وزیر ارشاد جمهوری اسلامی با استناد به جدیدترین افکارسنجی انجام گرفته توسط سازمان «جهاد دانشگاهی» مدعی شد که «شادکامی مردم ایران نزدیک به ۷۰ درصد رسیده» است.
محمدمهدی اسماعیلی در سفر استانی به قم، بازتاب بحران و ناامیدی در جامعه کنونی ایران را ناشی از «جنگ رسانهای» و «سیاهنمایی» از سوی افراد و یا نهادهایی دانست که در ادبیات مقامهای جمهوری اسلامی از آنها به عنوان «دشمنان انقلاب» یاد میشود.
این مقام دولت ابراهیم رئیسی با تکرار این ادعا که «دشمنان» تلاش دارند با «دروغ و تهمت» جامعه ایران را «بحرانزده» جلوه دهند، منکر بروز «ناامیدی مطلق» در میان ایرانیان داخل کشور به دلیل شرایط اقتصادی و اجتماعی کنونی شد.
این ادعا در حالی بیان میشود که نهادهای کلیدی حکومت جمهوری اسلامی و یا خبرگزاریها و رسانههای وابسته به آن، بارها به بازتاب گسترش فقر و بحران در زمینههای مختلف در جامعه فعلی ایران پرداختهاند.
در همین زمینه، وزارت آموزش و پرورش ایران در پاییز ۱۴۰۰ با اعلام یافتههای یک پژوهش اجتماعی هشدار داد که طی شش سال گذشته «خودکشی» یکی از «سه خطر اولِ تهدیدکننده» دانشآموزان ایرانی در رابطه با «رفتارهای پرخطر مانند خودکشی، فرار و سوءمصرف مواد مخدر» بوده است.
یک عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز در بهمنماه ۱۴۰۰ از حاشیهنشینی حدود ۲۰ میلیون نفر (یکچهارم) جمعیت ایران به دلیل فقر و تورم شدید خبر داد
در همین حال نقاط مختلف ایران در چند سال اخیر، شاهد اعتصابات و تجمعات اعتراضی متعدد مردمی و صنفی به وضعیت معیشتی بوده است. تشدید تورم و جهش ناگهانی کالاهای اساسی از جمله مواد خوراکی در اردیبهشتماه ۱۴۰۱ گستردهتر شدن دامنه این اعتراضها را در پی داشت.
با این حال، بنابه روال بیش از چهار دهه گذشته و از زمان تاسیس جمهوری اسلامی، مقامها و مسئولان به جای پاسخگویی و به رسمیت شناختن حق اعتراض مسالمتآمیز مردم، اقدام به بازداشت و پروندهسازی علیه فعالان مدنی و صنفی و سرکوب «خشونتبار» اعتراضات کردهاند.