لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۰۵

برگزاری انتخابات در اسرائیل برای سومین بار در کمتر از یک سال


شهروندان اسرائیل روز دوشنبه ۱۲ اسفند برای سومین بار در کمتر از یک سال اخیر به پای صندوق انتخابات رفته‌اند تا شاید بن‌بست سیاسی کشورشان را برطرف کرده و زمینه امکان تشکیل دولتی باثبات را فراهم کنند.

انتخابات برای بیست و سومین دوره مجلس برگزار می‌شود؛ از میان بیش از ۹ میلیون جمعیت این کشور، حدود شش و نیم میلیون تن حق رای دارند.

کمیسیون انتخابات در این دوره به ۲۹ حزب و گروه امکان رقابت داده است؛ با وجود این، رقیبان اصلی، حزب‌های شناخته‌شده‌ای هستند که در دو انتخابات پیشین نیز خود را در معرض داوری رای‌دهندگان گذاشته بودند.

بر اساس برخی از ارزیابی‌ها و نظرسنجی‌ها، انتخابات سوم نیز نتیجه کلی جناح‌ها را چندان تغییر نخواهد داد و از این روی، کمیسیون انتخابات، تاریخ احتمالی انتخابات بعدی را نیز بررسی کرده است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر دولت موقت و رهبر حزب لیکود و بنی گانتس، رهبر حزب آبی- سفید که تا حال رهبر اپوزیسیون بوده، هر یک، پیشاپیشِ گشایش حوزه‌های رای‌گیری اعلام «پیروزی» کرده بودند.

یکی از دو حزب عمده برای پیروزی و مکلف شدن به تشکیل دولت، باید بتواند از حمایت ۶۱ نماینده از ۱۲۰ عضو کنست (پارلمان) برخوردار شود اما تساوی نسبی در دو انتخابات پیشین، وضعیت را تغییر نداد و آنها از تشکیل ائتلاف با یکدیگر نیز خودداری کردند.

از نظرسنجی‌ها چنین برمی‌آمده که جناح احزاب راست و مذهبی با پیشاهنگی حزب لیکود با جناح میانه و چپ به رهبری حزب آبی- سفید، این بار نیز شمار مشابه کرسی خواهند داشت.

آویگدور لیبرمن، رهبر حزب اسرائیل خانه ما، با مواضع راست افراطی اما غیر مذهبی، که پیوستن او به یکی از دو جناح می‌توانست در دو انتخابات پیشین به موفقیت یکی از دو حزب بزرگ در تشکیل دولت منجر شود، با اصرار به این‌که تنها به یک دولت وحدت ملی، شامل ائتلاف دو حزب بزرگ، ملحق می‌شود، عملاً مهره اصلی در تعیین صحنه سیاست این کشور است.

همه شواهد نشان می‌دهد، در انتخابات این بار نیز تنها تصمیم آقای لیبرمن می‌تواند بن‌بست را بشکند. او عامل فروپاشی دولت پیشین در پاییز پارسال بود.

رقیبان آقای نتانیاهو می‌گویند او برای حفظ قدرت به هر بهایی سرسختی نشان می‌دهد اما لیکود می‌گوید هیچ سیاستمداری مانند رهبر این حزب قادر به اداره کشور نیست و نمی‌تواند مانند او امنیت مردم را تضمین کند.

برخلاف انتخابات فروردین و شهریور امسال، انتخابات اسفند در حالی برگزار می‌شود که دادستان علیه بنیامین نتانیاهو در سه پرونده اتهامی «رشوه‌خواری، فساد و خیانت در امانت»، کیفرخواست به دادگاه ارائه کرده و قرار است محاکمه او از دو هفته دیگر آغاز شود.

بنیامین نتانیاهو با تأکید بر «بی‌گناهی» و «نداشتن نگرانی» از محاکمه، برای تشکیل دولت بعدی، در صورت مکلف شدن تلاش خواهد کرد. محاکمه قریب‌الوقوع آقای نتانیاهو ظاهراً بر حامیان سرسخت لیکود اثری نداشته است.

اما انتخابات این بار به گفته ناظران، نوعی همه‌پرسی برای ادامه حضور این دولتمرد ۷۰ ساله در صحنه سیاست است؛ او طولانی‌ترین دوران نخست‌وزیری در تاریخ ۷۱ سال کشورش را داشته‌است.

از سوی دیگر، تبلیغات تند لیکود علیه بنی گانتس نیز ظاهراً عزم حامیان اپوزیسیون را برای پایین کشیدن بنیامین نتانیاهو از عرصه قدرت، متزلزل نکرده است.

لیکود در تبلیغاتش از جمله مدعی شده که رژیم ایران با هک کردن تلفن همراه بنی گانتس، فیلمی از رفتارهای جنسی این سیاستمدار تازه‌کار ۶۰ ساله را در دست دارد که در صورت نخست‌وزیر شدن وی، به اسرائیل لطمه خواهد زد.

ژنرال ذخیره گانتس که رئیس پیشین ستاد ارتش بوده، تأیید کرده که سازمان امنیت داخلی از سال گذشته به او اطلاع داد که هکرهای رژیم ایران تلفن همراهش را هک کردند، اما «اطمینان دارد» که تلفن همراهش حاوی مطالبی نبوده که او را هدف باج‌گیری کند.

کمیته انتخابات ۱۶ حوزه ویژه برای حدود شش هزار اسرائیلی که در قرنطینهٔ ناشی از ویروس بیماری کرونا هستند، درنظر گرفته و تأکید کرده که بقیه حوزه‌ها «امن» هستند.

شمار اسرائیلی‌هایی که آزمایش ابتلای آنها به کرونا مثبت بوده، ۱۰ نفر است. با وجود این، لیکود احزاب رقیب را متهم کرده که از کرونا به عنوان ابزاری برای ایجاد هراس استفاده کرده تا شمار رای‌دهندگان کم شود زیرا لیکود و احزاب راست برای پیروزی به حضور گسترده حامیان خود نیاز دارند.

انتخابات این بار در شرایطی برگزار می‌شود که آمریکا دو ماه پیش طرح صلح موسوم به معامله قرن را ارائه کرد؛ بنیامین نتانیاهو گفته است که بر اساس این طرح، بلافاصله بعد از تشکیل دولت بعدی، دره اردن در کرانه باختری را به خاک اسرائیل منضم خواهد کرد.

بنی گانتس نیز که از معامله قرن حمایت کرده، از انضمام اصولی دره اردن و بخش‌های عمده دیگری از کرانه باختری به اسرائیل حمایت کرده اما گفته‌است که این کار باید ضمن «هماهنگی با جامعه جهانی» انجام شود.

بنیامین نتانیاهو و بنی گانتس هر دو اشتراک نظر دارند که مقابله با «تهدیدات ناشی از ایران» در صدر اولویت‌های دولت آنها خواهد بود.

انتخابات در اسرائیل روز تعطیلی سراسری است؛ برای «تأمین امنیت»، ورود فلسطینیان به اسرائیل در این روز ممنوع است.

XS
SM
MD
LG