خامنهای میگوید اگر لازم باشد در آینده هم به اسرائیل حمله میشود
سخنرانی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در نمازجمعه روز ۱۳ مهر تهران آغاز شد.
تلویزیون حکومتی جمهوری اسلامی هنگام سخنرانی او، تصاویری از جمعیت زیادی از نمازگزاران پخش کرد که برای شنیدن سخنرانی خامنهای در مصلی تهران گرد آمده بودند.
در صف اول نماز، روسای سه قوه جمهوری اسلامی حضور دارند.
این دومین حضور علی خامنهای در انظار عمومی پس از حملات موشکی شامگاه ۱۰ مهر ایران به اسرائیل است که در جریان آن حدود ۱۸۰ موشک به خاک این کشور شلیک شد.
او در ابتدای سخنرانی خود گفت که «امروز بیشتر صحبت من با برادران لبنانی و فلسطینی است. احکام دفاعی اسلام تکلیف ما را معلوم کرده است. هیچ کسی بر اساس قانون بینالمللی حق ندارد به حزبالله لبنان اعتراض کند که چرا از مردم غزه دفاع میکنید».
رهبر جمهوری اسلامی با دفاع از حمله گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل در جریان عملیات «طوفانالاقصی» که ۱۵ مهر پارسال انجام شد، آن را یک «حرکت قانونی و بینالمللی» خواند و گفت که در این اقدام «حق با فلسطینیها بود».
گروه حماس در فهرست تروریستی ایالات متحده و اتحادیه اروپا قرار دارد.
خامنهای همچنین حمله موشکی شامگاه ۱۰ مهر سپاه پاسداران به خاک اسرائیل را «کار درخشان نیروهای مسلح» خواند و گفت که این یک اقدام «کاملا قانونی و مشروع بود».
او افزود: «کاری که نیروهای مسلح ما کردند کمترین کاری بود که در برابر اسرائیل انجام دادند. ما در انجام این وظیفه نه تعلل میکنیم و نه شتاب. آنچه که منطقی و معقول است، به نظر تصمیمگیران نظامی و سیاسی، در وقت خود انجام میگیرد و در آینده هم اگر لازم شد باز هم انجام میگیرد».
آغاز نمازجمعه تهران با شعار «برخیزید که غیر از جنگ چاره نیست»
نمازجمعه تهران که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، قرار است در آن سخنرانی کند لحظاتی پیش آغاز شد. مهدی رسولی، از مداحان حکومتی، در این مراسم با خواندن نوحه گفت که «برخیزید که حکم جنگ آمده/ برخیزید که چاره به غیر جنگ نیست».
او همچنین شعار داد: «شده وقت عمل ماهم شب حمله نشان دادیم/ زمین کارزار ما تلآویو است تهران نه».
حاضران در این مراسم نیز شعار «لعنتالله علی اسرائیل» سر دادند.
رهبر جمهوری اسلامی ایران پس از پنج سال و در میانه تنش شدید بین ایران و اسرائیل که با دومین حمله موشکی تهران به خاک این کشور همراه شده است، قرار است در این مراسم سخنرانی کند. احتمال میرود علی خامنهای در سخنان خود، راهبرد آینده ایران را ترسیم کند.
تصاویر زنده تلویزیون حکومتی ایران، علی خامنهای را نشان داد که روسای سه قوه جمهوری اسلامی و عبدالله صفیالدین، نماینده حزبالله لبنان در تهران، اطراف او را گرفتهاند و در حال خواندن دعا هستند.
وزیر خارجه ایران به بیروت سفر کرد
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز جمعه وارد بیروت شد.
پخش زنده رویترز نشان میداد که هواپیمایی با پرچم ایران شامگاه پنجشنبه، ساعاتی پس از حمله هوایی شبانه اسرائیل به پایتخت لبنان، وارد فرودگاه بیروت شد.
به گزارش خبرگزاری رسمی لبنان، آقای عراقچی قرار است در این سفر با نجیب میقاتی، نخستوزیر موقت، و نبیه بری، رئیس مجلس لبنان که از متحدان نزدیک حزب الله مورد حمایت ایران است، دیدار و گفتگو کند.
