جان کری٬ وزیر خارجه پیشین ایالات متحده که پیشتر گفته بود در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ چندین بار با محمد جواد ظریف٬ وزیر خارجه ایران٬ دیدار کرده است٬ میگوید این دیدارها پیش از بیرون آمدن آمریکا از توافق هستهای صورت گرفته است.
جان کری در گفتوگو با مایکل سمِرکانیش از شبکه خبری سیانان که روز شنبه٬ ۱۴ مهرماه منتشر شد٬ در اشاره به انتقادهای دولت دونالد ترامپ به موضعگیریهای سیاسی خود گفت: «این که آنها [دولت دونالد ترامپ] نمیخواهند که من حرف بزنم مسئله جداگانهای است٬ اما من به شما میگویم که من از زمان خارج شدن رئیس جمهور از توافق [هستهای] با هیچ ایرانیای دیدار نکردهام٬ والسلام.»
جان کری ۲۲ شهریور در یک گفتوگوی رادیویی گفته بود که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ سه یا چهار بار در کنفرانسها و نشستهای مختلف با محمدجواد ظریف دیدار داشته و سعی کرده است از خلال صحبتهای وی بفهمد که ایران برای ایجاد تغییرات مثبت در خاورمیانه٬ از جمله یمن و سوریه٬ حاضر است چه کارهایی انجام بدهد.
به دنبال این اظهارات دونالد ترامپ این اقدام آقای کری را «غیرقانونی» خواند و مایک پومپئو٬ وزیر خارجه آمریکا نیز آن را «ناشایست و بیسابقه» توصیف کرد.
سخنگوی جان کری آن زمان در واکنش به موضعگیری آقای پومپئو٬ گفته بود که وزیر خارجه سابق آمریکا شرح دیدارهای خود با وزیر خارجه ایران را با مایک پومپئو در میان گذاشته بود.
جان کری در گفتوگو با شبکه خبری سیانان ضمن تاکید بر اینکه این دیدارها پیش از خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران صورت گرفته٬ بار دیگر لغو برجام را مورد انتقاد قرار داد.
وی گفت که به باور او خروج از این توافق به منزله «از دست دادن بهترین گزینه» بود و توضیح داد که آمریکا میتوانست از ماندن در برجام به عنوان اهرم استفاده کند و کشورهای دیگر را برای همکاری با خود ترغیب کند.
آقای کری ادامه داد که آمریکا با ماندن در برجام میتوانست با کمک سایر کشورها از ایران بخواهد تا در خصوص برنامه موشکیاش و همچنین حمایتش از حزبالله پاسخگو باشد و در یمن رفتار بهتری داشته باشد.
آقای کری خاطرنشان کرد: «بیرون آمدن [از برجام] و خشمگین کردن همه فکر نمیکنم به نفع کشورما باشد و من آزادم ضمن احترام به این تصمیم حرفم را بزنم.»
دونالد ترامپ که بارها از توافق هستهای به عنوان «بدترین» توافق آمریکا یاد کرده است٬ ۱۸ اردیبهشتماه از برجام خارج شد و تحریمهای اقتصادی علیه ایران را بار دیگر اجرایی کرد. این اقدام اعتراض سایر کشورهایی که این توافق را امضا کرده بودند به همراه داشت.
دولت کنونی آمریکا معتقد است که این توافق اشکالاتی داشت که به گفته واشینگتن منجر به پیشبرد برنامه موشکی ایران و همچنین دوام اقدامات بیثبات کننده جمهوری اسلامی در کشورهای منطقه شده بود.
آقای ترامپ از زمان خروج برجام چندین بار اعلام کرده است که حاضر است برای دست یافتن به یک «توافق واقعی»٬ با ایران مذاکره کند٬ پیشنهادی که تا کنون از سوی ایران رد شده است.