لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۱۹

نمایندگان مجلس خواستار توضیح وزیر اطلاعات درباره بحث ساخت سلاح هسته‌ای شدند


تعدادی از نمایندگان مجلس ایران خواهان توضیح وزیر اطلاعات درباره اظهارات اخیرش درباره احتمال ساخت سلاح هسته‌ای شدند.

به گزارش تسنیم، علی خضریان، نماینده تهران، روز یک‌شنبه، ۲۶ بهمن ماه با اشاره به ثبت طرح سئوال نمایندگان از وزیر اطلاعات گفت سخنان آقای علوی باعث «هزینه‌های سیاسی» برای نظام شده است.

این نماینده مجلس همچنین گفت حرف‌های وزیر اطلاعات بر خلاف «جایگاه سازمانی وزارت اطلاعات مبنی بر افزایش امنیت برای کشور» بوده است و ممکن است «جمهوری اسلامی را دچار مشکلاتی کند».

پیش از این، خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران در گزراشی با «بسیار عجیب» خواندن سخنان وزیر اطلاعات، نوشته بود که حرف‌های آقای علوی «کاملاً مغایر با منافع ملی» است.

وزیر اطلاعات روز ۲۰ بهمن در گفت‌وگو با شبکه دوم تلویزیون حکومت ایران گفته بود رهبر جمهوری اسلامی درباره حرام بودن سلاح هسته‌ای فتوا داده ولی «اگر جمهوری اسلامی ایران را به آن سمت هل بدهند، دیگر تقصیر ایران نیست».

وب‌سایت مشرق‌نیوز، از رسانه‌های نزدیک به سپاه نیز پس از این مصاحبه در گزارشی نوشت که سخنان وزیر اطلاعات «شتابزده و غیرقابل دفاع» بوده و «همه را شگفت‌زده کرده» است.

به نوشته این وب‌سایت، پس از سخنان آقای علوی، «بسیاری از تحلیل گران خارجی» می‌توانند «نظام را متهم به یک دروغ‌گویی بزرگ» کنند.

در سوی دیگر، سخنان آقای علوی با واکنش ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، مواجه شد.

او روز ۲۲ بهمن در یک نشست خبری با اشاره به این که «هنوز مشخص نیست» که وزیر اطلاعات غیر از دیدگاه خودش، چیزی را مطرح کرده باشد، گفت، ما این اظهارات بسیار نگران کننده را در نظر خواهیم داشت.

سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده تاکید کرد که ایران براساس عضویتش در معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای، ن پی تی، متعهد شده است که «هرگز، هرگز، هرگز، به طور دائمی تسلیحات اتمی تولید نکند» و چنین تعهدی باردیگر در قالب توافق هسته‌ای (برجام ) مورد تایید قرار گرفته است.

بحث درباره سخنان وزیر اطلاعات در حالی در جریان است که در روزهای اخیر، موضوع تولید ارانیوم فلزی توسط ایران، بحث‌ها را درباره ابعاد نظامی برنامه‌های هسته‌ای بیشتر کرده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز ۲۲ بهمن گزارش داد که تولید ۳.۶ گرم اورانیوم فلزی در کارخانه‌ای در ایران تأیید شده است.

بریتانیا و آلمان و فرانسه، سه قدرت اروپایی عضو توافق هسته‌ای، روز ۲۴ بهمن در بیانیه‌ مشترکی با ابراز نگرانی درباره اقدام ایران در تولید اورانیوم فلزی، اعلام کردند که طبق برجام ایران نباید طی ۱۵ سال در زمینه تولید اورانیوم فلزی اقدام کند و اقدامات ایران در این زمینه «گام کلیدی در مسیر تولید سلاح اتمی» است.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا پیش از این هشدار داده است که لغو محدودیت‌های هسته‌ای توسط ایران باعث شده که آنها به فاصله «سه تا چهار ماه» برای «داشتن توان تولید مواد شکافت‌پذیر هسته‌ای (موسوم به شکافا) برای ساخت سلاح هسته‌ای» برسند.

علاوه بر این، مجلس ایران در مصوبه‌ خود که روز ۱۱ آذر تصویب کرد، دولت را ملزم کرده است اگر تا سوم اسفند سال جاری، تحریم‌های مالی، بانکی و نفت حذف نشود، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از ایران اخراج شوند و تهران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند.‎

در تازه‌ترین واکنش، علیرضا زاکانی، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس روز یک‌شنبه ۲۶ بهمن گفته است: «اگر آمریکا، آلمان، انگلیس و فرانسه نجنبند، اسفند ماه با پروتکل الحاقی خداحافظی کرده و ناظران ان‌پی‌تی باید از کشور خارج شوند».

دولت جو بایدن که به تازگی کار خود را در آمریکا آغاز کرده از تمایل خود به بازگشت به برجام خبر داده، اما خواسته است تا پیش از آغاز گفت‌وگوها، ایران به تعهدات برجامی خود بازگردد.

در مقابل دولت ایران که خواستار لغو تحریم‌ها و بازگشت آمریکا به برجام است، نه تنها به تعهدات خود بازنگشته است، بلکه این تعهدات را بیشتر کاهش داده است.

XS
SM
MD
LG