لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۳۰
۲۳:۵۸ ۲۰.۶.۱۴۰۲

تازه‌های ایران و جهان در روز دوشنبه ۲۰ شهریور را اینجا بخوانید.

۲۳:۵۹ ۲۰.۶.۱۴۰۲

«ضرب‌وشتم» نرگس محمدی در زندان اوین به‌دلیل امتناع از حجاب اجباری

حساب اینستاگرام منتسب به نرگس محمدی شامگاه دوشنبه خبر داد که این فعال حقوق بشر و زندانی سیاسی به دلیل تن ندادن به حجاب اجباری و اعتراض به مسئولان زندان اوین، توسط مأموران این زندان هدف «ضرب و شتم» قرار گرفته است.

در این پیام به نقل از خانم محمدی آمده است که او در پی «خودکشی یکی از هم‌بندی‌هایش برای دومین بار طی سه روز گذشته»، به بهداری اوین رفته بود که برخورد «عامدانه و جلادانه» یکی از پرستاران بالای سر زندانی به اعتراض او منجر شد.

بر اساس آنچه در پست یاد شده آمده است نرگس محمدی همچنین به‌دلیل عدم رعایت حجاب اجباری با «الفاظ رکیک و توهین‌آمیز» تهدید شده و در نهایت، مأموران زندان با اعمال خشونت او را با خود برده‌اند به‌طوری «آثار کبودی» روی بدن خانم محمدی به‌جا مانده است.

این زندانی سیاسی ظاهراً این جزئیات را از طریق تماس تلفنی از زندان اوین منتقل کرده است و افزوده که «مردان بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات و مسئولان زندان» او را سوار بر آمبولانس به بند بازگردانده‌اند.

در پایان پیام تأکید شده است که هر اتفاقی برای نرگس محمدی بیفتد «مسئولیتش با جمهوری اسلامی» است.

مرداد امسال در پی صدور حکم جدید علیه این فعال حقوق بشر، مجموع دوره زندان او به ده سال و ۹ ماه به‌همراه ۱۵۴ ضربه شلاق افزایش یافت.

خانم محمدی به‌ویژه در ماه‌های گذشته با انتشار نامه‌های متعدد درباره وضعیت زندان‌ها و بازداشتگاه و خشونت علیه زندانیان و بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری هشدار داده است.

او اواسط آذر پارسال در نامه‌ای به جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، «تعرض به زنان حین بازداشت و در بازداشتگاه‌ها» را «بخشی از برنامه سرکوب» جمهوری اسلامی علیه زنان معترض و مبارز خوانده بود.

۰۳:۴۴ ۲۱.۶.۱۴۰۲

احمد مسعود خواستار حمایت مردم ایران از «مقاومت افغانستان علیه طالبان» شد

احمد مسعود، رهبر جبهه ملی مقاومت افغانستان، در پیامی صوتی برای مراسم بزرگداشت پدرش احمد شاه مسعود که در تهران برگزار شد، خواستار حمایت مردم ایران از مبارزات علیه طالبان و «امواج افراط‌گرایی» در افغانستان شد.

آقای مسعود در این پیام، طالبان را به برقراری «آپارتاید قومی، زبانی، فرقه‌ای و جنسیتی» متهم کرد و گفت: «افراطی‌گری طالبان در منطقه به خطری بزرگ برای ارزش‌های تاریخی، مفاخر فرهنگی و عظمت تمدنی ما تبدیل شده است.»

وی ادامه داد: «با درک همین تراژدی اندوه‌بار بود که بر خود لازم دانستیم نگذاریم این هیولا کام مردمان متمدن، اعتدال‌گرا و مشتاق مهربانی کشورم و حوزه تمدنی ما را بیشتر از این تلخ کند.»

با سقوط حکومت افغانستان به دست شبه‌نظامیان طالبان در تابستان ۱۴۰۰ که متعاقب خروج نظامیان آمریکایی از این کشور رخ داد، جبهه ملی مقاومت افغانستان با استقرار در دره استراتژیک پنجشیر به جنگ علیه طالبان ادامه داد. گزارش‌ها حاکی است احمد مسعود که رهبری این ائتلاف را بر عهده دارد اکنون در خارج از افغانستان، احتمالا تاجیکستان، به‌سرمی‌برد.

احمد مسعود در ادامه پیام خود گفت که با توجه به ابعاد ویرانگری طالبان، مقاومت را حق و وظیفه مردم افغانستان می‌داند و افزود که به همین دلیل، «بدون دستور گرفتن از هیچ گروهی و طرفی و بدون چشمداشت از کمک بیرون، من و همسنگرانم و مردم مظلوم کشورم مجبور به گرفتن یک تصمیم سخت شدیم.»

