لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۴۰

سقوط چشمگیر صادرات نفت ایران در میانه تنش با اسرائیل

خلاصه رویدادها:

  • بنیامین نتانیاهو وزیر دفاع اسرائیل را برکنار کرد
  • وزیر خارجه آمریکا از اسرائیل خواست اقدامات بیشتری برای رساندن کمک‌ها به غزه انجام دهد
  • به نوشته اکسیوس، آمریکا و عربستان در حال مذاکره درباره یک توافق امنیتی هستند که برخلاف گذشته شامل عادی‌سازی روابط ریاض با اسرائیل نیست
  • آنتونی بلینکن می‌گوید گروه افراطی حماس بار دیگر پیشنهاد آتش‌بس را رد کرده است
  • وزارت بهداشت لبنان: شمار قربانیان حملات اسرائیل به بیش از سه هزار کشته رسید
  • دو فرمانده ارشد سپاه بار دیگر وعده حمله به اسرائیل دادند

۱۳:۴۳ ۶.۸.۱۴۰۳

نتانیاهو: حمله به ایران «به تمامی اهداف خود دست یافت»

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، اعلام کرد که حملات اسرائیل «به شدت به ایران آسیب زده» و این حملات «به تمامی اهداف خود دست یافته است.»

او این سخنان را روز یکشنبه، یک روز پس از آنکه جنگنده‌های اسرائیلی چندین هدف نظامی در ایران را به تلافی حمله موشکی بالیستیک ایران به اسرائیل در اوایل ماه جاری مورد حمله قرار دادند، بیان کرد.

نتانیاهو گفت: «عملیات ماه‌ها پس از آن انجام شد که بر اساس یک برنامه منظم برای قیچی کردن بازوان اختاپوس اقدام کردیم. رژیم تهران باید این اصل ساده را درک کند؛ کسی که به ما آسیب بزند، ما به او آسیب می‌زنیم.»

نتانیاهو که یکشنبه در آیین اولین سالگرد حمله گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل سخت می‌گفت همچنین گفت: «جنگ جاری نبرد بقا است؛ جنگی در هفت جبهه» در برابر محوری که ایران آن را هدایت می‌کند.

اشاره نتانیاهو، وزیر دفاع و سایر مقامات اسرائیل به جنگ کشورشان در هفت جبهه، با حماس و جهاد اسلامی فلسطین در غزه، با حزب‌الله در لبنان، با شبه‌نظامیان شیعی حامی ایران در عراق، حوثی‌های متحد تهران در یمن، ایران و گروه‌های مختلف شبه‌نظامی در سوریه، شبه‌نظامیان سازمان‌های فلسطینی در کرانه باختری و سرانجام با خود جمهوری اسلامی ایران است.

یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل نیز روز یکشنبه گفت که ایران دیگر قادر نیست به‌طور مؤثر از نیروهای نیابتی خود، یعنی گروه افراطی حماس در نوار غزه و حزب‌الله در لبنان، علیه اسرائیل استفاده کند.

او در مراسم یادبود در اورشلیم/بیت‌المقدس اظهار داشت: «در طول سال گذشته، دستگاه امنیتی به رهبری نیروهای دفاعی اسرائیل ورق جنگ را برگرداند و در تمامی عرصه‌های نبرد به دستاوردهای بی‌سابقه‌ای رسید.»

گروه حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا در فهرست تروریستی قرار دارد و آقای گالانت گفت که حماس دیگر به‌عنوان یک شبکه نظامی در غزه عمل نمی‌کند و فرماندهی ارشد حزب‌الله و بیشتر توان موشکی آن از بین رفته است. او افزود که هر دو گروه «دیگر ابزار مؤثری» برای استفادهٔ ایران نیستند.

۱۳:۰۵ ۶.۸.۱۴۰۳

حمله با کامیون به ایستگاه اتوبوس در اسرائیل

پلیس اسرائیل هجوم راننده یک کامیون به میان ده‌ها تن از مردم منتظر در یک ایستگاه اتوبوس در مرکز این کشور را که به زخمی شدن حدود ۴۰ تن از مسافران و سایر عابران در کنار این ایستگاه منجر شد، به عنوان یک رویداد تروریستی بررسی می‌کند.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، راننده کامیون در چهارراهی در جاده میان شهر هرتصلیا به تل‌آویو که منطقه گلیلوت نامیده می‌شود، ظاهراً عامدانه کامیون را که حامل بار سنگین نیز بود، به میان جمعیت منتظر در ایستگاه اتوبوس کوباند.

