لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۵۴

یکی دیگر از زندانیان فراری زندان سقز اعدام شد


شایان سعیدپور
شایان سعیدپور

سازمان حقوق بشر ایران خبر داد که حکم شایان سعید‌پور روز سه‌شنبه ۲ اردیبهشت در زندان مرکزی شهر سقز اجرا شده است.

این دومین مورد اجرای حکم اعدام در ده روز گذشته است. روز ۲۳ فروردین نیز مصطفی سلیمی، زندانی سیاسی در این زندان اعدام شده بود.

شایان سعیدپور که متولد ۳۰ شهریور ۱۳۷۶ بود به اتهام قتلی که مرداد سال ۹۴ پیش از ۱۸ سالگی‌اش مرتکب شده بود، اعدام شد.

او روز ۸ فروردین امسال در جریان شورش در زندان سقز به همراه ۸۰ نفر از زندانیان از این زندان فرار کرد ولی پس از مدتی بازداشت شد.

ایران یکی از چهار نقطه جهان است که مجرمان صغیر (کسانی که در سن پایین‌تر از ۱۸سال مرتکب جرم شده‌اند) را اعدام می‌کند. احکام اعدام مجرمان صغیر در عربستان، مناطق تحت کنترل حوثی‌های یمن و نوار غزه نیز اجرا می‌شود.

ایران در حالی اقدام به اعدام افراد مجرم زیر ۱۸ سال می‌کند که پیمان‌نامه حقوق کودک را امضا کرده است. بر اساس این پیمان‌نامه بین‌المللی، اعمال مجازات اعدام برای کودکان ممنوع است.

در روزهای گذشته برخی نهادها مانند «سازمان حقوق بشری هەنگاو» و «سازمان حقوق بشر ایران» درباره مرگ او هشدار داده بودند ولی حکومت ایران به این هشدارها هیچ واکنشی نشان نداد.

پیش از این هم، یک روز پس از هشدار مدافعان حقوق بشر در مورد خطر اجرای حکم مصطفی سلیمی، مسئولان زندان این زندانی سیاسی را در روز ۲۳ فروردین اعدام کردند.

مصطفی سلیمی که هشتم فروردین در جریان اعتراض‌ها در زندان سقز همراه با ده‌ها زندانی دیگر از این زندان فرار کرده بود، چند روز بعد در اقلیم کردستان عراق بازداشت شد و حکم اعدام او بامداد روز شنبه در زندان سقز به اجرا درآمد.

مصطفی سلیمی ۵۳ سال داشت و اهل روستای ایلو در شهرستان سقز بود. او فروردین سال ۸۲ بازداشت و در شعبه یک دادگاه انقلاب سقز به اتهام‌ «محاربه» و «عضویت در احزاب اپوزیسیون کرد» به اعدام محکوم شده بود، حکمی که در دیوان عالی کشور هم تایید شد.

مجازات «محاربه» در قانون مجازات اسلامی اعدام است، اما محاربه یکی از اتهام‌هایی است که پیشتر جاوید رحمان گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران مبهم خوانده و از طرح آن در پرونده اقلیت‌های قومی انتقاد کرده بود.

بازداشت این فرد در سلیمانیه عراق و استرداد او به ایران واکنش‌های زیادی را برانگیخته است. دولت اقلیم کردستان عراق نیز اعلام کرده که در این باره تحقیق می‌کند.

علاوه بر این دو فرد اعدام شده، نهادهای حقوق بشری درباره احتمال اعدام «شورش مروتی» که در زندان سقز است، نیز هشدار داده‌اند.

شورش مروتی که سال ۸۸ بازداشت و به اتهام قتل عمد به قصاص محکوم شد یکی دیگر از زندانیانی است که پس از فرار از زندان سقز بار دیگر بازداشت شد.

XS
SM
MD
LG