اسماعیل بقایی، سخنگوی جدید وزارت خارجه ایران، در پیامی در شبکه ایکس نوشته که در این سفر، «محمولهای شامل ۱۰ تن مواد غذایی و دارویی به عنوان بخشی از کمکهای بشردوستانه ایران، تقدیم لبنان خواهد شد».
هواپیمای حامل وزیر خارجه ایران در بیروت در حالی فرود آمد که ارتش اسرائیل شنبه گذشته به لبنان هشدار داد که مانع از فرود هواپیماهای ایرانی از ایران یا سوریه در فرودگاه «رفیق حریری» شود زیرا ممکن است حامل نفرات نظامی و تجهیزات برای حزبالله باشند و در آن صورت، اسرائیل به فرودگاه حمله خواهد کرد.
عباس عراقچی قصد داشت قبل از سفر به مقر سازمان ملل در نیویورک راهی بیروت شود اما حسن نصرالله، دبیر کل کشتهشده حزبالله لبنان، توصیه کرده بود که ملاقات با او را به وقت دیگری موکول کند.
یک مقام آمریکایی: اسرائیل هنوز در مورد پاسخ به حمله موشکی ایران تصمیم نگرفته
یک مقام آمریکایی به خبرگزاری رویترز گفت ایالات متحده معتقد است که اسرائیل هنوز تصمیم نگرفته که چگونه به حملات موشکی ایران به اسرائیل پاسخ دهد، از جمله اینکه آیا تأسیسات نفتی ایران را هدف قرار دهد یا خیر.
این منبع آمریکایی که نامش برده نشده، افزود همانگونه که جو بایدن گفته واشینگتن به گفتوگو با مقامات اسرائیل در باره پاسخ این کشور به حمله موشکی ایران به اسرائیل ادامه میدهد و آمریکا میداند که مقامات اسرائیل هنوز در حال بررسی این امر هستند که دقیقا چه واکنشی نشان دهند.
شبکه کان اسرائیل پنجشنبه شب اعلام کرد مقامات اسرائیل با آمریکا در باره واکنش اسرائیل به ایران هماهنگی خواهند کرد.
جمهوری اسلامی ایران شامگاه دهم مهر با ۱۸۱ موشک زمین به زمین بالستیک به اسرائیل حمله کرد تا به باور خود از کشته شدن اسماعیل هنیه، حسن نصرالله و عباس نیلفروشان انتقام گرفته باشد.
اسماعیل هنیه دهم مرداد امسال در سفر به تهران در اقامتگاه سپاه پاسداران کشته شد و دبیر کل حزبالله و فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در حوزههای لبنان و سوریه روز ششم مهر در حمله هوایی اسرائیل به ضاحیه در لبنان کشته شدند.
ارتش اسرائیل اعلام کرد حملات ایران را رهگیری کرده است. نهادهای درمانی اسرائیل نیز اعلام کردند کسی در این کشور در موج حملات موشکی ایران کشته و زخمی نشده است.
مقامات محلی اسرائیلی خبر دادند که برخی از موشکها آسیبهایی به خانهها در مرکز اسرائیل وارد کردند و یک حفره در یک پارک در مرکز اسرائیل ایجاد شد. تصاویر ماهوارهای نیز حاکی از دو سوراخ ایجاد شده در یک پایگاه نیروی هوایی اسرائیل در جنوب این کشور است.
نخستوزیر اسرائیل و سایر مقامات ارشد این کشور گفتند ایران با این حمله مرتکب یک «اشتباه بزرگ» شد و تاوان آن را خواهد پرداخت.
رهگیری موشکهای شلیکشده حزبالله به شهر حیفا در اسرائیل
خبرگزاری رویترز روز جمعه تصاویری از آسمان شهر حیفا در اسرائیل را منتشر کرد که در آن سامانه گنبد آهنین حمله موشکی حزبالله به این شهر را رهگیری میکند.
رسانههای نزدیک به حزبالله لبنان گزارش دادهاند که این گروه صبح جمعه با چندین موشک حیفا را هدف قرار داد. در پی شلیک موشکها آژیر خطر در این شهر به صدا در آمد.