شاهدان به یدیعوت آحرونوت گفتند از اتوبوسی که به ایستگاه رسیده بود، در حال پیاده شدن بودند که ناگهان کامیون با قدرت تمام به سوی مردم منحرف شد و ده‌ها تن را زیر گرفت.

به گزارش روزنامه هاآرتص، حال ۱۰ تن از مجروحین «وخیم» است که به سه بیمارستان در مرکز اسرائیل منتقل شدند. نیروهای امدادی زیادی از جمله از سوی آتش‌نشانی برای بیرون آوردن زخمی‌ها از زیر کامیون به محل رسیدند.

راننده کامیون در محل توسط افراد عادی که مسلح بودند، کشته شد. افسر ارشد اریه دورون، سخنگوی پلیس محلی گفت این رویداد به عنوان یک حادثه تمام‌عیار تروریستی تلقی می‌شود.

دو هفته پیش دو مرد مسلح فلسطینی با تیربار به سوی مردم در ایستگاه تراموای منطقه جافا در تل‌آویو حمله کرده و ۷ تن را کشتند و خود نیز از پای درآمدند.

۱۲:۰۷ ۶.۸.۱۴۰۳

خامنه‌ای: کوچک‌انگاری حملهٔ اسرائیل غلط است

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز یک‌شنبه در دیدار با گروهی از خانواده‌های نظامیان کشته‌شده، با اشاره به حمله جنگنده‌های اسرائیلی به اهداف متعدد در خاک ایران گفت: «خودشان هم البته بزرگنمایی می‌کنند. بزرگنمایی آنها غلط است اما توجه داشته باشید کوچک‌انگاری آن هم غلط است. اینکه ما بگوییم: «نه؛ چیزی نبود، اهمیتی نداشت» این هم غلط است.»

او سپس خواستار «فهماندن توانایی» حکومت خود به اسرائیل از سوی مسئولان حکومتی خود شد اما در مورد چگونگی انجام چنین کاری توضیحی نداد.

او دستور کاری ارائه نکرد و تنها افزود که «کیفیت کار را مسئولین ما باید تشخیص بدهند و درست بفهمند آنچه که صلاح این کشور و این ملت هست آن را انجام بدهند.»

رهبر جمهوری اسلامی سپس نسبت به «ایجاد ترس و تردید در دل‌های مردم» ابراز نگرانی کرده و گفت که چنین کاری «مردود است.» او گفت که «اگر امنیت در جامعه نباشد، هیچ چیز نیست.»

او در ادامه سخنانش بارها بر موضوع امنیت و لزوم «قوی شدن دفاعی و تسلیحاتی» حکومت خود تأکید کرد و از کسانی که می‌گویند نباید به دنبال ابزارهایی رفت که قدرت‌های جهانی در ارتباط با آن‌ها حساس‌اند، انتقاد کرد.

علی خامنه‌ای در این باره گفت: «بعضی‌ها در تحلیل‌های گوناگون تصور می‌کنند اگر بخواهیم کشور در امنیّت باشد، باید سراغ ابزارهای حساس‌کنندهٔ قدرت‌ها نرویم؛ مثلاً چه لزومی دارد حالا ما موشک با فلان برد را داشته باشیم که حساس بشوند، خیال می‌کنند این‌جوری، این شکلی می‌توانند امنیّت کشور را تأمین کنند یعنی درواقع اگر می‌خواهید کشور امن باشد، ضعیف باشید، ابزارهای قدرت را برای خودتان فراهم نکنید، بعضی این‌جور فکر می‌کنند، این‌جور قضاوت می‌کنند، این غلط است.»

رهبر جمهوری اسلامی سپس گفت که در برابر اسرائیل «یک کوتاهی بزرگی در دنیا دارد انجام می‌گیرد» و از «همه دولت‌ها» خواست «در مقابل» اسرائیل «بایستند.»