رهبر جبهه ملی مقاومت افغانستان سپس خطاب به ایرانیانی که در مراسم بزرگداشت احمد شاه مسعود گرد آمده بودند گفت: «پشتیبانی شما از مقاومت برای ما اهمیتی حیاتی دارد. مقاومت امروزه در خط مقدم خردورزی، اعتدال، کثرت‌گرایی و دفاع از حقوق و آزادی‌های مردم افغانستان قرار دارد و با داعیه تمدنی در برابر جهل و جبر و خودکامگی طالبان، گروه‌های تکفیری و تروریسمی بین‌المللی و منطقه‌ای ایستادگی می‌کند.»

او از مردم ایران خواست که «با قلم و قدم و هماهنگی‌های تاثیرگذار» خود، در برابر امواج افراط‌گرایی، از مقاومت مردم افغانستان حمایت کنند.

آقای مسعود در نهایت با بیان این‌که یقین کامل دارد که «ظلم بقا و دوامی ندارد»، افزود: «نگذاریم افراط‌گرایان و متحجران، به راحتی به ادامه حیات وحشتناک خود ادامه بدهند.»

از زمان روی کار آمدن مجدد حکومت طالبان در افغانستان گزارش‌های متعددی مبنی بر نقض گسترده حقوق بشر در این کشور به ویژه نقض حقوق زنان و دختران منتشر شده به طوری که دیده‌بان حقوق بشر اقدامات طالبان علیه زنان افغانستان را «جنایت علیه بشریت» خوانده است.

۰۵:۲۶ ۲۱.۶.۱۴۰۲

پلمب ۱۰ آرایشگاه زنانه در بندرعباس به اتهام «تبلیغات نامتعارف»

روزنامه شرق از پلمب ۱۰ آرایشگاه زنانه در شهر بندرعباس به اتهام «تبلیغات نامتعارف در فضای مجازی» خبر داد.

این رسانه به نقل از سازمان فراجا نوشت که برای مالکان آرایشگاه‌های مورداشاره در بندرعباس پرونده قضایی تشکیل شده است.

گزارش روزنامه شرق جزییات بیشتری از رخداد به دست نمی‌دهد و مشخص نیست تبلیغات این آرایشگاه‌ها چگونه بوده است.

در این حال مرکز سایبری سازمان اطلاعات فرماندهی انتطامی کیش از بازداشت گرداننده صفجه اینستاگرامی یکی از این آرایشگاه‌ها خبر داد و گفت که او «اقدام به انتشار تصاویر هنجارشکنانه و تشویش اذهان عمومی می‌کرد».

پلمب اماکن صنفی، تجاری، فروشگاه‌ها، مجتمع‌های گردشگری، هتل‌ها، اماکن تجاری، اداری، و شرکت‌های اینترنتی از جمله اقداماتی است که دستگاه‌های حکومتی در ایران برای تحمیل حجاب به اجرا گذاشته‌اند.

برخورد و بازداشت زنان به خاطر سر باز زدن از حجاب اجباری، توقیف خودروها، پیامک‌های تذکر حجاب، و تشکیل پرونده قضائی برای زنان هم از جمله دیگر اقدامات حکومتی برای اعمال حجاب اجباری است اما مجموعه این اقدامات تاکنون نتوانسته بر موج فزاینده نافرمانی مدنی زنان ایران در سر باز زدن از حجاب اجباری غلبه کند.

۰۵:۵۷ ۲۱.۶.۱۴۰۲

صدور حکم «مصادره اموال» سروش مظفرمقدم، عضو کانون نویسندگان ایران

دادگاه ویژه اصل ۴۹، در حکمی به دلیل آنچه «فعالیت‌های تبلیغی سروش مظفرمقدم علیه نظام» در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» خوانده است به «مصادره آپارتمان» این نویسنده معترض حکم داد.

حسین یزدانخواه، قاضی دادگاه ویژه اصل ۴۹ در حکمی که مبنای آن «دادخواست ستاد اجرایی فرمان امام برای ضبط اموال سروش مظفرمقدم» است، به «گزارش اداره کل اطلاعات خراسان رضوی» درباره مصاحبه‌های این نویسنده با رسانه‌های فارسی زبان خارج از کشور استناد کرده و آن را «فعالیت تبلیغی گسترده علیه نظام در فضای مجازی و رسانه‌های معاند» خواند.

