآور نیروهای پلیس و شخصی ناکام ماند، آنهایی رو که فیلمبرداری کردند شناسایی کردند، امیدواریم به هر ترتیب تصاویرش به دست رسانهها برسه، اما اینترنت قطع هست و این پروکسی که امروز در اختیار داریم سرعتش این قدر کم هست که برای یک عکس در حد ۸۰ کیلوبایت باید حداقل یکربع منتظر موند، اما بدانید اعتراضها نه تنها کم نشده، که تشدید شده.»
این پیام سهشنبه شب رسیده است:
«اینترنت بینالمللی هنوز قطعه تو خوزستان، و اینترنت شبکه ملی وصله. منم امروز بعد چهار روز تونستم به زور وصل شم. کانالا رو که جستجو کردم خبری از خوزستان به بیرون درز نکرده.
اخبار رسیده از دوستان حاکی از اینه که ماهشهر و بهبهان درگیری با اسلحه بین معترضان و نیروی سرکوب شدت گرفته. و اوضاع خیلی خیلی خطرناکه اونجا. نیروی زیادی از تهران به این دو شهر فرستادن تا مردمی که مسلح هستن رو سربهنیست کنن.»
ادامه «حضور پررنگ» پلیس و بسیج در شهرها
خبرگزاری رسمی ایرنا در گزارشی که روز چهارشنبه با عنوان «شهرها آرام شدند» منتشر کرد از ادامه «حضور پررنگ» نیروهای پلیس و بسیج در شهرهایی خبر داد که بیشترین اعتراض و ناآرامی را شاهد بودهاند.
واژه کلیدی دیگر در این گزارش «تسلط» است: نیروهای امنیتی در این شهرهای ناآرام در تمام معابر اصلی حضور داشته و بر آنها به گفته ایرنا «مسلط» شدهاند.
از جمله در شهر مشهد، ایرنا نوشته است که «ماموران نیروی انتظامی در معابر مهم این شهر حضور داشتند تا راه اخلالگران را سد کنند».
ایرنا همچنین خبر میدهد که در استان البرز بهویژه کرج و فردیس و محمدشهر ناآرام بودهاند.
دیدبان حقوق بشر: ایرانیان از دولت اقتدارگرا و ناقض حقوق به ستوه آمدهاند
سازمان دیدبان حقوق بشر در بیانیهای که روز سهشنبه منتشر کرد «سرکوب گسترده» معترضان در ایران را محکوم کرد.
در این بیانیه آمده است: «نیروهای امنیتی ایران در برخورد با اعتراضات ناشی از افزایش ناگهانی قیمت سوخت در سراسر کشور از نیروی قهریه بیش از حد استفاده میکنند.»
در ادامه این بیانیه با اشاره به قطعی تقریبا صددرصدی ارتباط اینترنتی ایران با جهان آمده است: «مقامات با جدا کردن ایرانیان از اتصال به اینترنت جهانی امیدوارند سرکوب خونینشان علیه مردم خود را از بقیه جهان پنهان کنند.»
به گفته دیدبان حقوق بشر، «قطع اینترنت ناقض چندین حق از جمله حق آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات و حق انجمن و تجمع مسالمتآمیز است».
جدل لفظی در شورای انقلاب فرهنگی بر سر افزایش بهای بنزین
خبرگزاری فارس از جدل لفظی میان حسن روحانی و حسن رحیمپور ازغدی در موضوع افزایش بهای بنزین، در جلسه روز گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر داد و نوشت حسن روحانی در پی این «جدل تند، جلسه این شورا را ترک کرد».
علیرضا سلیمی، نماینده مجلس، روز چهارشنبه ۲۹ آبان، به این خبرگزاری گفت که در جلسه روز گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی که به ریاست حسن روحانی برگزار شده بود، حسن رحیمپور ازغدی از او میخواهد درباره افزایش بهای بنزین و «ایجاد التهاب در کشور» توضیح بدهد، اما مباحث تندی مطرح میشود و حسن روحانی جلسه را ترک میکند.
سال گذشته نیز جدلهایی میان حسن رحیمپور ازغدی و عزتالله ضرغامی با حسن روحانی رخ داده بود که باعث شده بود حسن روحانی جلسات را بدون حضور این دو برگزار کند و نهایتاً نیز به تعطیلی جلسات، به دلیل مخالفت حسن روحانی با حضور این دو نفر در شورا، انجامیده بود.
پس از یک دوره تعطیلی، در خرداد امسال این شورا با ریاست علی لاریجانی و حضور حسن رحیمپور ازغدی و عزتالله ضرغامی برگزار شد.
بر اساس قوانین ایران، ریاست شورای عالی انقلاب فرهنگی با رئیسجمهوری است و اعضای این شورا را رهبر جمهوری اسلامی منصوب میکند.
حمایت از معترضان ایرانی در تفلیس و آمستردام
در روزهای گذشته چندین تجمع در خارج از ایران در حمایت از اعتراضات مردمی پس از افزایش بهای بنزین برگزار شده است.
از جمله اینها، روز سهشنبه دو تجمع در دو پایتخت برگزار شد: در تفلیس گرجستان و آمستردام هلند.