او گفت که دربرابر اسرائیل «یک ائتلاف جهانی باید به وجود بیاید، ائتلاف سیاسی، ائتلاف اقتصادی، اگر لازم شد ائتلاف نظامی.»

ارزیابی مقامات و رسانه‌های اسرائیل پس از حمله اخیر هوایی به مواضع پدافندی در خاک ایران این است که جمهوری اسلامی از توان پدافند هوایی خود «عریان» شده و در برابر تصمیم‌های احتمالی بعدی حملهٔ دوباره اسرائیل، امنیت خود را از دست داده است.

درحالی که علی خامنه‌ای اکنون ظاهراً نوع واکنش و «صلاح کار» را به «مسئولین» حکومت خود واگذار کرده، حسین شریعتمداری، نمایندهٔ علی خامنه‌ای در روزنامه کیهان، در یادداشت تازه‌ای خواستار «پاسخ محکم و رعدآسا» به اسرائیل شده است.

او در این یادداشت نوشته است که «کمترین کوتاهی در پاسخ محکم و رعدآسا، به مفهوم و معنای دعوت از آمریکا و پادگان منطقه آن، یعنی» اسرائیل «برای حملات ویرانگر به ایران» است.

وی همچنین گفته است که برای پاسخگویی به حمله جنگنده‌های اسرائیلی «باید منافع و منابع و نظامیان آمریکا را نیز در فهرست اهداف مشروع و قانونی خود جای دهیم.»

۱۱:۵۴ ۶.۸.۱۴۰۳

ارزیابی‌ها در رسانه‌های اسرائیل از توان پدافندی جمهوری اسلامی

یک روز پس از حمله نظامی متقابل اسرائیل به ایران، کارشناسان و تحلیلگران اسرائیلی درباره تغییر توازن قدرت منطقه به سود اسرائیل در برابر جمهوری اسلامی و آنچه تضعیف جدی توان پدافند هوایی ایران و باز شدن مسیر عملیات احتمالی آتی توصیف کرده‌اند، صحبت می‌کنند:

:

۱۱:۰۷ ۶.۸.۱۴۰۳

درخواست قالیباف از آمریکا

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز یک‌شنبه از آمریکا خواست تا اسرائیل را «مهار و مجبور به آتش‌بس پایدار کند.»

او در ادامه نیز گفت که پاسخ جمهوری اسلامی به حمله اخیر اسرائیل به زیرساخت‌های نظامی در ایران، «قطعی خواهد بود.»

درخواست قالیباف از آمریکا درحالی منتشر می‌شود که در همین روز عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، گفت که به باور او «آمریکا یک کریدور فضایی در اختیار اسرائیل قرار داده تا به ایران حمله کند.»

او افزود که «شواهد مشارکت آمریکا در این عملیات برای ایران روشن است.»

عباس عراقچی شواهدی در این مورد ارائه نداد و تنها افزود که ایران نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل نوشته و خواستار برگزاری جلسه فوری شورای امنیت شده است.

۱۰:۵۳ ۶.۸.۱۴۰۳

«دست‌کم ۲۲ کشتهٔ دیگر در شمال غزه»

به گزارش آسوشیتدپرس، وزارت بهداشت غزه می‌گوید که حملات هوایی تازهٔ اسرائیل در شمال غزه دست‌کم ۲۲ نفر را کشته است که بیشتر آن‌ها زن و کودک هستند. این حملات در سومین هفته از عملیات اسرائیل در شمال غزه انجام شده و به گفته نهادهای امدادی، شرایط انسانی در این منطقه بحرانی توصیف شده است.

وزارت بهداشت غزه اعلام کرد که در حملات شنبه شب به بیت لاهیا، ۱۱ زن و دو کودک کشته و ۱۵ نفر دیگر زخمی شدند. همچنین ارتش اسرائیل اعلام کرده است حمله دقیقی به یک ساختمان انجام داده و از آسیب به غیرنظامیان جلوگیری کرده است.

در همین حال، نیروهای اسرائیلی همچنان حملات روزانه را در سراسر غزه ادامه می‌دهند و همزمان با حزب‌الله لبنان نیز درگیر نبرد هوایی و زمینی هستند. همچنین، حملات هوایی اسرائیل به جنوب بیروت منجر به آتش‌سوزی و خسارات شده است.

