لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۱۸

وزارت دفاع ایران می‌گوید سرانجام «موفق» به پرتاب آزمایشی ماهواره‌بر سیمرغ «شده است»


این پنجمین تلاش وزارت دفاع جمهوری اسلامی در پرتاب این موشک است
این پنجمین تلاش وزارت دفاع جمهوری اسلامی در پرتاب این موشک است

همزمان با دور هشتم مذاکرات احیای برجام در وین، وزارت دفاع ایران روز پنج‌شنبه نهم دی از پرتاب «موفقیت‌آمیز» آزمایشی ماهواره‌بر سیمرغ خبر داد، اما برخی خبرنگاران داخلی در ایران درستی این خبر را زیر سؤال برده‌اند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، احمد حسینی، سخنگوی فضایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران در این باره گفت که «در این مأموریت تحقیقاتی فضایی، برای نخستین بار ۳ محموله تحقیقاتی به صورت همزمان به ارتفاع ۴۷۰ کیلومتری و با سرعت ۷۳۵۰ متر بر ثانیه پرتاب و محقق گردید.»

به گفته او اکنون «اهداف تحقیقاتی مد نظر از این پرتاب» محقق شده و «با تطبیق داده‌ها و تطبیق عملکردها، برنامه‌ریزی لازم جهت پرتاب عملیاتی انجام خواهد شد.»

اما در همین روز خبرنگاران رسانه‌های حکومتی ایران در شبکه‌های اجتماعی نوشتند که پرتاب ماهواره‌بر سیمرغ «باز هم موفق نبوده و محموله سرعت کافی را برای قرار گرفتن در مدار پیدا نکرده است.»

پرتاب موشک ماهواره‌بر سیمرغ پیش از این چهار بار به‌طور پیاپی شکست خورده بود و شبکه خبری سی‌ان‌ان پیش از این در مورد آن نوشته بود که به نظر می‌رسد ایران با این سیستم خاص به مشکل برخورده است».

پس از آزمایش موشک ماهواره‌بر سیمرغ توسط ایران در سال ۱۳۹۶ نیز وزارت خزانه‌داری آمریکا شش شرکت زیر مجموعه «گروه صنعتی شهید همت» را مورد تحریم قرار داد.

منتقدان جمهوری اسلامی، پرتاب ماهواره را اقدامی تحریک‌آمیز می‌دانند، زیرا موشک‌های ماهواره‌بر از فناوری مشابه آنچه برای موشک‌های بالیستیک قاره‌پیما لازم است، بهره می‌گیرند. آمریکا و اسرائیل به همراه برخی کشورهای غربی نگران توسعه برنامه موشکی بالیستیک ایران برای حمل کلاهک‌های هسته‌ای در قالب برنامه صلح‌آمیز پرتاب ماهواره به فضا هستند.

بر این اساس انتشار این خبر در کشاکش مذاکرات احیای برجام در وین، می‌تواند بر حساسیت‌های موجود بیفزاید.

در ماه‌های اخیر، مقام‌های دولت ابراهیم رئیسی از لزوم توسعه سریع‌تر برنامه‌ها در حوزه فضایی سخن گفته‌اند، از جمله عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، روز ۱۷ آذرماه امسال گفت که در حوزه فضایی مسیرهای میان‌بری برای رسیدن به اهداف بزرگ وجود دارد و باید به آنها دست پیدا کنیم.

در همین حال، سپاه پاسداران نیز در این زمینه برنامه موازی خود را دنبال می‌کند و سال گذشته ماهواره‌ای را به مدار فرستاد.

اوایل اردیبهشت سال گذشته، سپاه پاسداران اعلام کرد که موشک ماهواره‌بر «قاصد»، ماهواره نظامی «نور» را از محل «کویر مرکزی ایران» به «مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین» حمل کرده است.

دولت آمریکا اقدام ایران در پرتاب ماهواره نظامی را ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل می‌داند و می‌گوید اقدام ایران پوششی برای آزمایش‌های موشکی این کشور است.

XS
SM
MD
LG