لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۱۱

سکوی تاریخی ایرانی‌اسرائیلی در دو و میدانی زنان آسیا


مریم صدارتی نخستین زن مدال‌آور ایرانی در دوومیدانی آسیا و یکی از دیرپاترین رکوردداران تاریخ ورزش ایران ۷۰ ساله شد.

خانم صدارتی در نخستین دوره رقابت‌های دوومیدانی قهرمانی آسیا که سال ۱۹۷۳ در فیلیپین برگزار شد، پس از پرندگان اسرائیلی و مالزیایی در رده سوم ایستاد.

اوریت آبراموویتز و مریم صدارتی از معدود سکوهای انفرادی ورزشی آسیا را شکل داده‌اند که دو نماینده اسرائیل و ایران روی آن ایستاده‌اند.

نفر دوم هم گلادیس عکاس ورزشی آلمانی مالزیایی بود که رکوردی برابر با صدارتی به جا گذاشت اما به خاطر خطای کمتر دوم شد.

تا سال ۲۰۰۷ که لیلا ابراهیمی در ۳۰۰۰ متر با مانع برنز گرفت، ایران موفق نشد در دوومیدانی زنان آسیا صاحب مدال شود.

مریم صدارتی یازدهم خرداد ۱۳۲۹ در مشهد به دنیا آمد و کاپیتان تیم والیبال زنان خراسان بود. او از سال ۱۳۴۳ تا ۱۳۷۵ رکورددار پرش ارتفاع ایران بود که از جمله دیرپاترین رکوردها در تاریخ ورزش ایران محسوب می‌شود.

در بازی‌های آسیایی تهران در جایگاه هفتم پرش ارتفاع و رتبه پنجمی ماده پنجگانه قرار گرفت که اولین رکورد بانوان ایران در بخش پنجگانه محسوب می‌شود.

او تا لحظه وقوع انقلاب قهرمان بی رقیب پرش ارتفاع زنان بود و از توران شادپور نزدیک‌ترین حریفش بیست سانتیمتر بیشتر می‌پرید.

صدارتی در ۱۴ سالگی به عنوان تماشاگر به المپیک توکیو اعزام شد، در حالیکه بهترین رکورد را به جا گذاشته بود اما پیشتر نازلی بیات ماکو را انتخاب کرده بودند.

کیهان ورزشی چهارم مهر ۴۳ با چاپ عکس صدارتی روی جلد نوشت: دکتر بنایی فدراسیون را مجبور کرده به این شهرستانی نوخواسته شانسی بدهد. تماشاچیان دور محوطه پرش را احاطه کرده و رئیس فدراسیون بی‌توجه در آن سوی چمن پیپ می‌کشد.

در ادامه گزارش، با شرح پرش‌های موفق مریم از موانع متعدد آمده‌است: «در حالیکه پای راستش برهنه بود خیز برداشت. بالا و بالاتر و بعد فرود در خاک‌اره‌ها. نازلی بیات ماکو با ۱٫۴۵ انتخاب شده اما محصل سیکل اول دبیرستان به ۱۵۰ رسیده، ظالمانه قربانی‌اش نکنید».

دو روز پس از اعزام کاروان ایران، صدارتی به یاری همین مقاله و به صورت تشویقی راهی المپیک توکیو شد تا تماشاگر بازی‌ها باشد.

نازلی بیات ماکو موفق به عبور از هیچ مانعی نشد و بدون ثبت رکورد از دور مسابقات کنار رفت.

صدارتی پیش از بازی‌های آسیایی ۱۹۷۴ تهران به پیشنهاد مربی فرانسوی تیم ملی از روش استرادل (شکمی) به روش فاسبوری تغییر شیوه داد و خرداد همان سال با ۱۶۱ سانتیمتر حد نصاب خودش را بهبود بخشید.

مریم در ورزشگاه آزادی در رده ششم قرار گرفت و آبراموویتز اسراییلی در این مسابقات نیز روی سکوی نخست ایستاد.

جالب اینکه بهترین رکورد صدارتی در سال تولد پدیده بلوری‌زاده ثبت شده. بلوری‌زاده توانست در سال ۱۳۷۵ رکورد مریم صدارتی را بشکند.

رکورد بلوری‌زاده را چهار سال بعد زهرا نبی‌زاده شکست. رکورد ده‌ساله نبی‌زاده را نیز شاگرد بلوری‌زاده یعنی سپیده توکلی مقابل دیدگان خود او شکست و از سال ۱۳۸۹ تاکنون رکورددار ایران است.

یعنی از سال ۱۳۴۳ تا امروز فقط مریم صدارتی، پدیده بلوری‌زاده، زهرا نبی‌زاده و سپیده توکلی رکورددار پرش ارتفاع ایران بوده‌اند.

مریم صدارتی یک فصل هم حضور در تیم والیبال باشگاه تاج را تجربه کرد و سال ۱۳۵۴ با تاجی‌ها روی سکوی نخست لیگ ایستاد.

او که کارشناس ارشد تربیت بدنی و از استادان دانشگاه الزهرا بوده، تالیفات علمی - ورزشی متعددی از جمله کتاب «اصول مربیگری دوومیدانی» را در کارنامه دارد.

XS
SM
MD
LG