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ و سازمان‌های امدادی، وضعیت مردم غیرنظامی در شمال غزه را «وحشتناک» توصیف کرده‌اند و اعلام کرده‌اند که مردم به خدمات درمانی اولیه دسترسی ندارند.

۰۷:۵۰ ۶.۸.۱۴۰۳

وال‌استریت جورنال: سامانه‌های اس-۳۰۰ ایران در حملات اسرائیل «منهدم شد»

سامانه روسی اس-۳۰۰ در تهران؛ عکس از آرشیو
سامانه روسی اس-۳۰۰ در تهران؛ عکس از آرشیو

روزنامه وال‌استریت جورنال به نقل از مقام‌های آمریکایی و اسرائیلی به جزئیاتی از حملات بامداد شنبه اسرائیل به اهدافی در ایران پرداخته است.

به نوشته این روزنامه، در حمله بامداد شنبه بیش از ۱۰۰ هواپیمای اسرائیلی شرکت داشتند و ۲۳ سایت در ایران هدف قرار گرفت.

وال‌استریت جورنال به نقل از یک مقام اسرائیلی نوشته است که ایران قبل از این حمله چهار سامانه موشکی اس-۳۰۰ در اختیار داشت که پیشرفته‌ترین آنها در اختیار پدافند هوایی تهران بود اما «همه آنها منهدم شدند».

ایران درباره جزئیات حملات اسرائیل و نحوه مقابله با آن سکوت کرده و تنها ستادکل مشترک نیروهای مسلح گفته است که هواپیماهای اسرائیلی «از آسمان عراق» تعدادی موشک «به سمت برخی از رادارهای مرزی در استان‌های ایلام، خوزستان و اطراف استان تهران» شلیک کردند اما «خسارت محدود و کم‌اثری» وارد شد.

روزنامه وال‌استریت جورنال همچنین به نقل از مقام‌هایی آمریکایی گزارش داده که در حملات اسرائیل تاسیسات مربوط به موشک‌های بالیستیک ایران نیز هدف قرار گرفتند و «آسیب‌هایی به توانایی تولید آن وارد شد که بازیابی آن ممکن است سال‌ها طول بکشد».

پیش از این شمار دیگری از رسانه‌های بین‌المللی، از جمله اکسیوس، رویترز و نیویورک تایمز، نیز به جزئیاتی از «حملات دقیق» اسرائیل به تاسیسات موشکی و راداری ایران پرداخته بودند.

به نوشته وال‌استریت جورنال، پس از آنکه جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، توانست اسرائیل را ترغیب کند حمله به تاسیسات هسته‌ای و زیرساخت‌های نفتی ایران را کنار بگذارد، اسرائیل با وجود محدود کردن اهداف، در عین حال «ضربه‌ای سنگین» به ایران وارد کرد.

ایران هنوز واکنشی به این گزارش نشان نداده است.

۰۵:۵۲ ۶.۸.۱۴۰۳

حملات هوایی شبانه اسرائیل به حومه بیروت

تصویر خبرگزاری آسوشیتدپرس از یکی از انفجارهای بامداد یکشنبه در ضاحیه
تصویر خبرگزاری آسوشیتدپرس از یکی از انفجارهای بامداد یکشنبه در ضاحیه

خبرگزاری رویترز از شنیده شدن صدای انفجار در بیروت در ساعات اولیه یکشنبه خبر داده و خبرگزاری رسمی لبنان هم می‌گوید حومه جنوبی بیروت، معروف به ضاحیه، در طول شنبه‌شب چندین بار هدف حملات هوایی قرار گرفت.

ساعتی پیشتر آویخای ادرعی، سخنگوی عربی‌زبان ارتش اسرائیل، با انتشار مشخصات جغرافیایی سه ساختمان در محله‌های الحدث و برج‌البراجنه در ضاحیه، از غیرنظامیان خواسته بود فورا از این اماکن دور شوند.

همچنین به نوشته خبرگزاری لبنان، حملات هوایی اسرائیل به دیگر مناطق این کشور شامگاه شنبه ادامه یافت.

