جانشین سفیر آمریکا در سازمان ملل بار دیگر خواستار توقف فعالیت شبهنظامیان شیعه عراق شد و ایران را «حامی اقدامات بیثباتکننده» آنها نامید. نماینده ملل متحد در عراق در مورد تنشهای تازه در این کشور ابراز نگرانی کردهاست.
نماینده سازمان ملل در عراق، ششم شهریور ماه، با اشاره به تنشهای تازه در عراق، ناشی از حملات و انفجارها در پایگاههای شبهنظامیان شیعه، هشدار داده این شرایط میتواند «ضربه شدیدی» به تلاشهای دولت مرکزی برای برقراری ثبات و ایجاد رفاه، در پی شکست «داعش» بزند.
جنین هنیس-پلاشرت، نماینده ملل متحد در امور عراق، در نشست شورای امنیت گفته است «ما نباید دست به هیچ اقدامی بزنیم که جلوی آینده [باثبات] در عراق را میگیرد».
رویترز میگوید این سخنان در حالی مطرح شده که دولت شکننده عراق در تلاش برای گام برداشتن بر خط باریکیست که بین دو متحدش، یعنی ایالات متحده و جمهوری اسلامی، وجود دارد، آنهم در حالیکه تنشها بین هر دو کشور فزونی گرفتهاست.
به گفته رویترز در این مدت حملات هوایی که پایگاههای شبهنظامیان شیعه را هدف قرار دادهاند، بر خشم و عصبانیت عمومی افزودهاست.
هیچ کس مسئولیت این حملات را برعهده نگرفته اما گفته میشود ممکن است توسط اسرائیل صورت گرفته باشد. همزمان با این حملات نخستوزیر اسرائیل به جمهوری اسلامی و شبهنظامیان مورد حمایتش هشدار داده در هر کشوری که لازم باشد با آنها مقابله میکند.
شماری از مقامهای ارشد جمهوری اسلامی در موارد مختلف اسرائیل را به «نابودی» تهدید کردهاند، با این حال طی روزهای گذشته واکنش چندانی به حملات در عراق و سوریه و لبنان نشان ندادهاند.
رویترز میگوید این حملات، ضربهای به دولت عراق است که تلاش میکند در جریان تنشها «بیطرف» بماند.
خانم هنیس-پلاشرت گفته از تلاشهای دولت برای آنکه تمامی گروههای مسلح را زیر مجموعه ارتش و نیروهای امنیتی پاسخگو به بغداد جمع کند، دلگرم شده، هرچند عملیاتی و نهایی کردن این برنامه است که حیاتیست.
نخستوزیر عراق در دهم تیر ماه به تمام شبهنظامیان «حشد شعبی» یا «بسیج مردمی» دستور داده بود به فعالیتهای خارج از چارچوب نیروهای مسلح پایان داده و خود را کاملا با آنها هماهنگ کنند.
در نشست روز چهارشنبه شورای امنیت، جاناتان کوهن، جانشین سفیر آمریکا در سازمان ملل، گفته «حمایت ایران از گروههای مسلح فعال در عراق که اقداماتشان به بیثباتی میانجامد و خارج از کنترل دولت هستند، حاکمیت ملی عراق و امنیت غیرنظامیان را تهدید میکند».
آقای کوهن خواستار «خارج کردن» تمامی گروههای مسلح از مناطق غیرنطامی و جایگزینی آنها با «نیروهای امنیتی حرفهای که به بغداد پاسخگو هستند» شدهاست.
نماینده آمریکا نزد ملل متحد بار دیگر تاکید کرده که واشینگتن به حمایت از حاکمیت ملی عراق ادامه میدهد و در مورد «هر اقدام احتمالی بازیگرانی که قصد ترویج خشونت» را دارند، هشدار دادهاست.
از سوی دیگر سفیر عراق در سازمان ملل نیز هشدار داده که امنیت و ثبات کشورش «واقعا با تهدید روبهرو شده» و «دیگر نمیشود از عراق خواست که تنشهای بیشتر و افزایش بحران در نزدیکی خودش را تحمل کند».
او در عین حال تاکید کرده بغداد هم میخواهد روابطش با کشورهای عرب را گسترش دهد، و هم «برای روابط خود با ایران اهمیت قائل است».