لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۰۶

افزایش موارد اعمال حجاب اجباری در ایران، با وجود ادعای «تعطیلی گشت ارشاد»


شهربازی مجتمع تجاری الماس تهرانپارس پس از انتشار این عکس پلمب شد
شهربازی مجتمع تجاری الماس تهرانپارس پس از انتشار این عکس پلمب شد

در حالی که دادستان کل کشور مدعی تعطیلی فعالیت «گشت ارشاد» شده، گزارش‌ها حاکی از افزایش اقدامات جمهوری اسلامی در کشور برای اعمال حجاب اجباری است.

روزنامه هم‌میهن چاپ تهران روز دوشنبه در گزارشی با عنوان «تغییر به نفع زنان؟» خبر داد که فعالیت گشت ارشاد «به‌ویژه در شهرهای مذهبی» طی هفته‌های اخیر افزایش یافته است.

تعدادی از زنان ساکن قم در یک‌ماه گذشته به این روزنامه گفته‌اند که «فعالیت‌های ماشین‌های گشت ارشاد در خیابان‌های این شهر بیشتر هم شده است.»

این گزارش به مورد مینا، زن جوانی اشاره کرده که از زمان تولد در قم زندگی می‌کند. این زن «یک‌ماه پیش و وقتی در پارک علوی قم پیاده‌روی می‌کرد، توسط ماموران پلیس امنیت به ماشین گشت ارشاد منتقل و برای دادن تعهد به ساختمان پلیس این شهر برده شد.»

افزایش فعالیت گشت ارشاد در شهرهای ایران در حالی است که محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور روز شنبه مدعی توقف فعالیت «گشت ارشاد» شده و گفته بود فعالیت این گشت ربطی به قوه قضاییه نداشت و «از همان‌جایی که در گذشته تاسیس شده بود، از همان‌جا نیز تعطیل شد».

این در حالی است که روزنامه شرق روز دوشنبه نوشت که «هیچ‌کدام از دستگاه‌های ذی‌ربط از جمله نیروی انتظامی و شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، در رد یا تأیید این گفته» به خبرنگار این روزنامه پاسخی ندادند.

سرهنگ صباحی، مدیر روابط عمومی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ، در پاسخ به اصرار خبرنگار شرق برای توضیح در این باره به او گفت: «شما شعور نداری؟ می‌گویم از دادستانی سؤال کن.»

پس از جان باختن مهسا امینی در پی بازداشت از سوی نیروهای گشت ارشاد، اعتراض‌های سراسری در ایران آغاز شد و حتی برخی نمایندگان مجلس از این واحد نیروی انتظامی جمهوری اسلامی انتقاد کردند.

همچنین کشورهای آمریکا، بریتانیا، کانادا و اتحادیه اروپا تحریم‌هایی را علیه اشخاص حقیقی و حقوقی جمهوری اسلامی از جمله گشت ارشاد و فرماندهانش اعمال کردند.

علاوه بر گزارش روزنامه هم‌میهن از افزایش حضور نیروهای گشت ارشاد در شهرهای ایران، گزارش‌های دیگری نیز حاکی از اعمال حجاب اجباری حتی در پایتخت ایران است.

روز دوشنبه، پس از آن که تصویری از یکی از کارکنان زن شهربازی مجتمع تجاری الماس تهرانپارس منتشر شد که در آن، این زن حجاب اجباری ندارد، رسانه‌ها از پلمب شدن این شهربازی و گشودن پرونده قضایی‌ برای این کارمند خبر دادند.

همچنین روز یکشنبه روابط عمومی ستاد امر به معروف و نهی از منکر خبر داد که مدیر یک فروشگاه زنجیره‌ای در همدان، به دلیل آنچه «سهل‌انگاری و عدم رسیدگی پرسنل حراست فروشگاه به شکایت آمر به معروف» توصیف شده، به ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان همدان «احضار» شده است.

بنا به اعلام این ستاد، این احضار «در پی کشف حجاب تعدادی از بانوان در یک فروشگاه زنجیره‌ای در همدان» انجام شده است.

پیشتر نیز مقام‌های استان قم یک مدیر بانک را به دلیل ارائه خدمات به یک زن بدون حجاب اجباری برکنار کردند.

افزایش این موارد موجب شده که افکار عمومی به ادعای حکومت مبنی بر «توقف» فعالیت گشت ارشاد به دیده تردید بنگرد.

بسیاری در شبکه‌های اجتماعی تاکید کرده‌اند که حتی اگر ادعای تعطیلی گشت ارشاد عملی شده باشد، حجاب اجباری در ایران لغو نشده و عملا چیزی تغییر نیافته است.

در همین حال انسیه خزعلی، معاون ابراهیم رئیسی در امور زنان، از اعمال حجاب اجباری در ایران دفاع کرده و گفته است که به باور او، «قوانین مربوط به حجاب به نفع زن است و می‌تواند تشبیه به کمربند ایمنی باشد که شاید محدودیتی ایجاد کند، ولی مصونیت، امنیت و حفظ حریم و حدودی برای زنان و دختران دارد.»

همچنین حسین جلالی، نماینده مجلس روز دوشنبه گفت: «هیچگاه از طرح عفاف و حجاب عقب‌نشینی نخواهد شد و طرح عفاف و حجاب در یکی دو هفته آینده اجرایی می‌شود.»

در عرصه بین‌المللی نیز سوءظن به ادعای جمهوری اسلامی در زمینه توقف گشت ارشاد وجود دارد.

آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد: «باید ببینیم [جمهوری اسلامی] در عمل چگونه رفتاری در پیش خواهد گرفت و مردم ایران نظرشان در این‌باره چیست».

طرح ادعای «توقف» گشت ارشاد از سوی مقام‌های جمهوری اسلامی، چند روز پس از تصویب قطعنامه شورای حقوق بشر علیه جمهوری اسلامی، در آستانه اعتصاب‌های سراسری در ایران و همچنین چند روز پیش از رای‌گیری درباره قطعنامه اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن صورت گرفت.

XS
SM
MD
LG