مولوی عبدالحمید خواستار برخورد با مقصران و مجرمان احتمالی مرگ جواد روحی شد
مولوی عبدالحمید، رهبر بانفوذ اهل سنت در استان زاهدان، به جان باختن جواد روحی، از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ واکنش نشان داده و گفته است، مسئولان می بایست با عوامل مقصر در مرگ ناگهانی زندانیان برخورد کنند.
در توییتی در حساب کاربری مولوی عبدالحمید در شبکه اجتماعی ایکس، توییتر سابق، آمده است: «مرگ ناگهانی برخی زندانیان در حین بازداشت و یا پس از آزادی، مانند اتفاقی که برای #جواد_روحی افتاد، بازتاب منفی زیادی در سطح جهان داشته و باعث افزایش بدبینیها شدهاست. مقامات ذیربط با اتخاذ تدابیر لازم و برخورد جدی با مقصران و مجرمان احتمالی از تکرار این حوادث تلخ جلوگیری کنند.»
جواد روحی، از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، که حکم سه بار اعدام او چندی پیش در دیوان عالی کشور نقض شده بود، بامداد روز پنجشنبه نهم شهریور، جان باخت.
خبر درگذشت جواد روحی را نخستین بار، وکیل او مجید کاوه، در حساب کاربری خود در شبکه ایکس منتشر کرد و ساعتی بعد روابط عمومی زندان نوشهر نیز اعلام کرد که «جواد روحی ساعت ۳:۴۵ بامداد پنجشنبه ۹ شهریور ماه به دلیل تشنج» از زندان به بیمارستان بهشتی نوشهر» منتقل شده و «پس از انتقال به بیمارستان» جان باخته است.
سازمان عفو بینالملل در بیانیهای «مرگ جواد روحی، جوان معترض حین بازداشت شده خودسرانه» را تاییدی دیگر بر «تجاوز نفرتانگیز مقامهای جمهوری اسلامی ایران به حق حیات» در جریان نقص گسترده حقوق بشر خواند و تاکید کرد که پرونده جان باختن این معترض زندانی باید «به طور موثر و مستقل» مورد رسیدگی قرار گیرد.
درگیری نیروهای کُرد با گروههای قبیلهای عرب در شرق سوریه پایان یافت
نیروهای کرد مورد حمایت آمریکا در سوریه روز چهارشنبه ۱۵ شهریور از «پایان عملیات نظامی» در نواحی شرقی سوریه خبر دادند. گزارشها حاکی است که درگیری بین این نیرو و پیکارجویان عرب در ناحیه دیرالزور طی ده روز گذشته حدود ۹۰ کشته به جا گذاشت که ۹ نفر از آنها غیرنظامی بودند.
این درگیریها پس از بازداشت احمد الخبیل، رهبر پیکارجویان عرب ساکن منطقه که با عنوان «شورای نظامی دیرالزور» شناخته میشود توسط «نیروهای دمکراتیک سوریه» در روز پنجم شهریور آغاز شد.
«نیروهای دمکراتیک سوریه» عنوان رسمی تشکیلات سیاسی و نظامی در نواحی شمالی و شرقی سوریه است که رهبری آن را گروههای کرد به عهده دارند.
نیروهای دمکراتیک سوریه به رهبری کردهای این کشور هرگونه منازعه و اختلافی با اعراب ساکن شمال و شرق سوریه را تکذیب کرده و میگوید درگیریهای ده روز اخیر «مبارزه با برخی از عوامل رژیم سوریه و جیره خواران احمد الخبیل» بودهاست.
گروه «نیروهای دمکراتیک سوریه» از مدتها پیش احمد الخبیل را به قاچاق مواد مخدر، سوءمدیریت منطقه تحت حفاظت خود و تماس با دمشق متهم کرده است.
فرهاد شامی، سخنگوی نیروهای دمکراتیک سوریه روز چهارشنبه به خبرگزاری فرانسه گفت: «عملیات نظامی در شهر ذیبان پایان یافته و این شهر از مهاجمان مسلح کاملاً پاکسازی شده است.»
شهر ذیبان در ناحیه میادین بخشی از منطقه دیرالزور در شرق سوریه است. بخشی از این منطقه که در شرق رود فرات واقع شدهاست در کنترل نیروهای دمکراتیک سوریه و بخش دیگری از آن که در غرب رود فرات قراردارد در کنترل ارتش سوریه و گروههای نیابتی مورد حمایت حکومت ایران است.
منطقه دیرالزور که اکثریت جمعیت آن را عربها تشکیل میدهند و صاحب منابع بزرگ نفت است بوسیله رود فرات به دو بخش شرقی و غربی تقسیم شدهاست و محل زندگی دهها جامعه قبیلهای است.
افراد مسلح برخی از این قبایل در نبرد با گروه «خلافت اسلامی» به نیروهای دمکراتیک سوریه پیوستند که چند سال پیش به استقرار خلافت خودخوانده این گروه در سوریه پایان داد.
