خانواده سوئدی زندانی در ایران خواستار تضمین آزادی «فوری» او شدند
خانوادۀ یوهان فلودروس، کارمند سوئدی اتحادیه اروپا که در ایران زندانی و به «جاسوسی» متهم شده است برای تضمین آزادی این شهروند سوئدی از جامعۀ بینالملل درخواست کمک کردند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز ۱۴ شهریور ضمن تأیید هویت این تبعۀ سوئدی تأکید کرد که مسئله بازداشت آقای فلودروس مکرراً با مقامهای جمهوری اسلامی مطرح شده و تلاش برای آزادی او ادامه دارد.
خانوادۀ آقای فلودروس به مناسبت سیوسومین سالگرد زادروز او در وبسایتی که به تلاش برای آزادی این تبعۀ سوئد اختصاص یافته است، نوشتند: «خانواده، دوستان و هواداران یوهان خواستار توجه فوری بینالمللی برای تضمین آزادی سریع او و بازگشتش به اروپا در صحت و امنیت هستند.»
آنها با اشاره به اینکه نیازهای این زندانی از جمله دسترسی به خدمات پزشکی چندان که باید رعایت نمیشود افزودهاند که فلودروس به استثناء چند بازدید کنسولی، از برقراری ارتباط با سفارت سوئد در تهران منع شده است.
رویترز: ایران و آمریکا در آستانۀ اجرای کامل توافق مبادلۀ زندانیان با میانجیگری قطر
خبرگزاری رویترز عصر یکشنبه ۱۹ شهریورماه با استناد به گفتههای چند دیپلمات ایرانی و دیگر منابع مطلع از مذاکرات بین تهران و واشینگتن، جزئیات توافق حاضر برای آزادسازی شش میلیارد دلار داراییهای بلوکهشدۀ ایران و آزادی شماری از زندانیان دو طرف را اعلام کرد.
بر پایۀ این گزارش، شش میلیارد دلار از منابع مالی مسدود شدۀ ایران در اوایل هفتۀ جدید میلادی (از دهم سپتامبر) به بانکهای قطری منتقل میشود و سپس طی مراحلی از پیش هماهنگشده، پنج زندانی آمریکایی از ایران آزاد میشوند و همین تعداد ایرانی که در آمریکا زندانی هستند، به ایران بازمیگردند.
در گام نخست، ایران روز ۱۹ مرداد امسال چهار شهروند آمریکایی را زندان اوین به «حبس خانگی» در هتلی نامشخص منتقل کرد و به این ترتیب، آنها به پنجمین شهروند آمریکایی که از پیش در حبس خانگی بهسر میبرد ملحق شدند.
زندانیان با تابعیت آمریکایی که از ایران خارج خواهند شد بهترتیب سیامک نمازی ۵۱ ساله، عماد شرقی ۵۹ ساله و همچنین مراد طاهباز، محیطبان ۶۷ ساله، هستند و هویت دو زندانی آمریکایی دیگر که گفته میشود یکی از آنها زن است تا کنون فاش نشده است.
از هویت زندانیان ایرانی که در چارچوب این مبادله از آمریکا آزاد خواهند شد، هنوز اطلاعی در دست نیست.
نامۀ یک زندانی سیاسی از قزلحصار: «جان تمام زندانیان این زندان در خطر است»
حمزه سواری، زندانی سیاسی، روز یکشنبه ۱۹ شهریور با انتشار نامهای از زندان قزلحصار کرج با شرح چگونگی انتقال شماری از زندانیان سیاسی از اوین به این زندان در هفته گذشته، قزلحصار را «قتلگاهی وحشتناک» خوانده است.
او در مورد وضعیت قزلحصار کرج نوشته است: «تنها راه حل، بستن هرچه زودتر این زندان و انتقال زندانیان به محل مناسب جهت نگهداری است. در غیر این صورت باید منتظر وقوع یک فاجعه انسانی در آینده نزدیک بود.»
حمزه سواری روز ۱۲ شهریور بههمراه شمار دیگری از زندانیان سیاسی شامل کامیار فکور، احمدرضا حائری، رضا سلمانزاده، جعفر ابراهیمی، لقمان امین پور، سعید ماسوری، افشین بایمانی، سپهر امام جمعه، زرتشت احمدی راغب، محمد شافعی، سامان صیدی (یاسین) و مسعود رضا ابراهیمینژاد از زندان اوین به زندان قزلحصار کرج منتقل شد.
این زندانیان سیاسی از ابتدای ورود به زندان قزلحصار به دلیل وضعیت نامطلوب زندان و غذای آن «از خوردن غذای زندان خودداری کردهاند».