در این حکم همچنین خروج این نویسنده در ۲۴ آبان سال ۱۴۰۱ از ایران، اقامت او در آلمان، و عدم حضورش در دادگاه، دلیلی برای «مصادره اموال» او عنوان شده است.

در بخشی از این حکم آمده که دادگاه، «وکالت اعطایی این نویسنده به مادرش» را چون «یک روز پیش از خروج» او از کشور انجام شده، «صوری» می‌داند و این وکالت مانع از مصادره «آپارتمان» او در مشهد نیست.

سروش مظفر مقدم، نویسنده و عضو کانون نویسندگان ایران، در اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، به دنبال مصاحبه با شبکه‌های فارسی زبان خارج از کشور، چند بار توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی احضار و در نهایت مجبور به ترک ایران شد.

۰۸:۱۶ ۲۱.۶.۱۴۰۲

اعتصاب غذای تمنا پریانی در اعتراض به «آپارتاید جنسیتی» طالبان ادامه دارد

گزارش فعالان حقوق بشر افغان در شبکه‌های اجتماعی و نیز رسانه‌های مستقل افغان، حاکی از ادامه اعتصاب غذای تمنا زریاب پریانی، همراه با دست‌کم دو فعال حقوق بشر دیگر در شهر کُلن آلمان، برای به‌رسمیت‌شناخته‌شدن «آپارتاید جنسی» طالبان در افغانستان از سوی جامعه جهانی است.

خانم پریانی باوجودی که پس از ۱۰ روز اعتصاب غذا به بیمارستان منتقل شد، به محض ترخیص، دوباره به محل اعتصاب خود بازگشت. شمار دیگری از فعالان حقوق بشر و زنان افغان در دیگر کشورهای جهان نیز در همراهی با او دست به اعتصاب غذا زده‌اند.

تصاویری که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده همچنین نشان می‌دهد که والدین ملاله یوسف‌زهی، برنده جایزه صلح نوبل نیز در محل اعتصاب غذای خانم پریانی حضور یافته‌اند.

تمنا زریاب پریانی و دیگر فعالان حقوق زنان همچنین خواستار قطع حمایت‌های سیاسی و مالی جهانی از گروه طالبان هستند.

اعتصاب غذای این فعال حقوق زنان افغان در رسانه‌ها و شبکه‌های افغان نیز بازتاب قابل‌توجهی داشته است. در روزهای گذشته، نماینده وزارت خارجه و معاون پارلمان ایالتی آلمان نیز از محل تحصن تمنا پریانی بازدید کردند.

۰۸:۵۱ ۲۱.۶.۱۴۰۲

اوکراین: یک سکوی نفت و گاز در دریای سیاه را بازپس گرفتیم

اوکراین اعلام کرد که یک سکوی نفت و گاز در دریای سیاه را که از سال ۲۰۱۵ تحت کنترل مسکو بود، در جریان ضد حمله‌های نیروهای کی‌یف از روس‌ها پس گرفته است. اطلاعات نظامی وزارت دفاع اوکراین روز دوشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که این کشور در حال بازپس‌گیری کنترل «ویشکی بویکا» است.

این بیانیه می‌افزاید که در جریان این «عملیاتی منحصربه‌فرد» که تاریخ آن ذکر نشد، «درگیری بین نیروهای ویژه اوکراینی سوار بر قایق‌ها و یک هواپیمای جنگنده سوخو-۳۰ روسی روی داد و هواپیمای روسی آسیب دیده و مجبور به عقب‌نشینی شد.»

همچنین بر اساس این بیانیه، واحدهای اوکراینی «موفق به تصاحب غنائم ارزشمند شدند: انبار مهمات برای هلیکوپترها و همچنین رادار نوا که امکان ردیابی حرکت کشتی‌ها را در دریای سیاه می‌دهد.»

در یک ویدئوی ده دقیقه‌ای منتشر شده توسط اطلاعات ارتش اوکراین، واحدهای ویژه ارتش را می‌توان دید که در قایق‌های کوچک و سریع به سکوی نفت و گاز نزدیک می‌شوند و پس از دسترسی به این سکو، پرچم آبی و زرد اوکراین را به اهتزاز درمی‌آورند.

به گفته همین منبع، روسیه در سال ۲۰۱۵ این سکو را اشغال کرد و با شروع تهاجم گسترده علیه اوکراین از سال گذشته، از آن برای مقاصد نظامی به ویژه به عنوان محل فرود هلیکوپتر و استقرار تجهیزات راداری استفاده کرد.

