لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۵۴

ابراز مخالفت سیاستمداران لبنانی با واردات سوخت از ایران به دست حزب‌الله


سعد حریری (راست) در کنار میشل عون
سعد حریری (راست) در کنار میشل عون

به دنبال سخنان دبیرکل حزب‌الله درباره حرکت نخستین نفتکش حامل سوخت از ایران برای کشور لبنان در روز پنج‌شنبه، ۲۸ مرداد، شماری از سیاستمداران ارشد لبنانیِ مخالف حزب‌الله ابراز نگرانی کردند که این امرزمینه‌ساز تشدید تحریم علیه لبنان شود.

همزمان، یک سایت مهم اطلاعاتی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران پنج‌شنبه شب مدعی شد که سوخت ارسالی به لبنان، توسط «بازرگانان شیعه لبنانی» از ایران خریداری شده است.

سعدالدین حریری، رهبر حزب «المستقبل»، روز پنج‌شنبه گفت وارد کردن سوخت برای لبنان از ایران، وابسته کردن لبنان به کشوری است که زیر تحریم‌های سنگین آمریکا و بخشی از جامعه جهانی قرار دارد و این امر برای لبنان نیز مصیبت ایجاد خواهد کرد همان گونه که تحریم علیه ونزوئلا را تشدید کرد.

آقای حریری افزود که واردات سوخت از ایران، احتمالا زمینه‌ساز گسترش تحریم‌ها علیه لبنان نیز خواهد شد.

سعد حریری همچنین از این‌که حسن نصرالله کشتی‌های حامل سوخت ایران برای لبنان را «به مثابه خاک لبنان» اعلام کرده، انتقاد کرد و آن را وارد کردن لبنان به یک معادله نظامی پرمخاطره دانست. وی پرسید آیا لبنان استانی از ایران شده است؟

به گفته آقای حریری، «حزب‌الله واقف است که بحران سوخت لبنان به خاطر قاچاق آن، جهت خدمت به نظام سوریه است؛ پس به جای منت گذاشتن بر سر مردم لبنان، بهتر است قاچاق سوخت متوقف شود».

سعد حریری به مدت حدود ۹ ماه مکلف به تشکیل دولت در لبنان بود اما به تازگی ناکامی خود را در تحقق این هدف پذیرفت.

اظهارات آقای حریری ساعاتی پس از سخنرانی شب عاشورای حسن نصرالله بود که گفت قول اخیر جنبش او در زمینه وارد کردن سوخت از ایران جامه عمل پوشیده و نخستین نفتکش تا «ساعاتی دیگر» (در روز ۲۸ مرداد) ایران را به مقصد لبنان ترک خواهد کرد.

به گفته حسن نصرالله، نفتکش حامل گازوئیل، به مثابه «خاک لبنان» تلقی خواهد شد، و به اسرائیل و آمریکا هشدار داد که از هر گونه حمله به آن خودداری کنند و گرنه «حزب‌الله آن را حمله به لبنان تلقی خواهد کرد».

وی تاکید کرد که تردد کشتی‌های دیگر حامل سوخت از ایران برای لبنان، در آینده ادامه خواهد یافت تا از «آلام ملت لبنان کاسته شود»، زیرا «برخلاف مصیبت و فاجعه‌ای که آمریکا این روزها بر سر افغانستان آورد، ایران بارها و بارها ثابت کرده که هرگز دوستان خود را رها نخواهد کرد».

افزون بر ندای مخالف سعد حریری نسبت به این رویداد، سمیر جعجع، رهبر حزب فالانژهای «القوات اللبنانیه»، نیز روز پنج‌شنبه از میشل عون، رئیس جمهور که متحد حسن نصرالله و جنبش اوست، ، پرسید که آیا اجازه داده تا حزب‌الله بعد از تسلط بر امور امنیتی، نظامی و راهبردی، اکنون امور اقتصادی لبنان را نیز قبضه کند؟

سامی جمیل، دبیر حزب لبنانی کتائب نیز روز پنج‌شنبه در بیروت گفت: «حالا لبنان در محاصره نیست؛ ولی خیلی زود، این اتفاق خواهد افتاد؛ او (حسن نصرالله) به زودی ما را زیر تحریم خواهد برد.»

ایران رسما خبر آغاز حرکت نفتکش حامل سوخت برای لبنان به درخواست حسن نصرالله را تایید نکرده، اما «نور نیوز» روز پنج‌شنبه مدعی شد که «محموله‌های ایرانی سوخت که سید‌حسن نصرالله به آن اشاره کرده، تماما از سوی گروهی از تجار شیعه لبنانی خریداری شده و از لحظه بارگیری، به عنوان مایملک آنها محسوب می‌شود».

«نور نیوز» که سایت امنیتی و اطلاعاتی نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایران است، در مورد آن‌چه که «اقدام مقتدرانه ایران و حزب‌الله در شکستن محاصره اقتصادی مردم لبنان» توصیف کرده، توضیح بیشتری نداده و نگفته که کدام تاجران شیعی لبنانی سوخت را خریداری کرده، سوخت با تخفیف فروخته شده و مبالغ آن چگونه به دست ایران خواهد رسید.

در همین حال منابعی که ظاهرا با وزارت انرژی لبنان مرتبط هستند، می‌گویند که «هیچ درخواست رسمی از سوی این وزارتخانه برای گرفتن مجوز واردات سوخت از ایران، چه زمینی چه دریایی، درخواست نشده و راهکار ترخیص، انبار و توزیع آن معلوم نیست».

در این میان، به گزارش رسانه‌های عرب، دوروثی شیا، سفیر آمریکا در لبنان، روز پنج‌شنبه تلفنی با میشل عون سخن گفت تا او را از تصمیم آمریکا برای حمایت از ارسال سوخت از سوی کشورهای عرب به لبنان اعلام کند.

ظاهرا آمریکا از ایده انتقال گاز مصر به اردن و از آنجا به لبنان و سوریه حمایت کرده است. این احتمال قوی مطرح است که گاز مصر از طریق بحر احمر به بندر عقبه در ساحل دریای سرخ در جنوب اردن انتقال یابد و از آنجا با تریلرهای زمینی به سوی لبنان و سوریه برده شود.

XS
SM
MD
LG