انتقال آنها به شکل ناگهانی و بدون اطلاع قبلی همزمان با انتشار گزارشهایی مبنیبر «ضربوشتم» زندانیان حین خروج از زندان اوین صورت گرفت.
آقای سواری با بیان اینکه این وضعیت با «تصمیم سر تا پا اشتباه» محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه مبنیبر تعطیلی زندان گوهردشت به وجود آمده است افزود: واحد ۳ این زندان تنها ظرفیت «۵۰۰ نفر» را دارد اما اکنون «حداقل دو هزار زندانی» از اقشار مختلف شامل «سنیمذهب، سیاسی، در انتظار اعدام، تنبیهی و مرتبط با جرائم خطرناک» در آن نگهداری میشوند.
او هشدار داده است که «تراکم فاجعهآمیز جمعیت» در این زندان منجر به «درگیریهای خونین، تجاوز، ضعیفکشی و انواع بیماریهای جسمی و روانی میشود».
حمزه سواری لفته شهریورماه ۱۳۸۴ در سن ۱۶ سالگی توسط نیروهای امنیتی بازداشت و در دادگاه انقلاب اهواز به اتهام انتسابی «افساد فی الارض»، «محاربه» و «اقدام علیه امنیت ملی» به اعدام محکوم شد. این حکم بعدتر به «حبس ابد» تغییر یافت.
تشدید اقدامات امنیتی حکومت در آستانۀ سالگرد اعتراضات سراسری
با نزدیک شدن سالگرد جان باختن مهسا ژینا امینی در بازداشت گشت ارشاد، علاوهبر موج گستردۀ بازداشت معترضان و خانوادههای دادخواه و بستگان معترضان کشتهشده، حکومت به سایر اقدامات سرکوبگرانه از جمله نصب دوربینهای امنیتی، دیوارکشی اماکن دولتی و بستن آرامستانها روی آورده است.
نصب دوربین در ورودی آرامستان «آیچی» سقز و خیابانهای پر تردد سنندج، بستن ورودی آرامستان مهاباد، دیوارکشی اطراف ساختمان فرمانداری آمل، شهرداری سیرجان و ساختمان حفاظت اطلاعات رشت از جمله این اقدامات امنیتی است که تصاویر آن در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
تداوم اعتراض بازنشستگان به وضعیت معیشتی
با تداوم عدم تحقق وعدههای دولت ابراهیم رئیسی، شماری از بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی روز یکشنبه در چند شهر از جمله شوشتر، کرمانشاه، دزفول و رشت در اعتراض به وضعیت نامناسب معیشتی تجمع کردند.
محکومیت «ضارب امر به معروف» در مشهد به ۱۶ ماه زندان و جریمه نقدی
رسانههای ایران روز یکشنبه گزارش دادند که یک شهروند به اتهام «ضربوشتم یک آمر به معروف» به ۱۶ ماه حبس تعزیری و پرداخت مبلغ ۱۶۵ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شده است.
خبرگزاری ایسنا به نقل از مسئول دفتر حقوقی ستاد امر به معروف و نهی از منکر خراسان نوشت که این شهروند ساکن مشهد چند ماه پیش، در پی «تذکر لسانی» به همسرش که حجاب اجباری را رعایت نکرده بود، «به آمر به معروف حمله کرد» و پس از «متواری شدن» از طریق پلاک خودرو شناسایی شد.
بر اساس این گزارش، حکم صادر شده در این پرونده در مرحلۀ رسیدگی در دادگاه تجدیدنظر است و پس از آن برای اجرای حکم ابلاغ میشود.
به هویت این شهروند ساکن مشهد اشاره نشده است.
در ماههای اخیر و پس از فروکش کردن اعتراضات خیابانی «زن، زندگی، آزادی»، گزارشهای متعددی از تشدید مزاحمت و درگیری فیزیکی توسط کسانی که حکومت آنان را «آمران به معروف» میخواند با مردمی که مخالف حجاب اجباری هستند، منتشر شده است.
دانیل خلیفه، زندانی بریتانیایی، در پی بازداشت دوباره محاکمه میشود
پلیس بریتانیا روز یکشنبه اعلام کرد که دانیل عابد خلیفه، زندانی متهم به «تروریسم» و «جاسوسی برای ایران» با اتهامی تازه تحت عنوان «فرار غیرقانونی از بازداشت» مواجه است.
در بیانیۀ روز یکشنبه پلیس متروپولیتن لندن آمده است که این زندانی ۲۱ ساله روز دوشنبه ۲۰ شهریور در دادگاه وستمینستر محاکمه خواهد شد.
