اعتراضها در اسرائیل در پی برکناری ناگهانی وزیر دفاع
در پی برکنار شدن یوآو گالانت از سمت وزیر دفاع اسرائیل با حکم نخستوزیر، صدها تن از افراد معترض به این تصمیم، به خیابانها رفتند.
پس از آن که خانوادههای گروگانهای اسرائیلی اسیر گروه افراطی حماس و احزاب اپوزیسیون خواستار اعتراض به تصمیم بنیامین نتانیاهو شدند، تجمعهای اعتراضی در شهرهای اورشلیم، تلآویو، حیفا و قیصریه (محل اقامت شخصی نتانیاهو) در شامگاه سهشنبه آغاز شد.
شماری از معترضان ورودی و خروجی بزرگراه «آیالون» را که جاده شماره یک کشور است و شهرهای اورشلیم و تلآویو را به هم مرتبط میکند، مسدود کردند.
صادرات نفت ایران همزمان با درگیری با اسرائیل بهشدت افت کرد
خبرگزاری رویترز از قول منابع آگاه و شرکتهای ردیابی نفتکشها گزارش داده که صادرات نفت ایران به دلیل احتمال حمله اسرائیل به تاسیسات نفتی جمهوری اسلامی در ماه گذشته، به شدت افت کرده است.
برآورد شرکت اطلاعات کالا، کپلر، نشان میدهد صادرات روزانه نفت ایران در ماه اکتبر نسبت به ماه قبل از آن، ۳۴۰ هزار بشکه افت کرده است.
شرکت مشاوره انرژی، وُرتکسا نیز میگوید بیشترین حجم افت صادرات نفت ایران در نیمه ابتدایی ماه اکتبر بود؛ بطوری که بارگیری نفت در این بازه زمانی نسبت به دور مشابه ماههای قبل، از ۲۴ میلیون بشکه به ۱۶ میلیون بشکه سقوط کرد.
افت بارگیری نفت ایران از طرفی باعث شده است که ایران تخفیف به پالایشگاههای چینی را نیز کاهش دهد.
پارسال ایران برای هر بشکه نفت ۱۳ دلار به پالایشگاههای کوچک و مستقل چینی که تنها مشتریان نفتی ایران بعد از سوریه هستند، تخفیف میداد.
رویترز مینویسد اوایل سال جاری این رقم به ۵ تا ۶ دلار کاهش یافت و در ماه گذشته و جاری به زیر ۴ دلار افت کرده است.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، برکنار شد
نخستوزیر اسرائیل اعلام کرد که وزیر دفاع کابینه خود، یوآو گالانت، را از مقام خود برکنار کرده است.
بنیامین نتانیاهو در یک پیام ویدئویی که شامگاه سهشنبه منتشر شد، توضیح داد که اداره جنگ نیازمند تفاهم کامل میان او و وزیر دفاع است و با وجود همکاری مثمرثمر در طول ماههایی از جنگ، اعتماد او به وزیر دفاع به دلیل عدم حمایت وزیر از تمامی تصمیمات گرفته شده از سوی کابینه، از دست رفته است.
دو فرمانده ارشد سپاه بار دیگر وعده حمله به اسرائیل دادند
در ادامه تهدید مقامهای نظامی ایران درباره حمله سوم به اسرائیل، جانشین فرماندهکل سپاه پاسداران گفت که مردم ایران منتظر «پاسخ به جنایت» اسرائیل باشند.
ایرج مسجدی، معاون هماهنگ کننده نیروی قدس سپاه، نیز در مراسم چهلم حسن نصرالله، دبیرکل سابق حزبالله لبنان که در تهران برگزار شد، اعلام کرد جمهوری اسلامی بارها به اسرائیل و آمریکا «اعلام کرده که اگر ایران را تهدید کنند ما با قدرت پاسخ خواهیم داد و آنها باید در انتظار چنین موضوعی باشند.»
او افزود که این دو کشور نباید «انتظار خویشتنداری» از جمهوری اسلامی داشته باشند.
اسرائیل روز پنجم آبان در پاسخ به حمله موشکی روز دهم مهر ایران، به شماری از مراکز نظامی ایران حمله کرد که بر اساس گزارشها و تصاویر ماهوارهای، به برخی از این مراکز خسارت جدی وارد کرده است.
این در حالی است که شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل بر اساس ارزیابی منابع نظامی و امنیتی این کشور گفته است نشانههایی از حمله قریبالوقوع جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل دیده نشده است.