حزبالله یک گروه شبهنظامی و در عین حال یک حزب سیاسی است که بخش بزرگی از جنوب لبنان را تحت کنترل دارد.
ایالات متحده حزبالله را یک سازمان تروریستی میداند، اما اتحادیه اروپا شاخهٔ نظامی آن را در فهرست سیاه خود قرار داده و شاخهٔ سیاسیاش را تروریستی نمیداند. شاخه سیاسی حزبالله در پارلمان لبنان هم نمایندگانی دارد.
بودجهٔ نظامی ایران و اسرائیل: دو رقیب چقدر برای نیروهای مسلح هزینه میکنند؟
افزایش تنشها در خاورمیانه همزمان بوده با رشد چشمگیر بودجههای نظامی ایران و اسرائیل؛ ایران اما در این رقابت تسلیحاتی-نظامی از اسرائیل عقب است.
بررسیهای گروه دادهکاوی رادیوفردا نشان میدهد که در بودجهٔ سال ۱۴۰۳ ایران، بخش عمدهای از منابع مالی نیروهای مسلح نهفقط از ردیفهای اصلی بودجه بلکه از محل سهمیهٔ نفت خام و منابع صندوق توسعه ملی تأمین میشود.
با این حال، اسرائیل که کمکهای نظامی عظیمی از آمریکا دریافت میکند، همچنان از نظر میزان بودجهٔ نظامی برتری دارد.
بررسیهای رادیوفردا نشان میدهد که فاصلهٔ میان بودجه نیروهای مسلح در ایران و اسرائیل به کمترین حد تا کنون رسیده است.
گزارش گروه دادهکاوی رادیو فردا را در این زمینه بخوانید:
جاده بینالمللی بین لبنان و سوریه پس از بمباران اسرائیل بسته شد
وزیر حملونقل لبنان به خبرگزاری رویترز گفت حمله صبح روز جمعه اسرائیل در نزدیکی گذرگاه مرکزی لبنان با سوریه، این جاده را که صدها هزار تن از مردم برای فرار از بمبارانهای اسرائیلی در روزهای اخیر استفاده کرده بودند، بسته است.
علی حَمیه افزود حمله اسرائیل در داخل خاک لبنان حفرهای به قطر چهار متر ایجاد کرد.
سخنگوی ارتش اسرائیل روز پنجشنبه گفته بود گروه حزبالله لبنان از این گذرگاه برای انتقال تجهیزات نظامی به لبنان استفاده میکند.
آویخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل برای رسانههای عربی، در پیامی در شبکه ایکس نوشت نیروهای دفاعی اسرائیل اجازه قاچاق این سلاحها را نمیدهند و همانطور که در طول جنگ نشان دادهاند، از در صورتی که مجبور به حمله شوند، در انجام آن تردید نخواهند کرد.
وزیر حملونقل لبنان روز پنجشنبه گفته بود که این گذرگاه در کنترل دولت لبنان است.
بر اساس دادههای دولت لبنان، بیش از ۳۰۰ هزار تن، که اکثریت آنها سوریهای پناه گرفته در سالهای اخیر در لبنان بودند، از زمان تشدید حملات اسرائیل در لبنان در ۱۰ روز گذشته، از طریق این گذرگاه به سوریه گریختند.
گزارش خبرگزاری فرانسه ساعاتی پیش از آغاز نماز جمعه خامنهای در تهران
خبرگزاری فرانسه با اشاره اینکه علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، قرار است پس از حدود پنج سال در نماز جمعه تهران سخنرانی کند، گزارش داده است که اظهارات او میتواند دیدگاه و رویکردش برای گامهای بعدی تهران پس از حمله موشکی به اسرائیل را روشن کند.
ایران در واکنش به کشته شدن اسماعیل هنیه و حسن نصرالله در تهران و بیروت شامگاه سهشنبه با شلیک حدود ۲۰۰ موشک اسرائیل را هدف قرار داد؛ اسرائیل گفته است این حمله را پاسخ خواهد داد.
