ویدا مهراننیا، همسر احمدرضا جلالی، پزشک زندانی در ایران، در نامهای خطاب به شهیندخت مولاوردی،معاون رئیس جمهور در امور حقوق شهروندی، بار دیگر اتهامهای مطرح شده علیه همسرش از سوی دادستان تهران را تکذیب کرد.
در این نامه که روز سهشنبه در اختیار رادیو فردا قرار گرفته، آمده است: «همسر اینجانب دکتر احمدرضا جلالی، پژوهشگر و استاد دانشگاه در کشورهای اروپایی که از ۲۲ ماه پیش در بازداشت بسر میبرد، طی این مدت تحت غیرانسانیترین اقدامات غیرقانونی و غیرشرعی قرار گرفته و طی روندی مهندسی شده و دادگاهی نمایشی، با اتهاماتی واهی و بدون سند و مدرک به اعدام محکوم شده است.»
احمدرضا جلالی، استاد مهمان دانشگاه «وی یو ب» در بروکسل، پایتخت بلژیک، به اتهام «جاسوسی و فروش اطلاعات به اسرائیل» از سوی دادگاه انقلاب به اعدام محکوم شده است. این حکم با اعتراض گسترده سازمانها و کارشناسان حقوق بشری سازمان ملل روبرو شده است.
زهیر شهاوی، وکیل آقای جلالی در بلژیک، روز یکشنبه، گفت که دیوان عالی حکم اعدام را تائید کرده است.
خانم مهراننیا در نامه اش مینویسد «از زمان دستگیری تا صدور حکم دادگاه بدوی، اقدامات غیرقانونی و غیرشرعی متعددی توسط بازجویان، بازپرس، معاون و نمایندگان دادستان، و قضات پرونده صورت گرفته است که در نهایت منجر به پروندهسازی و صدور حکم ناعادلانه اعدام شده است.»
همسر آقای جلالی میافزاید «تهدیدات مکرر به اعدام، تهدید به سلول انفرادی تا زمان نامحدود، اعمال انواع شکنجه های روحی و ... که منجر به حملات درد قلبی و حتی افکار خودکشی گردیده است.»
«از زمان دستگیری تا صدور حکم دادگاه بدوی، اقدامات غیرقانونی و غیرشرعی متعددی توسط بازجویان، بازپرس، معاون و نمایندگان دادستان، و قضات پرونده صورت گرفته است که در نهایت منجر به پروندهسازی و صدور حکم ناعادلانه اعدام شده است.»
در نامه آمده است فرزندان خردسال احمدرضا جلالی به آزار و دستگیری تهدید شدهاند.
خانم مهراننیا مینویسد دلیل نوشتن این نامه این است که «همه مردم ایران و جهان در جریان این اقدامات خلاف قانون و ضد حقوق بشر علیه همسرم باشند تا هیچ عذری برای مسئولان جمهوری اسلامی ایران در محضر خداوند متعال و مردم شریف ایران باقی نماند.»
ویدا مهراننیا، همسر آقای جلالی، که مقیم سوئد است اخیرا در نامهای به حسن روحانی، از رئیسجمهوری اسلامی ایران خواسته بود تا دیر نشده، هیئتی بیطرف را برای بررسی «نقض حقوق شهروندی» احمدرضا جلالی توسط وزارت اطلاعات تشکیل دهد.
وی با اشاره به پخش فیلم «اعترافات» همسرش از تلویزیون جمهوری اسلامی ایران، گفت که بازجویان وزارت اطلاعات، همسرش را در انفرادی بند ۲۰۹ به آزار و اذیت کودکانشان تهدید کردهاند تا تحت فشار با «تقطیع مطالب جعلی و دروغین» فیلم «تیشه بر ریشه» را تهیه کنند.
آقای جلالی در فایلی صوتی که صحت آن به تایید اعضای خانوادهاش رسیده است، گفته که اعترافات وی تحت فشار بوده و هیچگونه دسترسی به وکیل یا بازپرس نداشته است.
به گفته شماری از ناظران بخش اعترافات تلویزیونی از روشهای مرسوم جمهوری اسلامی برای تحت فشار قرار دادن زندانیان سیاسی است؛ بسیاری از نهادها و فعالان حقوق بشری چنین اعترافاتی را فاقد وجاهت میدانند.
پیشتر در سال ۹۱، زمانی که جمهوری اسلامی اعترافات تلویزیونی ۱۲ متهم به دست داشتن در ترور کارشناسان هستهای خود را پخش کرد، عفو بینالملل به شدت از این اقدام انتقاد کرده و تأکید کرده بود که پخش اعترافات تلویزیونی، با ماده ۱۴ معاهده بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی مغایرت دارد و حقوق متهمان و مظنونان را نقض میکند.
در عین حال اظهاراتی که احمدرضا جلالی در این نوار ویدئویی ضبط شده ابراز میکند، مشابه اظهاراتی است که دادستان تهران در آبان ماه امسال از جلسه دادگاه آقای جلالی به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی نقل کرده بود.