انتقاد نمایندهٔ دموکرات کنگره از لغو پروازهای شرکتهای آمریکایی به اسرائیل
ریچی تُورِس، نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، در نامه به مدیران اجرایی شرکتهای هوایی آمریکایی آمریکن ایرلاینز، یونایتد ایرلاینز و دلتا نوشت تعلیق تمامی پروازهای این سه شرکت در مسیر آمریکا- اسرائیل به مفهوم «تحریم مؤثر اسرائیل» است.
به گزارش فاکسنیوز در روز دوشنبه ۱۴ آبان، آقای تورس در این نامه به رؤسای سه شرکت بزرگ هوایی آمریکایی نوشت «درک من این است که برای سفر به اسرائیل، تنها گزینه العال (یکی از شرکتهای تجاری هوایی اسرائیل) با قیمتهای بالای آن است. عدم دسترسی به سفر هوایی (از سوی سه شرکت هواپیمایی آمریکایی) منجر به افزایش قیمتها شده و فقدان رقابت باعث شده که سفرهای هوایی کمتری به اسرائیل در دسترس باشد و مشتریان در معرض یک انحصار واقعی قرار گیرند».
ریچی تورس همچنین به بخش دیجیتال فاکسنیوز گفت سفر به اسرائیل برای آمریکاییها به دلیل هزینه بالای سفر (با العال) اساسا ناعادلانه شده است.
با گذشت ۱۳ ماه از حمله گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل که به جنگ بین ارتش این کشور با گروههای نیابتی ایران در منطقه منجر شد و هنوز ادامه دارد، هیچ شرکت عمدهٔ هواپیمایی آمریکایی در مسیر آمریکا- اسرائیل پرواز نمیکند. تنها خطوط هوایی اسرائیلی العال پروازهای معدودی به نیویورک دارد.
شرکتهای عمده آمریکایی این هفته اعلام کردند که تعلیق پروازها به اسرائیل را تا پاییز سال آینده تمدید کردهاند. به گفته آقای تورس، این تعلیق طولانی به مفهوم تحریم عملی اسرائیل است و اگر قصد این شرکتها تعلیق نامحدود پرواز به اسرائیل است، باید این امر را به صراحت به مردم توضیح دهند.
این نماینده کنگره گفت هر چند میان درخواست از سوی جنبش حامی فلسطینی بیدیاس به بایکوت و منزوی کردن اسرائیل با تحریم عملی جاری در نبود پروازها فاصله هست اما بعید نیست که بیدیاس در تصمیم شرکتهای هوایی نقش داشته است. او گفت سادهلوحی است که تصور شود صنعت هوایی آمریکا مصون از فشارهای شدید بیدیاس باشد.
سرویس هوانوردی آمریکا به هر یک از شرکتهای هوایی این کشور امکان داده به صورت مستقل در مورد محاسبه مخاطرات پرواز به اسرائیل تصمیم بگیرند.
از بیش از ۱۲۰ شرکت هوایی که در مسیر اسرائیل به کشورهای مختلف پرواز میکردند، در حال حاضر تنها حدود ۳۰ شرکت پرواز دارند و سه شرکت هوایی تجاری اسرائیلی العال، آرکیا و ایسراایر در نبود پروازهای خارجی، بهای بلیتهای خود را به شدت افزایش دادهاند که گاه تا چند برابر دوران پیش از حمله حماس به این کشور است. دولت اسرائیل به دلیل تجاری بودن هر سه شرکت فاقد توان تأثیر بر تعیین بهای بلیتها است. پروازهای هر سه شرکت به کشورهای مختلف نیز به میزان محسوسی محدود است.
بنیگانتس: اسرائیل باید آمادهٔ نابودی تأسیسات هستهای ایران باشد
بنی گانتس، رهبر حزب «اردوگاه ملی» اسرائیل، خواهان آن شد که کشورش حمله به سایتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران را در دستور کار قرار دهد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، آقای گانتس روز دوشنبه ۱۴ آبان در نشست حزب خود گفت اسرائیل باید «از نظر سیاسی، اقتصادی و نظامی برای نابودی تأسیسات هستهای ایران آماده باشد».
او گفت به عنوان فردی که توانمندیهای اسرائیل را میشناسد، به جمهوری اسلامی نیز پیام میدهد که «جایی در ایران و تأسیساتی در این کشور نیست که مصون باشد و حملات ایران سرانجام به ضربات شدید به توان نظامی، فروپاشی بیشتر اقتصاد و عصیان ملت ایران علیه حکومت حاکم بر خود منجر خواهد شد».
گانتس که پیشتر رئیس ستاد ارتش و وزیر دفاع اسرائیل بود، افزود: «من به رهبران ایران توصیه میکنم که درست محاسبه کنند».
همزمان به نوشته سایت والانیوز در روز دوشنبه، آویگدور لیبرمن، یکی دیگر از رهبران اپوزیسیون، گفت اسرائیل نباید دست روی دست گذاشته و در انتظار سومین حمله نظامی ایران به خود مشغول ارزیابی از ماهیت و زمان حمله پیش روی ایران باشد.
آقای لیبرمن، رهبر حزب «اسرائیل خانه ما» و وزیر پیشین دفاع، در گفتوگو با ایستگاه رادیویی افام۱۰۳ تلآویو گفت انتظار برای ضربهای که وارد خواهد شد، نادرست است و اگر کابینه اسرائیل با بررسی تمام شواهد و مدارک قطعی دریافت شده از ارتش، حمله سوم ایران را قریبالوقوع میداند، باید حمله پیشدستانه به ایران را عملی کند.
سپاه پاسداران روزهای ۲۵ فروردین و دهم مهر ۱۴۰۳ دو بار از آسمان و خاک ایران به سوی اسرائیل با صدها موشک و پهپاد حمله کرد. اسرائیل در واکنش به حمله نخست، یک رادار سامانه دفاع هوایی در پایگاه شکاری هشتم اصفهان را از کار انداخت که محمدعلی جعفری، از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران به تازگی آن را تأیید کرد.
این کشور در پاسخ به حمله دوم که با حدود ۲۰۰ فروند موشک بالیستیک انجام شده بود، روز پنجم آبان نیز به «اهداف کاملاً نظامی» در ایران حمله کرد.
شبکه ۱۳ اسرائیل: نشانههایی از حملهٔ قریبالوقوع ایران مشاهده نمیشود
شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل بر اساس ارزیابی منابع نظامی و امنیتی این کشور نوشت نشانههایی از حمله قریبالوقوع جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل دیده نشده است.
گزارشگر نظامی این شبکه درهمین حال گفت ایران از این توان برخوردار است که برای انجام حملهٔ مورد نظر در زمانی بسیار کوتاه «از صفر به صد» برسد.
به گزارش این شبکه، انتخابات ریاستجمهوری آمریکا یکی از ملاحظات «اصلی» تهران در انتخاب موعد حمله به اسرائیل است و بر اساس ارزیابیها اگر دونالد ترامپ برنده انتخابات شود، ماهیت حمله به اسرائیل «تعدیل» خواهد شد، چراکه در آن صورت ایران واقف است که اسرائیل دست خود را برای حمله گسترده و قوی به ایران بازتر خواهد دید.
شبکههای ۱۲ و ۱۳ اسرائیل دوشنبه شب گزارشهایی منتشر کردند مبنی بر اینکه کشورشان فارغ از موعد حملهٔ احتمالی ایران، به تأمین تدارکات نظامی گستردهای برای دفاع از منافع و شهروندانش ادامه داده و ارتش آمریکا نیز غیر از استقرار سامانهٔ پدافند هوایی «تاد» در اسرائیل، اسکادرانی از جنگندههای خود را از خارج از منطقه به اسرائیل منتقل کرده است.
ارتش فعلا توصیههای متفاوتی به مردم اسرائیل در مورد تغییرات لازم برای مراقبت از خود که نشان از حمله قریبالوقوع ایران باشد، ارائه نکرده است.
آمریکا در هفتهٔ جاری اعلام کرد واشینگتن به تهران هشدار داده که در صورت حمله جدید به اسرائیل، نخواهد توانست این کشور را از یک حمله وسیعتر به ایران بازدارد.
اما وال استریت جورنال نوشته بود مقامات ایران به دیپلماتهای خاورمیانه اطلاع دادهاند که ایران این بار واکنشی «پیچیده» نشان خواهد داد و تسلیحات متفاوتی شامل موشکهایی با سر جنگی قویتر به سوی اسرائیل شلیک خواهد کرد.
رهبر جمهوری اسلامی، رئیسجمهور و فرماندهان ارشد سپاه پاسداران در روزهای اخیر بر سومین حمله مستقیم نظامی حکومت خود به اسرائیل تأکید کردهاند. با این حال، مسعود پزشکیان، گفته که برقراری آتشبس در جنگ غزه و لبنان در چگونگی حمله ایران «تأثیر» خواهد داشت.
ایران این بار اعلام کرده که ارتش نیز در پی مرگ ۴ عضو نیروی پدافندی خود در عملیات روز پنجم آبان اسرائیل، در حمله سوم به اسرائیل مشارکت خواهد کرد.
وزیر خارجه آمریکا از اسرائیل خواست اقدامات بیشتری برای رساندن کمکها به غزه انجام دهد
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، در تماس با یوآو گالانت، همتای اسرائیلی خود، بار دیگر خواستار اقدامات بیشتر اسرائیل به منظور دسترسی غیرنظامیان در نوار غزه به کمکهای امدادی شد.