در ژوئن پارسال، مسکو کی‌یف را متهم کرد که به این مجتمع حفاری دریایی در نزدیکی کریمه شلیک کرده است. حملات بین نیروهای اوکراینی و روسیه در دریای سیاه از اواسط ژوئیه افزایش یافته است؛ زمانی که روسیه از توافق غلات که با وجود جنگ، اجازه صادرات غلات اوکراینی را به مدت یک سال می‌داد، خارج شد.

۰۸:۵۶ ۲۱.۶.۱۴۰۲

اسماعیلیون: برای نجات ایران فقط باید بر خود تکیه کنیم

حامد اسماعیلیون، از چهره‌های مخالف جمهوری اسلامی که همسر و فرزندش را در سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی توسط موشک‌های سپاه از دست داد، در پستی اینستاگرامی، با اشاره به نزدیک‌شدن سالروز جان‌باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، نوشته غرب باید دست از «مماشات» با جمهوری اسلامی بردارد.

او یکی از دستاوردهای اعتراضات «زن زندگی آزادی» را «انعکاس صدای معترضان و مبارزان داخل ایران» دانسته و نوشته: «اینکه غرب بداند ما بی‌شماریم. اینکه غرب دست از مماشات با جمهوری اسلامی بردارد و مانعی بر سر راه این تحول بزرگ نباشد.»

این فعال سیاسی و حقوق بشر اضافه کرده که طی اعتراضات، جمهوری اسلامی «در دیپلماسی ضدمنافع ملی خود ضمن پیش‌بردن سیاست گروگان‌گیری از سویی و کرنش بیشتر برابر چین و روسیه از سویی دیگر، تلاش کرد تا غرب را وادرا کند همچنان در آن سوی میز معامله بنشیند.»

اسماعیلیون افزوده که مردم ایران در حین «تماشای دست‌و‌پا زدن» جمهوری اسلامی، آموختند که «برای نجات ایران فقط و فقط باید بر خود تکیه کنند».

او پست خود را با این جمله به پایان برده که «جمهوری اسلامی دیر یا زود به‌دست ایرانیان سقوط خواهد کرد.همه ما باید خود را برای دیدن آن روز آماده کنیم.»

۰۹:۱۰ ۲۱.۶.۱۴۰۲

گزارش خبرگزاری فرانسه درباره شرایط ایران در سالروز جان‌باختن مهسا (ژینا) امینی

خبرگزاری فرانسه در آستانه سالروز جان‌باختن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد، در گزارشی نوشته یک سال پس از اعتراضات «زن زندگی آزادی»، علیرغم بحران فلج‌کننده اقتصادی مردم ایران، تنش‌ها بر سر موضوع حجاب همچنان در این کشور ادامه دارد.

نویسنده گزارش با شماری از شهروندان زن و مرد ایران درباره مقوله حجاب و وضعیت اقتصادی کشور مصاحبه کرده و بیشتر پاسخ‌ها درباره «شخصی‌بودن» نوع پوشش و گلایه از افزایش قیمت روزانه کالاها و خدمات است.

در تصاویری که برای این گزارش انتخاب شده نیز تعدادی از زنان در شلوغ‌ترین نقاط شهر بدون حجاب اجباری دیده می‌شوند.

۰۹:۱۰ ۲۱.۶.۱۴۰۲

شیرکو حجازی، رئیس هیئت فوتبال شهر سقز، بازداشت شد

روز دوشنبه خبر بازداشت شیرکو حجازی، رئیس هیئت فوتبال شهر سقز، زادگاه مهسا (ژینا) امینی، منتشر شد.

سایت‌های خبری که اخبار مناطق کردنشین ایران را پوشش می‌دهند از جمله کردپا روز دوشنبه خبر دادند که آقای حجازی، فعال مدنی و رئیس هیئت فوتبال شهر سقز، در خیابان در نزدیکی محل کارش بازداشت شده است.

مشخص نیست شیرکو حجازی به چه علتی بازداشت شده است.

خبر بازداشت آقای حجازی کمتر از یک هفته تا سالگرد مرگ خانم امینی، زن جوان ۲۲ ساله اهل سقز، منتشر شده است که در بازداشت گشت ارشاد جان باخت و مرگش جرقه طولانی‌ترین و گسترده‌ترین اعتراضات ضد حکومتی در ایران را زد.

نیروهای امنیتی حکومت از هفته‌ها پیش از سالگرد مهسا (ژینا) امینی شروع به بازداشت معترضان و دانشجویان و فعالان مدنی و سیاسی کرده‌اند.

بیشتر

XS
SM
MD
LG