ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا روز پنجشنبه ۲۳ مرداد از ورود نیرویهای نظامی ایران به یک کشتی در تنگه هرمز انتقاد کرده و آن را «نقض آشکار قوانین بین المللی» و «موجب تضعیف آزادی ناوبری و جریان آزاد تجارت» دانسته است.
ارتش آمریکا میگوید، ایران یک نفتکش را که با پرچم لیبریا در حرکت بود برای مدتی در نزدیکی تنگه هرمز توقیف کرد.
در بیانیه ائتلاف به رهبری آمریکا آمده است: «استفاده ایران از نیروهای نظامی خود برای ورود مسلحانه به یک کشتی تجاری در آبهای بین المللی (که دیروز انجام گرفت)، نقض آشکار قوانین بین المللی است که موجب تضعیف آزادی ناوبری و جریان آزاد تجارت می شود.»
این بیانیه اضافه کرده است: ما از ایران می خواهیم كه مبنا و دلیل قانونی خود برای این اقدام (ورود مسلحانه به یک کشتی تجاری در آبهای بین المللی) را به جامعه بین المللی ارائه دهد. این گونه رفتار غیر مسئولانه،خشونت آمیز و تهاجمی ایران، منطقه را بیثبات و تهدیدی برای نظم بین المللی بشمار میرود.
عملیات ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا برای تامین امنیت دریانوردی در خلیج فارس به نام «سنتینل» یا «گذربان» معروف است با هدف افزایش امنیت دریانوردی اجرا میشود و شامل تجسس و ردیابی در تنگه هرمز و تنگه بابالمندب از سوی آمریکا است.
ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، روز گذشته یک ویدئوی سیاه و سفید منتشر کرده که در آن میتوان دید نفرات نیروهای ویژه با طناب از یک هلیکوپتر روی عرشه نفتکش «امی تی ویلا» پیاده میشوند.
جدیدترین شواهد رهگیری این شناور نشان میدهد که در حوالی سواحل شرقی امارات متحده عربی در نزدیکی شهر خورفکان قرار داشته است.
یک مقام نظامی آمریکایی که حاضر نشد نامش در گزارش فاش شود به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت، نیروی دریایی ایران این شناور را روز چهارشنبه به مدت ۵ ساعت توقیف کرده است.
هلی کوپتری که در این ویدئو دیده میشود ظاهرا از مدل «سیکورسی اس اچ - ۳ سی کینگ» است که در حال حاضر فقط نیروی دریایی ایران از آن استفاده می کند. درعین حال نیروی دریایی ایران مسئول تمامی عملیات در خلیج عمان واقع در شرق تنگه هرمز است.
مقام نظامی آمریکايی دلیل توقیف این نفتکش را توضیح نداد و دولت ایران و رسانههای آن کشور تا کنون در مورد این حادثه و دلایل آن اظهار نظر نکرده اند.
سنتکام میگوید، در این عملیات دو شناور نیروی دریایی ایران نيز شرکت داشتند.
مقامات دولت امارات متحده عربی به سئوال خبرگزاری آسوشیتدپرس در این مورد پاسخ ندادند.
طبق اسناد سازمان ملل متحد نفتکش «ویلا» که در خدمت یک شرکت کشتیرانی یونانی است متعلق به یک شرکت لیبریایی به نام «بندیت» است. هیچ یک از این دو شرکت نیز تا کنون در مورد این حادثه اظهار نظر نکرده اند.
دادههای مربوط به رهگیری کشتیها نشان می دهد که نفتکش «ویلا» اوایل ماه ژوئیه از بندر خورالزبیر در عراق به سمت دوبی و بعد بندر خورفکان حرکت کرده و حدود یک ماه در نزدیکی این بندر بوده است. محموله این نفتکش هنوز مشخص نشده است.
یک شرکت خصوصی اطلاعات دریانوردی به نام «دریاد گلوبال» به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت از روی نحوه حرکت دو شناور دیگر در طول هفته گذشته در آبهای خلیج فارس حدس می زند که نیروی دریایی سپاه پاسداران برای آنها مزاحمت ایجاد کرده است.
آسوشتیدپرس میگوید، از سال گذشته تحت تاثیر افزایش تنش بین ایران و آمریکا امنیت کشتیرانی در آبهای خلیج فارس و به خصوص تنگه هرمز، محل عبور ۲۰ درصد از نفت جهان به خطر افتاده است. آمریکا ایران را به حمله به چند نفتکش در این منطقه متهم کرده ولی ایران این اتهامات را تکذیب کرده است.
ماه گذشته گزارش هايی مبنی بر «ربوده شدن» يک نفتکش تحت تعقيب آمريکا که ظاهرا نفت خام قاچاق ايران را حمل میکرد، منتشر شد. ولی پس از مدتی اين نفتکش از حريم دريايی ايران سر درآورد که نشان میدهد احتمالا خود ايران آن را توقيف کرده بود.