بنابر بیانیه وزارت خارجه آمریکا، آقای بلینکن و همتای اسرائیلی او در این تماس درباره «شرایط وخیم انسانی در غزه» گفتوگو کردند.
وزیر خارجه ایالات متحده از اسرائیل خواست تا اقدامات بیشتری برای افزایش کمکهای بشردوستانه از قبیل غذا، دارو و سایر تجهیزات ضروری به غیرنظامیان در سراسر غزه انجام دهد.
آنتونی بلینکن چند روز پیش نیز در تماس با ران درمر، وزیر امور راهبردی اسرائیل، خواستار اقدامات بیشتر اسرائیل در این زمینه شده بود.
صبح دوشنبه نیز متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، تصریح کرد گامهایی که اسرائیل در این زمینه تاکنون برداشته ناکافی بوده است.
سازمان ملل و نهادهای امدادی درباره وضعیت وخیم انسانی به ویژه در شمال غزه هشدار داده و گفتهاند در اکتبر، ماه گذشته میلادی، تعداد کامیونهای حامل کمکها به نوار غزه به کمترین میزان رسید.
«آمریکا و عربستان در حال مذاکره درباره یک توافق امنیتی هستند که شامل توافق با اسرائیل نمیشود»
وبسایت اکسیوس گزارش داده است که مقامهای آمریکا و عربستان در حال مذاکره بر سر یک توافق امنیتی هستند که محدودتر از چیزی است که سال گذشته دنبال میشد و توافق گستردهای بود که عادیسازی روابط ریاض با اسرائیل را نیز در برمیگرفت.
اکسیوس به نقل از سه منبع آگاه به مذاکرات گزارش داده که گفتوگوهای آمریکا و عربستان درباره این توافق امنیتی ادامه دارد و هفته گذشته مساعد العیبان، مشاور امنیت ملی عربستان، در واشینگتن با مقامهای آمریکایی دیدار و گفتوگو کرد.
بنابر این گزارش، به رغم اینکه توافق امنیتی فعلی به گستردگی معاهده دفاعی کاملی که پیشتر از آن صحبت میشد نیست اما دو طرف «هنوز تمایل دارند که قبل از پایان ریاست جمهوری جو بایدن به یک توافق امنیتی برسند».
پیش از هفتم اکتبر سال گذشته، واشینگتن در حال مذاکره با عربستان و اسرائیل بر سر یک توافق گسترده بود که از جمله شامل عادیسازی روابط ریاض و اورشلیم میشد.
این توافق گسترده همچنین شامل یک معاهده دفاعی و یک پیمان همکاری هستهای غیرنظامی بین واشینگتن و ریاض بود و به نوشته وبسایت اکسیوس، کاخ سفید بر این باور بود که این معاهدات اگر بخشی از یک توافق گستردهتر باشند احتمالا سنا با تصویب آن مخالفت نخواهد کرد.
با این حال حمله هفتم اکتبر گروه افراطی حماس و آغاز جنگ غزه، و همچنین مخالفت اسرائیل با راه حل تشکیل کشور فلسطین، دستیابی به چنین توافق گستردهای را مسدود کرد.
بلینکن میگوید گروه افراطی حماس بار دیگر پیشنهاد آتشبس را رد کرده است
به گفته آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، گروه افراطی پیشنهاد آتشبس کوتاهمدت را رد کرده است.
حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه ایالات متحده، آقای بلینکن روز دوشنبه ۱۴ آبان در تماس با همتای مصری خود، بدر عبدالعاطی، یادآور شد: «حماس بار دیگر از آزادی حتی تعداد محدودی از گروگانها برای تامین آتشبس و کمک به مردم غزه خودداری کرده است».
طی ده روز اخیر، مصر از طرح جدید خود درباره آتشبس کوتاه در غزه خبر داد و در دوحه نیز دیدارهایی بین روسای سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل و مچنین نخست وزیر قطر برگزار شد.
بنابر گزارشها، طرح پیشنهادی مصر شامل آتشبس اولیه ۴۸ ساعته و تبادل چهار گروگان اسرائیلی با شماری از زندانیان فلسطینی، و سپس گامهای بعدی طی ده روز پس از آن میشد.
بنابر بیانیه وزارت خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن و بدر عبدالعاطی در تماس روز دوشنبه خود همچنین درباره تلاشها برای پیشبرد راه حل دیپلماتیک برای بازگرداندن امن غیرنظامیان دو سوی مرز اسرائیل و لبنان به خانههای خود گفتوگو کردند.