گزارشها حاکی است که نفتکش ایرانی «آدریان دریا ۱»، در آبهای سوریه، از شامگاه دوشنبه دستگاه موقعیتیاب خود را خاموش کرده و از رادارها ناپدید شدهاست.
به گزارش شرکت ردیابی نفتکشها، «تانکر ترکرز»، این نفتکش که بعد از ۴۵ روز توقیف، حدود دو هفته پیش از جبلالطارق آزاد شد، حدود ۱۶ ساعت پیش (نسبت به زمان تنظیم این گزارش) در آبهای سوریه سیستم سیگنال خود را خاموش کردهاست.
یک شرکت دیگر ردیابی نفتکشها، «رفینیتیو»، نیز با تأیید خاموش شدن سیستم سیگنالدهی این نفتکش گفتهاست «آدریان دریا ۱» از زمان آزادی از جبلالطارق، پنج بار مسیر خود را تغییر داده و هماکنون در آبهای سوریه است و شاید برای تخلیه بار به نفتکشهای دیگر آماده میشود.
در همین زمینه خبرگزاری آسوشیتدپرس مینویسد خاموش کردن سیستم سیگنال میتواند به گمانهزنیها دربارهٔ اینکه مقصد این نفتکش سوریه است، دامن بزند.
پیشتر «تانکر ترکرز» گزارش داده بود «آدریان دریا ۱» به سواحل سوریه نزدیک شده و سه نفتکش سوئزمکس (با ابعاد سوئزگذر) ایران نیز تقریباً حوالی این منطقه هستند و احتمالاً برای تخلیه بخشی از بار آن به کار گرفته شوند.
«آدریان دریا ۱» با ۲٫۱ میلیون بشکه نه قادر به گذشتن از کانال سوئز است و نه پهلوگیری در بنادر سوریه. به این خاطر دقیقاً معلوم نیست آیا این نفتکش در صورت تخلیه بخشی از بار خود، میخواهد از کانال سوئز گذشته و بار خود را به ایران برگرداند، یا از طریق نفتکشهای سوئزگذر نفت خود را تحویل سوریه دهد.
بار سنگین آدریان دریا باعث شده بود که این نفتکش با طی مسیری نامتعارف و حدود ۲۳ هزار کیلومتر دریانوردی، آفریقا را دور بزند و به جبلالطارق برسد، چرا که عمق کانال سوئز برای عبور این نفتکش مناسب نیست.
گزارشها حاکی است که برای عبور آن از کانال سوئز باید ۷۰۰ تا یک میلیون بشکه بار آن تخلیه شود.
آمریکا میگوید ایران قول داده بود مقصد این نفتکش که ۸ شهریور به مدت ۴۵ روز در جبلالطارق به ظن حمل نفت به سوریه توقیف شده بود، سوریه نخواهد بود، اما به قول خود عمل نکردهاست. در زمان توقیف این نفتکش، ایران اعلام کرد که مقصد آن سوریه نیست.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، ۸ شهریور در توئیتر نوشت: «ما اطلاعات قابل اطمینانی به دست آوردهایم که این نفتکش در راه خود به مقصد طرطوس سوریه است».
هماکنون سه نفتکش سوئزگذر ایران شامل «سیلویا ۱»، «استارک ۱» و «ساراک» در نزدیکی «آدریان دریا ۱» هستند. ایران میگوید این کشور به هر کسی که مشتری نفت ایران باشد، نفت خواهد فروخت.
هفته گذشته پس از روزها سرگردانیِ آدریان دریا در آبهای مدیترانه، تهران اعلام کرد که محموله این نفتکش فروخته شده اما به هویت کشور یا شرکت خریدار آن اشاره نکرد.