لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۴۰

اعتراض ایران به توافق نفتی «خصوصی» روسیه و عربستان


وزرای نفت روسیه (راست) و عربستان سعودی
وزرای نفت روسیه (راست) و عربستان سعودی

ایران در واکنش به گزارشی از رویترز درباره توافق «خصوصی» روسیه و عربستان برای افزایش دوباره نیم میلیون بشکه‌ای تولید روزانه نفت، آنها را به تخلف از «بیانیه همکاری» اوپک و کشورهای هم‌پیمان متهم کرد.

خبرگزاری رویترز چهارشنبه، ۱۱ مهرماه، در گزارشی اختصاصی به نقل از منابع آگاه، از توافق «خصوصی» عربستان و روسیه در جریان اجلاس اول مهرماه کمیته نظارتی اوپک در الجزایر برای افزایش دوباره تولید نفت خبر داد.

این در حالی است که در همان اجلاس درخواست آمریکا از اوپک برای افزایش تولید نفت به شکل علنی رد شده بود.

حال گزارش رویترز حاکی از آن است که عربستان و روسیه نه تنها میان خود برای افزایش تولید روزانه نیم میلیون بشکه تصمیم گرفته‌اند، بلکه این تصمیم را به اطلاع آمریکا نیز رسانده‌اند.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، نیز روز چهارشنبه اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، حق دارد بگوید قیمت نفت بالا است. البته وی سیاست‌های «غلط» آمریکا را یکی از عوامل افزایش قیمت نفت عنوان کرد. وی گفت که قیمت ۶۵ تا ۷۵ دلار نفت خوب است.

آمارهای دولتی روسیه نشان می‌دهد که این کشور برای اولین بار طی چند سال گذشته به خاطر افزایش متوسط قیمت نفت صادراتی خود به بالای ۷۰ دلار در ۹ ماه سال جاری، نه تنها با کسری بودجه مواجه نخواهد شد، بلکه مازاد منابع نیز خواهد داشت.

قیمت نفت هم اکنون به بالای ۸۵ دلار اوج گرفته است که موجی از انتقادهای آمریکا و برخی دیگر از واردکننده‌های نفت را به دنبال داشته است.

همزمان با گزارش رویترز، حسین کاظم‌پور اردبیلی، نماینده ایران در اوپک، در گفت‌وگو با خبرگزاری شانا، وابسته به وزارت نفت، گفت که عربستان و روسیه به ترتیب ۳۴۶ و ۲۵۰ هزار بشکه در روز نسبت به تعهد خود در بیانیه همکاری اوپک و کشورهای هم‌پیمان، افزایش تولید داشته‌اند که این افزایش تولید از سوی این دو کشور تخلف است.

ماه ژوئن سال جاری اوپک و کشورهای هم‌پیمان تصمیم گرفتند که تولید نفت را یک میلیون بشکه افزایش دهند.

ایران می گوید که بر اساس «بیانیه همکاری»، تنها کشورهایی مجاز به افزایش تولید هستند که بیش از اندازه کاهش تولید داشته‌اند. اما موضع کمیته نظارتی اوپک و کشورهای هم‌پیمان دیدگاه ایران را تایید نمی‌کند و طی ماه‌های گذشته اعتراضی به افزایش تولید عربستان و روسیه نداشته است.

برای نمونه ونزوئلا طی دو سال گذشته نزدیک به یک میلیون بشکه افت تولید داشته و امکان افزایش تولید نیز ندارد.

آقای کاظم‌پور اردبیلی همچنین منکر کاهش تولید نفت ایران شد.

بر اساس آمارهای اوپک، تولید نفت ایران از ماه مه (اردیبهشت‌ماه) که آمریکا از برجام خارج شد، تا ماه اوت حدود ۲۳۵ هزار بشکه کاهش یافته است.

گزارش رویترز حاکی است که افت تولید نفت ایران طی ماه سپتامبر نیز روزانه ۱۰۰ هزار بشکه بوده است. اما ایران، در آمارهایی که خود به اوپک (جدول منابع اولیه در گزارش ماهانه اوپک) ارائه داده است، منکر افت تولید نفتش است.

رویترز می‌نویسد که خالد الفالح وزیر نفت عربستان و الکساندر نواک همتای روسی وی توافق کرده اند که طی ماه‌های سپتامبر تا آخر سال جاری میلادی، تولید روزانه نفت را در مجموع نیم میلیون بشکه افزایش دهد.

یک منبع به این خبرگزاری گفته است که آقای فالح به ریک پری، همتای آمریکایی خود گفته است که اگر مشتریان درخواست کنند، عربستان آماده افزایش تولید است.

روسیه که طی ماه‌های مه تا اوت، تولید خود را حدود ۲۵۰ هزار بشکه افزایش داده بود، طی ماه سپتامبر دوباره ۱۵۰ هزار بشکه افزایش تولید انجام داده است.

این کشور در نظر دارد تولید خود را تا پایان سال به ۱۱.۴ تا ۱۱.۶ میلیون بشکه در روز برساند و برای اواخر سال آینده نیز این رقم را به ۱۱.۸ میلیون بشکه افزایش دهد.

پوتین روز چهارشنبه گفت که این کشور می‌تواند ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار بشکه در روز به تولید خود بیفزاید. آقای فالح نیز گفته است که عربستان می‌تواند تولید روزانه خود را به ۱۰.۷ میلیون بشکه برساند که ۷۰۰ هزار بشکه بیشتر از تولید این کشور در ماه مه است.

چند منبع به رویترز گفته اند که آقای پری در ماه گذشته سه بار با همتای عربستانی و یک بار با همتای روسی خود دیدار داشته و از تصمیم آنها آگاه بوده است.

منابع: رویترز، اوپک، شانا، رادیوفردا/ د. خ./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG