سفارت سوریه در پایتخت لبنان از تعلیق فعالیتهای خود تا اطلاع ثانوی خبر داد؛ این اقدام یک روز پس از بازداشت دو تن از بستگان بشار اسد با گذرنامههای جعلی در فرودگاه بیروت صورت گرفته است.
سفارت سوریه در بیروت روز شنبه هشتم دی با انتشار بیانیهای کوتاه در صفحه فیسبوک خود اعلام کرد خدمات کنسولی این سفارت «تا اطلاع ثانوی» متوقف میشود.
این سفارتخانه دلیل توقف فعالیتهای خود را اعلام نکرده و تنها گفته است که این کار به دستور وزارت خارجه حاکمان جدید سوریه انجام میشود.
سفارت سوریه در بیروت از نخستین روزهای سرنگونی حکومت بشار اسد پرچم جدید مورد تایید شورشیان را بر فراز ساختمان خود برافراشت.
دو مقام امنیتی لبنان در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه دلیل تعلیق فعالیتهای سفارت سوریه را جعلی بودن گذرنامههای دو تن از بستگان بشار اسد که قصد خروج از فرودگاه بیروت داشتند عنوان کردند.
روز جمعه مقامهای لبنان اعلام کردند که رشا خزيم و شمس اسد، همسر و دختر دُرید اسد پسرعموی بشار اسد، قصد خروج از فرودگاه بیروت با گذرنامههای جعلی را داشتند و بازداشت شدند.
پیشتر خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که دُرید اسد در روزهای اخیر از بیروت به دبی گریخته است.
رویترز افزوده است که رفعت اسد ۸۷ ساله، پدر دُرید و عموی بشار اسد، روز پنجشنبه با گذرنامه واقعی خود از لبنان خارج شد و به رغم آنکه از سوی سوئیس به ارتکاب جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت متهم بود، در فرودگاه متوقف نشد و به دبی رفت.
از رفعت اسد به عنوان فرمانده و عامل اصلی سرکوب خونین قیام حماه در سال ۱۹۸۲ یاد میشود و برخی منابع از او با عنوان «قصاب حماه» نام میبرند.
گفته میشود که در ساعات پایانی حکومت بشار اسد در شامگاه ۱۷ آذر شمار زیادی از بستگان او به لبنان گریختند و برخی از آنان در روزهای اخیر لبنان را ترک کردهاند.
مقامهای لبنان تایید کردهاند شماری از کسانی که «به طور قانونی» از سوریه وارد این کشور شده بودند، از جمله بثینه شعبان مشاور ارشد رئیس جمهور در دوران بشار اسد، بدون مانع لبنان را ترک کردند.
برخی چهرههای سیاسی لبنان، از جمله ولید جنبلاط، از عدم اقدام مسئولان این کشور برای بازداشت مقامهای حکومت بشار اسد که وارد لبنان شدهاند انتقاد کردهاند.
ولید جنبلاط با بیان اینکه وزارت خارجه لبنان «بالاخره از خواب عمیق بیدار شد و فهمید که تغییری در سوریه رخ داده» در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: آیا این موضوع برای سرویسهای امنیتی هم ممکن است و آیا میتوانند مقامات ارشد رژیم سابق سوریه را بازداشت کنند؟
پیش از این گفته میشد حاکمان جدید سوریه فهرستی از اسامی مقامات رژیم بشار اسد را که تحت تعقیب قرار داده ارائه کرده است؛ با این حال جمال حجار، دادستان کل لبنان، گفت چنین فهرستی «نه از سوی اینترپل و نه از سوی مقامات جدید سوریه» در اختیار لبنان قرار نگرفته است.
پیش از این گزارش شده بود که اینترپل، پلیس بینالملل، از مقامهای لبنان خواسته است تا جمیل الحسن، رئیس سرویس اطلاعاتی نیروی هوایی سوریه، را در صورت حضور در خاک لبنان دستگیر کرده و به آمریکا تحویل دهند.
مقامهای لبنان، از جمله نخست وزیر و دادستان این کشور، گفتهاند در این زمینه با اینترپل همکاری میکنند.
«بازگرداندن ۷۰ نظامی سوری»
در همین حال دیدهبان حقوق بشر سوریه گزارش داد که دولت لبنان حدود ۷۰ نظامی سوری را که به طور غیرقانونی وارد خاک این کشور شده بودند، روز شنبه به سوریه بازگرداند.
به گفته این مرکز مستقر در لندن، این سربازان و افسران از طریق گذرگاه مرزی عریضه به حاکمان جدید در استان طرطوس سوریه تحویل داده شدند.
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع امنیتی گزارش داد که این نظامیان پس از عبور از مرز توسط نیروهای دولت جدید سوریه بازداشت شدند.
جزئیات بیشتری درباره این خبر از سوی مقامهای لبنان و شورشیان سوریه منتشر نشده است.
حاکمان جدید سوریه از چند روز پیش عملیاتی را در استان طرطوس، پایگاه عمده علویان، آغاز کرده و مدعی شدهاند که هدف از این عملیات بازداشت بقایای حکومت بشار اسد و «برقراری امنیت» است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه با بیان اینکه عملیات مشابهی در برخی مناطق در استانهای همجوار، از جمله در بانیاس، حماه، لاذقیه و جبله در جریان است و در هیچ یک از این اقدامات «مدیریت، کنترل و اعلام به ساکنان» دیده نمیشود.
شورشیان تحت رهبری هیئت تحریر الشام هفتم آذرماه حملاتی غافلگیرانه را در شمال غربی سوریه آغاز کردند و بامداد ۱۸ آذر با ورود به دمشق به حکومت بشار اسد پایان دادند.