لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۱۸

«کل استان» مازندران دچار خشکسالی است


مدیرکل هواشناسی استان مازندران روز پنج‌شنبه، ۳۱ خردادماه، ضمن اشاره به کاهش ۲۶ درصدی بارش در ایران، گفت که «کل مساحت» استان مازندران «درگیر خشکسالی» است.

خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، به نقل از محمدرضا رضوی گفت که «از ابتدای مهر سال گذشته تا پایان اردیبهشت‌ماه ۹۷، کل مساحت استان متاثر از انواع خشکسالی بوده است».

به گفته آقای رضوی، بارش سال زراعی جاری در ایران نیز «نسبت به میانگین بلندمدت خود حدود ۲۶ درصد کاهش داشته است».

مدیرکل هواشناسی استان مازندران میزان این کاهش بارندگی در این استان را «حدود ۱۴ درصد» اعلام کرد.

با این حال کل پهنه این استان به گفته آقای رضوی «درگیر بحران خشکسالی» است.

در این میان «ارتفاعات شهرستان ساری و سرشاخه‌های آبی این حوزه» دچار «خشکسالی بسیار شدید» هستند.

به گفته این مسئول هواشناسی، افزایش بیش از دو درجه‌ای دمای هوا در سال ۹۶ «موجب ذوب زودهنگام برف و از دست رفتن ذخیره منابع آبی استان شده است، در حالی که این برف می‌بایست تا اواخر اردیبهشت‌ماه امسال به تدریج به آب‌های سطحی استان افزوده می‌شد».

ارائه این آمار از سوی این مسئول هواشناسی می‌تواند نشانه وخامت وضع در استان مازندران و همین طور کل کشور باشد، چرا که این استان واقع در شمال ایران و نزدیک به دریا از جمله معدود استان‌هایی است که پیشتر دچار کم‌آبی نبودند.

گزارش نهادها و شخصیت‌های مختلف بین‌المللی و ملی مسئله کم‌آبی در ایران امروز را از مهم‌ترین چالش‌های کشور معرفی می‌کند.

از جمله گری لوئیس، نماینده مقیم برنامه توسعه ملل متحد در ایران، کمبود آب را اساساً عمده‌ترین چالش امنیتی‌ـ‌انسانی در ایران دانسته است.

بر اساس تازه‌ترین آمار وزارت نیرو، در حال حاضر ۳۳۴ شهر در ایران با جمعیت ۳۵ میلیون نفر یعنی حدود نیمی از مردم کشور در وضعیت تنش آبی قرار دارند.

خبرگزاری ایرنا پیشتر هم در فروردین‌ماه سال جاری در گزارشی از گسترش خشکسالی در «۹۹ درصد از» استان مازندران خبر داده بود.

این خبرگزاری روز پنج‌شنبه به نقل از گزارش «مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی» نوشت که حجم بارندگی در ایران در بلندمدت «یک میلی‌متر در سال» کاهش یافته است.

این در حالی است که در مقابل «مقدار تبخیر و تعرق پتانسیل سالانه کشور چهار و نیم میلی‌متر در سال در حال افزایش» است: «این وضعیت بدان معنی است که هر سال آب قابل دسترس در کشور و استان کمتر می‌شود.»

با این حال رضا اردکانیان، وزیر نیرو، پیشتر گفته است که کم شدن بارندگی فقط یک نمونه از مشکلات بخش آب کشور است و نباید دیگر مشکلات این حوزه پشت «معضل کم‌بارشی» پنهان شود.

به گفته وزیر نیروی ایران، «اصلاح روش مصرف آب» یکی از راه‌های خروج از این شرایط است و «این امر مهم‌تر از یافتن منابع جدید آب است».

کم‌آبی یکی از بحران‌های زیست‌محیطی است که گریبانگیر استان مازندران شده است.

سیروس وطنخواه، دبیر ستاد توسعه انرژی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ایران، اوایل خرداد گفت که وضعیت میزان زباله و پسماند در دو استان گیلان و مازندران «فوق بحرانی» شده است.

بحران آلودگی دریای خزر نیز به گفته برخی کارشناسان به مرحله‌ای رسیده که بحث سرطان‌زا بودن سم‌های موجود در آب مطرح شده است.

XS
SM
MD
LG