وزیر کشور ایران از مصوبه هیئت دولت برای «متوقف شدن کولبری» و ایجاد ۱۵ بازارچه مرزی خبر داد و درعین حال گفت که این تصمیم «آثار اجتماعی و امنیتی در پی خواهد داشت».
به گزارش خبرگزاری ایسنا، عبدالرضا رحمانی فضلی روز یکشنبه ۲۶ آذر، گفت: «در دولت تصویب شد تا کولبری به صورت کلی متوقف شود که البته این اقدام، آثار اجتماعی و امنیتی در پی خواهد داشت».
به گفته آقای رحمانی فضلی، دولت تصمیم گرفته است که برای آنچه «حفظ کرامت انسانی» نامید، ۱۵ بازارچه مرزی ایجاد شود.
وی تاکید کرد: «افرادی با حداقل سه سال سکونت در روستاها، کارت پیلهوری دریافت میکنند و از بازارچههای مرزی، کالا را وارد کشور میکنند که البته تصمیم داریم این مرزها را ببندیم».
آقای رحمانی فضلی همچنین مدعی شد که «بیش از ۸۵ درصد از کالاهایی که کولبران میآورند، از ایران به کشورهای دیگر رفته و از آنجا مجددا از سوی کولبران وارد کشور میشود».
سخنان وزیر کشور ایران درحالی بیان شد که به گفته رسول خضری، نماینده پیرانشهر درمجلس، ۷۵ هزار تن دراستانهای غربی ایران به کولبری مشغولند.
کولبرها به افرادی گفته میشود که برای کسب درآمد زندگی خود اجناسی را از مرزهای ایران وارد یا خارج میکنند. آنها بیشتر در استانهای آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه به این کار اشتغال دارند.
تاکنون نهادهای دولتی ایران تنها برای تعدادی از کولبران «دفترچه کولبری» صادر کردهاند.
در این میان، همواره گزارشهایی درباره کشته شدن تعدادی از کولبران بر اثر شلیک ماموران مرزی ایران منتشر میشود.
از جمله در شهریور ماه و در اعتراض به کشته شدن دوکولبر ساکن بانه، اعتراضهایی در این شهر و همچنین سنندج انجام شد و تعدادی از تجمعکنندگان بازداشت شدند.
پیش از این، همچنین فیلمها و تصاویری درباره کشته شدن دست جمعی اسبها و قاطرهای کولبران به دست مامورین نیروی انتظامی منتشر شده بود که اعتراض تعدادی از نمایندگان کردستان درمجلس را به دنبال داشت.
در بهمن ماه سال ،۹۵ پس از کشته شدن پنج کولبر، ۶۰ فعال مدنی و سیاسی در نامه ای از حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، و نمایندگان مجلس خواسته بودند که در کوتاه مدت از خانواده آسیب دیدگان دلجویی و در دراز مدت، برای ایجاد شغل های بیشتر در استانهای غربی ایران اقدام کنند.
پیشتر برخی از مقامها و نهادها در جمهوری اسلامی از «کولبران» نیز به عنوان عوامل قاچاق کالا از مرزها به داخل ایران نام بردهاند. این در حالیست که رهبر جمهوری اسلامی در اردیبهشت ۹۵ گفته بود که منظورش از مبارزه با قاچاق «مقابله با کولبرها» نیست.