نیروهای ارتش اسرائیل روز یکشنبه، اول مهرماه، با ارائه فرمان نظامی وارد دفتر شبکه خبری الجزیره در رامالله، مرکز سیاسی کرانه غربی، شده و آن را برای مدت ۴۵ روز تعطیل کردند.
این شبکه تصاویر زنده حضور نظامیان در دفتر خود و ارائه فرمان تعطیلی ۴۵ روزه به ولید العمری، رئیس دفتر الجزیره در کرانه باختری را قبل از آنکه رله تصاویر مختل شود، پخش کرد.
سربازی که مأمور ارائه حکم بود، به آقای العمری گفت: «از شما میخواهم همه دوربینها را بردارید و دفتر را همین الان ترک کنید.»
ولید العمری به خبرگزاریها گفت شبکه او به «تحریک» و «حمایت از ترور» متهم شده است. او افزود هدف قرار دادن روزنامهنگاران «جلوگیری از شنیدن حقیقت» است.
ندا ابراهیم، یکی از کارکنان الجزیره نیز به خبرگزاریها گفت شنیده بودیم که این دفتر تهدید به تعطیلی شده اما انتظار نداشتیم که امروز اتفاق بیفتد.
سندیکای روزنامهنگاران فلسطینی در بیانیهای با محکوم کردن اسرائیل اعلام کرد این تصمیم نظامی «خودسرانه» گام جدیدی در «نقض حق فعالیت آزاد رسانه» در شبکهای است که «جنایات اشغالگران علیه مردم فلسطین را افشا میکند».
اسرائیل بهار امسال نیز فعالیت دفتر الجزیره در خاک اسرائیل را که از جمله از طریق هتلی در اورشلیم برنامه پخش میکرد، در پی تصمیم دولت به قطع فعالیت این شبکه در اسرائیل، بست.
شلومو قرحی، وزیر ارتباطات اسرائیل گفت که فعالیت این شبکه «امنیت ملی» اسرائیل را تهدید میکند.
مقامات اسرائیل معتقدند که الجزیره مبلغ گروه افراطی حماس و حامیان آن است. حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروه تروریستی شناخته شده است.
دولت اسرائیل برای بستن الجزیره قانون اضطراری را در اوایل بهار در کنست، پارلمان، تصویب کرد. در این قانون آمده است که تعطیلی یک شبکه برای یک دوره ۴۵ روزه امکانپذیر است، اما تمدید آن منوط به تأیید دادگاه است.
دادگاهی در تلآویو تاکنون چهار بار ممنوعیت فعالیت الجزیره در اسرائیل را تمدید کرده که آخرین حکم در این ارتباط هفته گذشته صادر شد.
یکی از احکام در اوایل تابستان تأکید داشت که میان مهاجمان فلسطینی که به حملات تروریستی در اسرائیل دست میزنند با مصرف محتواهای تولیدی الجزیره «ارتباط مستقیم» وجود دارد.
اسرائیل همچنین این اتهام را وارد کرده است که برخی از خبرنگاران الجزیره عملا همکار گروه افراطی حماس بودند.
با این حال، الجزیره پس از بستن دفترش در اسرائیل، به کار خود در کرانه غربی ادامه داده بود.
به نوشته آسوشیتدپرس، این نخستین بار است که اسرائیل یک خبرگزاری خارجی فعال را در این کشور بسته است.
صدها شبکه جهانی، شامل شبکههای کشورهای عرب با هزاران خبرنگار در اسرائیل و کرانه غربی فعالیت میکنند.
قطر که مقر اصلی شبکه الجزیره در آن واقع است، در کنار مصر یکی از دو میانجیگر اصلی در مذاکرات غیرمستقیم ماههای گذشته میان اسرائیل و گروه افراطی حماس برای رسیدن به توافق بوده است.
قطر که در یک دهه اخیر میزبان دایم شماری از سران حماس بوده، ظاهرا با اسرائیل رابطه رسمی ندارد، اما از یک دهه پیش روابط نیمه آشکاری با رهبری اسرائیل، از جمله بر سر رساندن کمکهای مالی امیر قطر به غزه داشت.
نخستوزیر اسرائیل با این استدلال که کمکهای مالی قطر حماس را از راه تهاجمی دور کند و به زندگی مردم در غزه کمک کند، امکان انتقال کمکهای آن امیرنشین به غزه را فراهم کرده بود.