این سرباز سابق ارتش بریتانیا که هفتۀ گذشته از زندان گریخته بود، پیش از ظهر شنبه ۱۸ شهریورماه در غرب لندن بازداشت شد.
گزارشها حاکی است او در حالیکه سوار بر یک دوچرخه بود توسط یک مأمور «لباس شخصی» شناسایی و پایین کشیده شد.
وزیر امنیت بریتانیا روز شنبه ضمن تمجید از عملکرد پلیس و نهادهای امنیتی این کشور برای تعقیب و گریز چهار روزهای که در نهایت به بازداشت دانیل خلیفه منتهی شد، از بیان جزئیات بیشتر در مورد چگونگی بازداشت او خودداری کرده بود.
دانیل عابد خلیفه که ماه مه امسال از ارتش بریتانیا اخراج شد، متهم به تلاش برای گردآوری اطلاعات طبقهبندیشده است که «مستقیم یا غیرمستقیم میتوانسته توسط دشمن» مورد استفاده قرار گیرد.
برخی رسانههای بریتانیا ازجمله شبکه جهانی بیبیسی گزارش دادهاند که او به جاسوسی برای ایران متهم است و همچنین تلاش کرده بود «بمبهای تقلبی» را در یک پایگاه نظامی بریتانیا جاسازی کند.
«ضعف شدید» بهاره هدایت در اعتصاب غذا؛ «هشت کیلو وزن» کم کرده
وکیل بهاره هدایت میگوید این فعال سیاسی زندانی، «بعد از ۱۰ روز اعتصاب غذا هشت کیلو وزن» کم کرده است.
زهرا مینویی عصر یکشنبه در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) با اشاره به ملاقات خانوادۀ خانم هدایت با این زندانی سیاسی نوشت که او در حال حاضر، «دچار، ضعف شدید و تپش قلب است، به گونهای که با کمک یک مأمور زندان توانسته به محل ملاقات بیاید».
این وکیل دادگستری ابراز امیدواری کرده است اکنون که موکلش از میزان پیامها و واکنشها به اعتصابش مطلع شده، «هر چه زودتر» به اعتصاب غذای خود پایان دهد.
بهاره هدایت از نهم شهریورماه و پس از جانباختن جواد روحی، زندانی معترض، اعلام کرد که در اعتراض به «سرکوب مضاعف» در جمهوری اسلامی دست به اعتصاب غذا میزند.
او در واکنش به درخواستها و ابراز نگرانیها افراد و گروههای متعدد نسبت به ادامه اعتصاب غذای خود در پیامی که روز ۱۸ شهریور در شبکههای اجتماعی منتشر شد، بر عزم خود برای «ادامه اعتصاب غذا» تأکید کرد و گفت: «نگران من نباشید، نگران ایران باشید.»
بیانیۀ پایانی نشست دو روزۀ ۲۰ کشور بزرگ اقتصادی جهان، موسوم به گروه ۲۰ و امتناع از محکومیت تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، دولت کییف را به واکنش واداشت.
اوله نیکولنکو، سخنگوی وزارت خارجه اوکراین، با انتشار پیامی طعنآمیز در شبکههای اجتماعی از این بیانیه انتقاد کرد و نوشت که متن بیانیۀ نهایی گروه ۲۰ در رابطه با تهاجم روسیه علیه اوکراین، «جای افتخار ندارد».
رسانههای بینالمللی روز یکشنبه ۱۹ شهریورماه گزارش دادند که بیانیۀ نهایی با میانجیگری هند به عنوان میزبان نشست گروه ۲۰ و پس از تعدیل برخی اصطلاحات، مورد توافق همه قرار گرفت.
پیشتر روسیه تهدید کرده بود در صورتی که متن بیانیه علیه این کشور باشد، آن را وتو خواهد کرد. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه بعد از انتشار بیانیه مشترک گروه ۲۰ از متن آن ابراز «خرسندی» کرد.
از جمله نکاتی که سخنگوی وزارت خارجه اوکراین با انتشار متن اصلاحشدۀ این بیانیه مطرح کرده است، استفاده از عبارت «جنگ اوکراین» به جای «تهاجم نظامی روسیه» است.
مراسم سالروز تولد پویا بختیاری بر آرامگاه او
خانوادۀ بختیاری سالروز تولد پویا بختیاری، از کشتهشدگان اعتراضات آبان ۱۳۹۸، را بر آرامگاه او برگزار کردند.
خانواده پویا بختیاری در این سالها با فشار و تهدید مداوم از سوی حکومت جمهوری اسلامی روبهرو بودهاند. منوچهر بختیاری، پدر پویا، در زندان قزوین و ناهید شیرپیشه در زندان زنجان زندانیاند.