خبرگزاری فرانسه یادآور شده است که نماز جمعه علی خامنهای سه روز قبل از یک سالگی یورش گروه افراطی حماس به جنوب اسرائیل برگزار میشود.
حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود.
رهبر جمهوری اسلامی آخرین بار در سال ۹۸ و به دنبال کشته شدن قاسم سلیمانیٰ، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران، به نماز جمعه رفته بود.
رهبران نظامی آمریکا و اسرائیل از زمان حمله موشکی ایران گفتوگوهای روزانه داشتهاند
سابرینا سینگ، سخنگوی پنتاگون میگوید که ژنرال سیکیو براون جونیور، رئیس ستاد مشترک ایالات متحده، روز چهارشنبه با ژنرال هرتزی لوی، فرمانده ارتش اسرائیل صحبت کرد و لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، نیز از زمان حملات ایران به اسرائیل «تقریبا روزانه» با یوآو گالانت، همتای اسرائیلی خود، گفتوگو داشته است.
وی اظهار داشت: «ما در حال گفتوگو با آنها [اسرائیل] هستیم که پاسخ به ایران چگونه باید باشد. مطمئنم هر پاسخی که اسرائیل بدهد با ما نیز آن را در میان میگذارد.»
ایران روز سهشنبه با شلیک حدود ۲۰۰ موشک بالستیک، اسرائیل را هدف حملات خود قرار داد، رخدادی که به نگرانیها درباره وقوع جنگ تمام عیار در منطقه دامن زده است.
گزارشهای تایید نشده؛ «هدف از حملات بامداد جمعه به ضاحیه هاشم صفیالدین بوده است»
در پی حملات سنگین هوایی به حومه جنوبی بیروت در نخستین ساعات بامداد جمعه، روزنامه نیویورک تایمز و وبسایت اکسیوس گزارش دادهاند که در این حملات هاشم صفیالدین، مدیر شورای اجرایی حزبالله که از او به عنوان نامزد جانشینی حسن نصرالله یاد می شود، هدف بوده است.
این گزارشها هنوز تایید نشده و مقامهای رسمی طرفهای مختلف به این خبر واکنشی نشان ندادهاند.
روزنامه نیویورکتایمز به نقل از سه مقام اسرائیلی بدون اشاره به نام آنها نوشت که اسرائیل حدود نیمهشب پنجشنبه محل جلسه رهبران ارشد حزبالله را که گمان میرود هاشم صفیالدین نیز در آن حضور داشته است، بمباران کرد.
بر اساس این گزارش، اسرائیل در این حمله یک مخفیگاه زیرزمینی حزبالله را در نزدیکی بیروت، پایتخت لبنان، هدف قرار داده است.
وبسایت خبری اکسیوس نیز به نقل از سه مقام اسرائیلی گزارش داد که اسرائیل حملهای با هدف کشتن هاشم صفیالدین، رئیس کمیته اجرایی حزبالله، انجام داده است.
این گزارش میگوید که هاشم صفیالدین در مخفیگاهی در عمق زمین پنهان شده بود و مشخص نیست که آیا در این حمله کشته شده است یا نه.
خبرگزاری رویترز نیز با اشاره به گزارش منتشر شده در اکسیوس نوشته است هنوز هیچ مقام رسمی از طرفهای مختلف در این باره اظهار نظر نکرده است.
همچنین به نوشته اورشلیمپست، رسانههای اسرائیلی و رسانههای لبنانی به این خبر پرداختهاند اما هنوز ارتش اسرائیل در این باره هیچ اظهار نظری نکرده است.
هاشم صفیالدین از چهرههای ارشد حزبالله لبنان است که در هفته اخیر و به دنبال کشته شدن حسن نصرالله، احتمال رهبری او بر این گروه که از سوی آمریکا تروریستی شناخته میشود مطرح بوده است.
او از سال ۲۰۱۷ در فهرست وزارت خارجه ایالات متحده از تروریستهای جهانی قرار داشته است.
برخی رسانههای لبنان گزارش دادهان که حمله بامداد جمعه به مراتب بزرگتر از حملهای بود که هفته گذشته به کشته شدن حسن نصرالله انجامید.