لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۰۱

حسین شریعتمداری، معترضان را «تفاله های داعش» نامید


حسین شریعتمداری،‌ معترضان را یک مشت آشوبگر توصیف کرده است.
حسین شریعتمداری،‌ معترضان را یک مشت آشوبگر توصیف کرده است.

در ادامه واکنش‌های مقام‌های جمهوری اسلامی به تجمع‌ها و تظاهرات روزهای اخیر در ایران، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در روزنامه کیهان، معترضان را «تفاله های داعش» نامید و سخنگوی ستاد نیروهای مسلح نیز این تجمع ها را برنامه آمریکا برای «راه‌اندازی فتنه جدید در ایران» دانست.

حسین شریعتمداری، مدیر مسئول و نماینده رهبر جمهوری اسلامی در روزنامه کیهان، در سرمقاله روز دوشنبه این روزنامه، معترضان روزهای اخیر را «یک مشت آشوبگر» خواند و گفت که آنان «در حد و اندازه تفاله داعشی‌ها هم نیستند» و «اوج شجاعت‌شان، آتش‌زدن سطل‌های زباله و کندن نرده خیابان‌هاست».

این روزنامه در تیتر صفحه یک خود نیز نوشت که «پیام» راهپیمایی ۹ دی این بوده که «بساط آشوب‌گران را جمع کنید». راهپیمایی ۹ دی سال ۸۸ در مقابل اعتراض‌ها به نتایج انتخابات ریاست جمهوری همان سال برگزار شد و در سال‌های بعد نیز این تجمع از سوی نهادهای مختلف جمهوری اسلامی ایران تکرار شده است.

در همین حال، مسعود جزایری، سخنگوی کل نیروهای مسلح ایران، روز دوشنبه ۱۱ دی، حمایت مقام‌های آمریکایی از معترضان را نشانه برنامه واشینگتن برای به گفته او، «راه‌اندازی فتنه جدید در ایران» دانست.

وی با اشاره به آنچه «اقدامات ایذایی» آمریکا، اسرائیل و حامیان آنها علیه جمهوری اسلامی ایران خواند، افزود که این اقدامات شکست خواهد خورد و «بدیهی است که جمهوری اسلامی ایران در وقت مقتضی از حقوق مقابله به مثل پشیمان‌کننده استفاده خواهد کرد».

پیش از این، تعدادی از امامان جمعه و مقام‌های جمهوری اسلامی ایران تجمع های روزهای اخیر را «آمریکایی، اسرائیلی و ضداسلام» و «نقشه جدید دشمنان برای براندازی نظام جمهوری اسلامی» خوانده‌اند.

در این میان، کاخ سفید در بیانیه‌ای در ساعات پایانی روز یک‌شنبه به‌وقت آمریکا، بار دیگر حمایت این کشور را از اعتراض‌های مسالمت‌آمیز در ایران اعلام کرد.

طی روزهای گذشته، رئیس‌جمهوری، وزارت خارجه ایالات متحده و نیز شماری از قانون‌گذاران آمریکا از اعتراض‌های مسالمت‌آمیز در ایران حمایت کرده‌اند.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز یکشنبه در پیامی در توئیتر با اشاره به «اعتراض‌های گسترده در ایران» نوشت: «مردم بالاخره دارند متوجه می‌شوند که چگونه پول و ثروت‌شان دزدیده و خرج تروریسم می‌شود. به نظر می‌رسد دیگر چنین نخواهد ماند».

وزارت امور خارجه ایران، پیشتر به گفته‌های رئیس‌جمهوری آمریکا واکنش نشان داده و آن را «ریاکارانه و مداخله‌جویانه» توصیف کرده بود. حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، نیز در نخستین واکنش خود به اعتراض‌های روزهای اخیر، بدون نام بردن از رئیس‌جمهوری ایالات متحده، گفته بود او «چند ماه پیش ملت ایران را تروریست نامید» و «حق ندارد برای مردم ایران دلسوزی کند».

در این میان، بهرام سرمست، مدیر کل سیاسی وزارت کشور، روز دوشنبه از علاقمندان خواست که درخواست برای تجمع را به وزارت کشوراعلام کنند و گفت که رویکرد این وزارتخانه درباره تقاضاها برای تجمع «مثبت است».

سخنان این مقام وزارت کشوردرحالی بیان شده است که اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می گوید: « تشکیل اجتماعات و راه پیمایی‌ها، بدون حمل سلاح ، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است».

در قوانین ایران، شرایط پیچیده‌ای برای صدور مجوز تجمع یا راهپیمایی پیش‌بینی شده و وزارت کشور در سال‌های گذشته تنها با تقاضاهای معدودی در این‌باره موافقت کرده‌است.

گروه‌هایی که تقاضای برگزاری تجمع یا راهپیمایی دارند همچنین علاوه بر مواردی چون موضوع و زمان راهپیمایی باید «مشخصات کامل مسئولین اجرایی و انتظامی» را به وزارت کشور اعلام کنند.

با این همه،‌ وزارت کشور در سال‌های گذشته به ندرت مجوزی برای راهپیمایی‌ها و تجمع‌ها صادر کرده و از جمله با تقاضاهای میرحسین موسوی و مهدی کروبی، رهبران معترضان به انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ و احزاب حامی آنها برای برگزاری تجمع مخالفت کرده‌است.

علاوه بر این، می توان به برخورد با تجمع های صنفی کارگران در سال‌های اخیر اشاره کرد.

روزنامه کیهان و خبرگزاری ها/ا.م/ب.ک

XS
SM
MD
LG