رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، که به تهران سفر کرده است روز سهشنبه چهارم شهریور در یک نشست خبری با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بر «رویکرد بیطرفانه» سازمان متبوعش در برابر ایران تاکید کرد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه، سوم شهریور، برای دیدار و گفتوگو با مقامهای ایران در خصوص همکاری دوجانبه وارد تهران شد.
او ۲۶ خرداد امسال در حاشیه اجلاس شورای حکام این نهاد از عدم ارائه توضیحات ایران در خصوص مواد و فعالیتهای احتمالی اعلام نشده هستهای و عدم دسترسی آژانس به دو سایت مشکوک به فعالیت هستهای ابراز نگرانی کرده بود.
دلیل سفر آقای گروسی به ایران برای مذاکره پیرامون این موارد اعلام شده است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، آقای گروسی در نشست خبری خود در کنار علیاکبر صالحی تاکید کرد که رویکرد سازمان متبوعش «بیطرفانه و غیرسیاسی» است.
او گفت: «من گرایش سیاسی ندارم و قضاوتها و نتیجهگیریهای آژانس صرفا بر اساس یافتههای فنی است.»
او ادامه داد: «آژانس در عمر ۷۰ سالهاش سعی کرده عملکردش بر مبنای فنی و حقوقی باشد. شاید عدهای بخواهند از آژانس برای اهداف خود استفاده کنند، اما کسانی که در آژانس هستند بیطرفانه کار میکنند. من در دوره مدیریتم اجازه نمیدهم کسانی از آژانس برای اهداف خودشان استفاده کنند.»
در گزارش خبرگزاریهای رسمی ایران نیامده است که رافائل گروسی در پاسخ به چه سوالی چنین جوابی داده است.
با این حال آژانس بینالمللی انرژی اتمی در چند سال خیر بهویژه از سوی اصولگرایان در ایران متهم به جانبداری از غرب و دستور گرفتن از آمریکا بوده است، اتهامی که شواهدی برای آن منتشر نکردهاند.
علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، هم روز سهشنبه گفت: «صحبت سازندهای داشتیم و قرار شد آژانس به صورت حرفهای کار خود را جلو ببرد و ما هم به تعهدات خود عمل کنیم.»
خبر سفر مدیرکل آژانس به ایران در روزی منتشر شد که دولت دونالد ترامپ با نادیده گرفتن مخالفتها برای بازگشت همه تحریمها علیه جمهوری اسلامی، اعلام کرد که شمارش معکوس ۳۰ روزه برای بازگشت تحریمها علیه تهران آغاز شده است.
در همان زمان در گزارشها آمد که هدف از سفر آقای گروسی واداشتن مقامات جمهوری اسلامی به باز کردن راه دو سایتی است که تاکنون به بازرسان آژانس شانس دیدار از آنها را ندادهاند.
به دنبال اقدام ایران در جلوگیری از دسترسی بازرسان آژانس به این دو سایت هستهای، در ۳۰ خرداد سال جاری شورای حکام آژانس قطعنامه توبیخیِ پیشنهادی سه کشور اروپایی درباره فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی را تصویب کرد.
آژانس میگوید، احتمال دارد در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی فعالیتهایی در این دو سایت انجام شده باشد که ایران پیشتر دربارهٔ آن گزارش نداده بود.
تهران با رد این رویکردها یکی از دلایل مخالفت با دسترسی را مبنای ادعاهای آژانس عنوان میکند: آرشیو هستهای که توسط ماموران اسرائیل از ایران خارج شد.
در گزارشها گفته شده یکی از این دو محل احتمالاً منطقه تورقوزآباد در جنوب تهران است، مکانی که نخستین بار بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، آن را در صدر اخبار بینالمللی قرار داد.