روز دوشنبه شورشیان سوری مورد حمایت ترکیه که ادعا میکنند از قبایل عرب هستند در حمایت از پیکارجویان عرب منطقه دیرالزور به مواضع «نیروهای دمکراتیک سوریه» در شمال سوریه حمله کردند.
سفارت آمریکا در سوریه که در خارج مستقر است روز یکشنبه خبر داد که مقامهای ارشد آمریکایی با هدف کاستن از تنش با رهبران گروههای کرد و همینطور رهبران محلی در شرق سوریه دیدار و گفتوگو کردهاند.
کشته شدن دو مأمور نیروی انتظامی در تفتان
رسانههای داخلی ایران از کشته شدن دو مأمور نیروی انتظامی در شهرستان تفتان استان سیستان و بلوچستان خبر دادهاند.
اعتماد آنلاین روز چهارشنبه بدون ارائهٔ جزئیاتی در مورد افراد حملهکننده نوشت محمد میرشکار، رئیس اداره پشتیبانی این شهرستان و رضا فسنقری، سرباز وظیفه، با شلیک گلولهٔ افراد ناشناس کشته شدند.
در سالهای اخیر بارها به نیروهای انتظامی و مرزبانی جمهوری اسلامی در استان سیستان و بلوچستان حمله شده است.
در یکی از آخرین موارد نیروی انتظامی در اوایل مرداد گذشته اعلام کرد چهار مأمور پلیس در یک حمله به واحد گشتی پلیسراه در محور خاش-تفتان در شمال سیستان و بلوچستان کشته شدند.
بازداشت چند نفر در ارتباط با «فعالیت در حوزه زنان»
سازمان اطلاعات سپاه پاسداران به همراه وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ۱۵ شهریور بیانیه مشترکی صادر کرده و نوشتند که شماری از افراد را در ارتباط با فعالیت در حوزه زنان و جامعه مدنی بازداشت کرده و «تحت ضربه» قرار دادهاند.
این دو نهاد امنیتی اتهامات این افراد را «برگزاری دورههای مجازی و رایگان برای فعالان حوزه زنان و جامعه مدنی» برای «افرادی از داخل و خارج از کشور» عنوان کرده و بدون ارائه مدرکی، نوشتهاند که این افراد از «وزارت امور خارجه آمریکا، مؤسسه خانه آزادی و مؤسسه خشونتپرهیزی برای دموکراسی» حمایت مالی «دریافت کردهاند.»
مسئولان حکومتی در ایران تاکنون همواره اعتراضات داخلی را به خارج از کشور نسبت دادهاند اما در زمینه این ادعا نیز تاکنون مدارکی ارائه نکردهاند.
با نزدیک شدن سالگرد اعتراضات سراسری سال گذشته در ایران علیه جمهوری اسلامی، این بیانیه مدعی شده است افرادی که اکنون از سوی این دو نهاد بازداشت شدهاند «مشغول شبکهسازی زنان و برنامهریزی برای نقشآفرینی» در اعتراضات بودهاند.
این دو نهاد امنیتی برای مدعای خود شواهد و مدارکی ارائه نکرده و نام و مشخصات افراد بازداشتشده و چگونگی روند قضایی برای آنها را نیز ذکر نکردهاند.
در اولین سالگرد جان باختن مهسا امینی در بازداشت پلیس گشت ارشاد، وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران از دو ماه پیش اقدامات گستردهای را با تشدید فشار بر فعالان سیاسی، دانشگاهها، رسانهها و خانوادههای قربانیان اعتراضات ترتیب دادهاند.
دفتر برند «دافی» به دلیل ساخت کلیپ «هنجارشکنانه» پلمب شد
دفتر شرکت تولیدکنندهٔ محصولات آرایشی و بهداشتی سیلانه سبز (برند دافی) به دلیل آنچه تولید «تیزر هنجارشکنانه» عنوان شده توسط اداره اماکن پلمب شد.
سایت دیدهبان ایران روز چهارشنبه گزارش داد پلیس اماکن با انتشار تصویر پلمب دفتر مرکزی این شرکت اعلام کرده که مدیر این شرکت «به رعایت قوانین و مقررات جاری کشور به خصوص در حوزه تبلیغی»، «بیاعتنایی» کرده است.
سپهر علیخانی، مدیر عامل برند «دافی» روز یکشنبه ۱۲ اردیبهشت توسط نهادهای امنیتی بازداشت شده بود.
یک روز پیش از آن نیز خوانندهٔ ترانهٔ «هم خوشگلی، هم دافی» که برای تیزر تبلیغاتی این شرکت ساخته شده بود، بازداشت و پس از یک روز آزاد شد.
