لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۵۵

رمزگشایی از جعبه سیاه نفتکش سانچی «یک ماه تا سه ماه» زمان می‌برد


معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی گفت که هنوز امکان گفت و گو با خدمه کشتی فراهم نشده است
معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی گفت که هنوز امکان گفت و گو با خدمه کشتی فراهم نشده است

معاون سازمان بنادر و دریانوردی ایران احتمال داد که رمزگشایی از جعبه سیاه نفتکش غرق شده سانچی٬ یک ماه تا سه ماه زمان ببرد.

هادی حق‌شناس در گفت‌و‌گو با خبرگزاری ایلنا همچنین اعلام کرد که برای رمزگشایی از جعبه سیاه کشتی نفتکش سانچی٬ «منتظر تحویل جعبه سیاه کشتی فله‌بر چینی کریستال هستیم».

به گفته آقای حق‌شناس٬ رمزگشایی جعبه سیاه٬ «یک روال حقوقی دارد که ممکن است این روال و رمزگشایی از آن بیش از یک ماه زمان ببرد».

با این همه،‌ به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، وی افزود که روند رمزگشایی جعبه سیاه «می‌تواند از یک تا سه ماه طول بکشد که کاملا به روند حقوقی مربوط می‌شود».

معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی همچنین اشاره کرد که «مدیرکل دریایی سازمان بنادر با تیم کارشناسی به کشتی فله بر چینی رفته است تا ابعاد این موضوع را مورد بررسی قرار دهد اما هنوز امکان گفت و گو با خدمه کشتی فراهم نشده است».

هادی حق‌شناس بدون اشاره به دلیل این موضوع ابراز امیدواری کرد که «به‌زودی این امکان فراهم شود و طبق قوانین بین المللی چین باید اجازه دهد این کار انجام شود».

به‌دنبال برخورد نفتکش سانچی و کشتی فله‌بر کریستال در روز ۱۶ دی‌، که منجر به کشته‌شدن همه ۳۲ خدمه سانچی و سپس غرق آن شد٬ جعبه سیاه نفتکش حامل میعانات گازی ایران٬ «با حضور نمایندگان ایران، پاناما و چین پلمپ شد و در حال حاضر در شانگهای چین است.»

این جعبه سیاه همراه با اجساد دو تن از خدمه سانچی روز شنبه ۲۳ دی از سوی یک گروه امدادرسان چینی پیدا و به شانگهای منتقل شده است.

خبرگزاری دولتی ایرنا در این ارتباط نوشت که اجساد دو دریانورد ایرانی کشتی سانچی به شانگهای وارد و به مقا‌م‌های پزشکی و درمانی چین تحویل داده شده است.

قرار است بر روی این دو پیکر، به منظور شناسایی هویت آنها، آزمایش‌های دی‌ان‌ای انجام شود.

برخورد این دو کشتی با یکدیگر و حریق و انفجارهای بی‌سابقه‌ای که در اثر آن ایجاد شد٬ کار امداد رسانی را با مشکل مواجه و در برخی مواقع ناممکن کرده بود.

در این میان، با اینکه یک گروه از تکاوران ارتش ایران نیز به شانگهای اعزام شده بودند٬ این شرایط اجازه انجام عملیات به آنها نداده بود.

فرمانده نیروی دریایی ارتش در این زمینه گفت که «چینی‌ها گفته‌ بودند نظامی‌ها را برای حضور در این عرصه نمی‌پذیرند، لذا تمهیداتی دیده شد تا اعلام کنیم که کاری که می‌خواهند تکاوران انجام دهند، نظامی نیست».

حسین خانزادی افزود که چینی‌ها اجازه حضور تکاوران ارتش در صحنه با لباس تکاوری را ندادند و «در حالی که لباس تکاوری برای ما یک ارزش است اما تکاوران این لباس را از تن درآوردند و حاضر شدند با هر پوششی که آنها اعلام کنند در صحنه حاضر شوند».

وی با اشاره به طولانی‌شدن فرایند دریافت ویزا برای سفر به چین برای تکاوران ارتش ایران اضافه کرد که «همکاران من در روز هفتم وارد صحنه شدند و کشتی خیلی دور شده و به سواحل ژاپن نزدیک شده بود».

این فرمانده با بیان اینکه «امکان اعزام به وسیله بالگرد وجود نداشت» نیز گفت که «تکاوران دریایی با سریعترین شناور موجود به صحنه اعزام شدند اما در همان زمان انفجار مهیبی رخ داد و آتش تمام عرشه را گرفت و در نهایت غرق شد».

در حالی که شماری از مدیران مسئول و چند نماینده مجلس٬ چین را به همکاری ‌نکردن در زمینه نجان جان دریانوردان ایرانی متهم کرده‌اند٬ معاون وزیر راه و شهرسازی این موضوع را رد کرده است.

محمد راستاد گفت: با چین «دو کنوانسیون دریایی مشخص در این باره داریم که یکی جستجو و نجات دریایی که در ارتباط با نجات افراد در دریا است و این کنوانسیون لازم الاجرا است و همه کشورها مقید به انجام این کنوانسیون هستند».

به گفته وی٬ «در تمام ایام عملیات اطفای حریق نفتکش سانچی، حداقل ۱۰ فروند شناور چینی در پیرامون آن مستقر بودند و دو شناور کره‌ای و ژاپنی هم حضور داشتند بنابراین از نظر کمیت هیچ مشکلی در عملیات اطفای حریق وجود نداشت».

آقای راستاد همچنین درباره این موضوع که گفته می‌شود چینی‌ها تعلل کردند تا معیانات گازی بسوزد و وارد دریا نشود٬ چراکه تبعات محیط زیستی بسیار گسترده‌ای دارد نیز گفت که «این قضاوت‌ها را قبول ندارم».

در این حال،‌ خبرگزاری فارس به نقل از رسانه‌های چینی و مقامات ژاپنی نوشت که نفتکش سانچی، «لکه نفتی به طول ۱۰ مایل ایجاد کرده است و دود سیاهی همچنان از این منطقه به آسمان می‌رود.»

بر اساس این گزارش، تلویزیون دولتی چین اعلام کرد که «این لکه یک تا چهار مایل دریایی گستره دارد و از یکشنبه تاکنون چندین مرتبه بر اندازه آن افزوده شده و نگرانی‌هایی در مورد خسارت به اکوسیستم دریایی ایجاد کرده است».

بر اساس این گزارش٬ این حادثه٬ بزرگ‌ترین نشت از نفتکش از سال ۱۹۹۱ میلادی تاکنون است؛ زمانی‌که ۲۶۰ هزار تن نفت در سواحل آنگولا نشست کرد.

خبرگزاری ایسنا نیز به نقل از برخی از کارشناسان گزارش کرده که «آب آلوده شده بر اثر نشتی نفت از کشتی سانچی احتمالا حداقل در مدت سه ماه به خشکی می‌رسد و درصورتی که این اتفاق رخ دهد سواحل کره محتمل‌ترین موقعیت خواهد بود».

خبرگزاری‌های ایلنا٬ ایرنا٬ فارس٬ ایسنا/ب.ب/ب.ک.
XS
SM
MD
LG