مقامات ارشد اسرائیلی میگویند که پیمانهای صلح این کشور با امارات متحده عربی و بحرین، به معنای تشکیل ائتلاف در برابر ایران است و مشوق اصلی امیرنشینها در روی آوردن به اسرائیل نیز دلسردی آنها از دولت وقت آمریکا در برابر ایران بوده است.
وزیر شهرکسازیهای اسرائیلی گفت، توافقهای امارات و اسرائیل تنها با محوریت رویارویی با ایران است. رییس موساد هم تاکید کرد این پیمانها به معنای شکلگیری ائتلاف در برابر ایران است که گسترش نیز خواهد یافت.
مقامات بلندپایه اسرائیل این سخنان را پس از آیین امضای رسمی توافقهای عادیسازی اسرائیل با امارات و بحرین در کاخ سفید عنوان کردهاند.
با امضای بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، عبدالله بنزاید آل نهیان، وزیر خارجه امارات، عبداللطیف الزیانی، وزیر خارجه بحرین و دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، مناسبات امارات و بحرین با اسرائیل آغاز شده است.
زاخی هانگبی، وزیر شهرکسازیها و دولتمرد نزدیک به بنیامین نتانیاهو روز چهارشنبه ۲۶ شهریور به رادیوی ارتش اسرائیل گفت این پیمانها «نه در مورد توقف الحاق اراضی فلسطینی است؛ نه در مورد فلسطینیان».
به گفته او، امارات و بحرین «نه به توقف الحاق علاقه دارند نه به قضیه فلسطینی»، بلکه این توافقها تنها «در مورد ایران است».
این وزیر اسرائیلی افزوده است، «اماراتیها، بحرینیها و کشورهای دیگر که عربستان در صدر آنهاست، در سال ۲۰۱۵ که آمریکا برجام را با ایران امضا کرد، بهشدت شوکه شده و احساس کردند که از طرف قدرتها و رییس جمهوری وقت آمریکا، باراک اوباما، که تسلیم خواستههای ایران شد، ضربهای بزرگ به آنها وارد شده که اصل موجودیتشان را به خطر میاندازد».
زاخی هانگبی گفت، «این کشورها دیدند که در برابر سستی آمریکا، تنها یک کشور و یک رهبر در جهان وجود دارد که با ایرانیها میجنگد؛ تنها کشور و تنها رهبری که این توافق را قبول ندارد اسرائیل و نخست وزیر آن است که در سوریه، لبنان و غزه و حتی در خودِ تهران با ایرانیها رویارویی میکند».
وی افزود، امیرنشینها آن زمان گفتند، «اسرائیل را که دوست آمریکا است، باید به دوست خود مبدل کنیم» و آن روز «آغاز این روند بود که به مراسم این هفته در کاخ سفید انجامید و این روند، باز هم تقویت میشود».
زاخی هانگبی سپس ابراز اطمینان کرد که امارات و بحرین با «چراغ سبز» سعودی این پیمانها را امضا کردند و عربستان نیز خود به این مسیر خواهد پیوست.
یوسی کوهن، رییس موساد، سازمان جاسوسی اسرائیل نیز در سلسله مصاحبههایی با رسانههای کشورش گفته است که توافقهای اسرائیل با امارات و بحرین، عملا رسمیت بخشیدن به ایجاد یک همپیمانی میان اسرائیل و کشورهای خلیج فارس در برابر ایران است
آقای کوهن از جمله در مصاحبه با سایت وای.نت و شبکههای ۱۲ و ۱۳ تلویزیون اسرائیل گفت، «خشونتِ ایرانی» و «توافق هستهای ناموفق» (اشاره به برجام) زمینهساز تشکیل این «ائتلاف منطقی» شد.
یوسی کوهن افزوده است «توافقهای تاریخی» با امارات و بحرین، «خطر جنگ را به صورت کامل دور کرده است».
منظور آقای کوهن ظاهرا این است که «تهدیدهای ایران» برای همسایگان جنوبیاش ممکن بود به جنگ در خلیج فارس بینجامد اما در وضعیت جدید که اسرائیل متحد این امیرنشینها شده، ایران عملا خود را در برابر اسرائیل در یک جنگ احتمالی دیده و از آن دوری کند.
رییس موساد این را نیز گفت که مراسم کاخ سفید «پیامی بسیار قوی در برابر ایرانیها داشت»؛ امارت و بحرین «بازی دوگانه را رها کرده و در کنار طرف درستی که به صورت کاملا روشن با آنها (ایرانیها) مخالف است، قرار گرفتند».
به گفته یوسی کوهن، «این واقعیت که این دو توافق صلح یکجا بدست آمد، به صورت قویتری نشان میدهد که موضع کشورها در برابر اسرائیل به طرز خیرهکنندهای تغییر کرده است».
رییس موساد همچنین احتمال داد که عربستان و «همه کشورهای عربی و مسلمان» با اسرائیل پیمان صلح امضا کنند اما گفت هنوز نمیتواند دقیقا ارزیابی کند که سران سعودی چه هنگام این گام را بردارند.
دونالد ترامپ بعد از مراسم امضای توافقها احتمال داد که عربستان نیز در میان «۷ تا ۹ کشوری» باشد که با اسرائیل صلح کنند.
ایران همواره با این استدلال که تهدیدی برای امیرنشینهای خلیج فارس نیست از آنها خواسته است از «افتادن به دامان آمریکا و اسرائیل» دوری کنند.
مقامات ایران و نهادهای مختلف جمهوری اسلامی امارات و بحرین را به دلیل آغاز رسمیت بخشیدن به همکاری و رابطه با اسرائیل نکوهش کرده و بهویژه سران بحرین را به «انتقام سخت مجاهدان قدس» تهدید کردهاند.