تعداد قربانیان کرونا در خاورمیانه و آسیا دوباره در حال افزایش است
به گفته سازمان بهداشت جهانی شمار مبتلایان به ویروس کرونا در نیمکره شمالی دوباره در حال افزایش است. این سازمان خواستار تزریق واکسیناسیون تقویتی و مراقبت بیشتر شهروندان در این زمینه شد.
تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت روز چهارشنبه در ژنو گفت که «در طول ماههای سردتر در نیمکره شمالی کره زمین، مردم در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ویروسها هستند زیرا زمان بیشتری را در داخل خانه میگذرانند.»
به نوشته خبرگزاری آلمان، ماریا فان کرکهوفه، کارشناس ویروس کرونا نیز در همین روز خبر داد که بر اساس گزارش آژانس بهداشت سازمان ملل، شمار قربانیان ویروس کرونا در بخشهایی از خاورمیانه و آسیا دوباره در حال افزایش است، در حالی که آمریکای شمالی، اروپا و آسیا شاهد افزایش تعداد بستریها به دلیل کووید-۱۹ هستند.
او گفت که «تخمین میزنیم که اکنون صدها هزار نفر به دلیل کووید در بیمارستان بستری هستند.»
با وجود این هشدار سازمان ملل، مراسم راهپیمایی «اربعین» در ایران و عراق بدون تمهیدات بهداشتی مربوط به کرونا در جریان است.
سفیر عربستان: طرح «چشمانداز ۲۰۳۰» میتواند نقشه راه همکاری با ایران باشد
سفیر جدید عربستان در تهران میگوید طرح «چشمانداز سعودی ۲۰۳۰» میتواند نقشه راهی برای تقویت همکاریها با ایران باشد.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان، عبدالله بن سعود العنزی با ورود به تهران اعلام کرد «چشمانداز سعودی ۲۰۳۰ که توسط محمد بن سلمان ولیعهد پادشاهی عربستان راهاندازی شده، میتواند نقشه راهی برای تقویت همکاریها و اهداف راهبردی بر اساس حسن همسایگی، تفاهم، گفتوگوی سازنده، احترام متقابل و اعتمادسازی میان دو کشور باشد.»
سفیران ایران و عربستان سعودی روز سهشنبه ۱۴ شهریور وارد پایتخت کشورهای یکدیگر شدند، امری که به منزله آغاز فصل جدیدی در روابط طرفین پس از هفت سال گسست روابط محسوب میشود.
«چشمانداز سعودی ۲۰۳۰» برنامهای برای کاهش وابستگی عربستان به نفت، تنوع بخشیدن به اقتصاد، توسعه بخش خدمات، گردشگری، انرژیهای پاک، شهرسازی مدرن و افزایش بازرگانی غیرنفتی این کشور است.
بر اساس گزارشی که سایت رسمی پادشاهی سعودی منتشر کرده، این طرح شامل طیف گستردهای از برنامهها، از آموزش تا بهداشت، رفاه و مسکن، خصوصیسازی، نوسازی زیرساختها تا ساخت شهرهای هوشمند است.
صندوق ثروت ملی عربستان هماکنون حدود ۸۰۰ میلیارد دلار ذخایر مالی دارد و این کشور با فروش بخشی از سهام شرکت آرامکو به ارزش بیش از ۲ تریلیون دلار، در نظر دارد در بخشهای غیرنفتی کشور سرمایهگذاری کند.
اعتصاب غذای «۱۳ زندانی سیاسی» در زندان قزلحصار
۱۳ زندانی سیاسی از روز یکشنبه در اعتراض به «انتقال از زندان اوین به زندان قزلحصار» و «شرایط نامناسب در زندان» دست به اعتصاب غذا زدهاند.
خبرگزاری هرانا روز چهارشنبه گزارش داد لقمان امینپور، سعید ماسوری، افشین بایمانی، سپهر امامجمعه، زرتشت احمدی راغب، محمد شافعی، سامان صیدی (یاسین)، حمزه سواری، کامیار فکور، احمدرضا حائری، رضا سلمانزاده، جعفر ابراهیمی و مسعود رضا ابراهیمینژاد در «بند امن واحد سه زندان قزلحصار» در اعتصاب غذا به سر میبرند.
بر أساس گزارش هرانا این زندانیان «در یک اتاق ۱۲ متری در بند قرنطینهٔ زندانیان قبل از اعدام» به سر برده و از دسترسی به «امکانات اولیه اعم از پتو، آب گرم و تلفن» محروم شدهاند.
این زندانیان سیاسی روز یکشنبه ۱۲ شهریورماه بدون اعلام قبلی و ارائهٔ دلیل مشخصی از زندان اوین به زندان قزلحصار منتقل شدند.
مسئولان زندان در زمان انتقال به این زندانیان سیاسی اجازه ندادند که «وسایل شخصی از جمله لباسها و داروهای خود» را به همراه داشته باشند.