ارتش اسرائیل می‌گوید در حملات خود به مناطق مختلف لبنان زیرساخت‌های تسلیحاتی حزب‌الله را هدف قرار داده است.

وزارت بهداشت لبنان روز شنبه اعلام کرد که از آغاز جنگ غزه تاکنون، حملات اسرائیل به مناطق مختلف این کشور دو هزار و ۶۵۳ کشته و بیش از دوازده هزار مجروح برجای گذاشته است.

۰۴:۲۱ ۶.۸.۱۴۰۳

رویترز: تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد اسرائیل تاسیسات ترکیب سوخت موشک در ایران را هدف قرار داده

دو کارشناس به رویترز گفته‌اند تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که از جمله اهداف مورد حمله اسرائیل در بامداد شنبه تاسیساتی در پارچین و خُجیر بودند که در زمینه ترکیب سوخت برای موشک‌های بالستیک فعالیت داشتند.

این یافته‌ها را دیوید آلبرایت، بازرس سابق سازمان ملل و پژوهشگر فعلی، و دکر ایولث، تحلیلگر اندیشکده‌ای در واشینگتن، به طور جداگانه به رویترز گفته‌اند.

به گفته دکر ایولث، تصاویر ماهواره‌ای که شرکت تجاری «پلانت لَب» منتشر کرده نشان می‌دهد که در حمله اسرائیل دو ساختمان در خُجیر که در زمینه ترکیب سوخت جامد برای موشک‌های بالستیک فعالیت می‌کردند ویران شده‌اند.

همچنین به گفته این کارشناس، تصاویر مجتمع نظامی پارچین هم نشان می‌دهد که سه ساختمان مربوط به ترکیب سوخت جامد موشک بالستیک و همچنین یک انبار در این مجتمع منهدم شده‌اند.

دیوید آلبرایت نیز آسیب به سه ساختمان در پارچین را تایید کرد و گفت بر اساس تصاویر ماهواره‌ای، دو ساختمانی که در کار ترکیب سوخت جامد برای موشک‌های بالستیک بودند در فاصله ۳۲۰ متری تاسیساتی قرار دارند که زمانی موضوع بحث بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بود.

دکر ایولث با استناد به اظهارات اسرائیل مبنی بر هدف قرار دادن تاسیسات دارای میکسرهای سوخت جامد گفت: تولید این میکسرهای صنعتی دشوار است و صادرات آنها تحت کنترل قرار دارد.

به گفته این کارشناس، ایران طی سال‌های گذشته شماری از این میکسرها را با هزینه‌های هنگفت وارد کرده است و اکنون برای جایگزینی میکسرهای منهدم شده احتمالا کار سختی خواهد داشت.

پیش از رویترز، روزنامه نیویورک تایمز نیز گزارش داده بود که در حملات بامداد شنبه اسرائیل سایت‌های پارچین، پرند و خجیر از جمله نقاطی بودند که هدف قرار گرفتند.

اسرائیل بامداد شنبه از سه موج حمله تلافی‌جویانه به ایران خبر داد و اعلام کرد در این «حملات دقیق» مواضع نظامی هدف قرار گرفتند.

ایران هنوز واکنشی به گزارش‌های رویترز و نیویورک تایمز نشان نداده است.

۰۳:۰۳ ۶.۸.۱۴۰۳

وزیر دفاع ایالات متحده: ایران نباید با پاسخ دادن به اسرائیل اشتباه کند

لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، با تاکید بر اینکه حمله اخیر اسرائیل به اهدافی در ایران باید پایان حملات متقابل دو طرف باشد از ایران خواست که مرتکب اشتباه نشود.

وزیر دفاع آمریکا در تماس با همتای اسرائیلی خود، یوآو گالانت، گفت: در واکنش به حملات اسرائیل «که باید پایان تبادل [حملات دو طرف] باشد، ایران نباید مرتکب اشتباه پاسخ دادن شود».

لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده
لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده

به گزارش پنتاگون، ژنرال آستین همچنین تاکید کرد که ایالات متحده برای دفاع از نیروهای خود، تاسیسات و شرکای آمریکا در منطقه کاملا آماده است و «مصمم است که مانع از سوء استفاده هر بازیگری از تنش یا گسترش درگیری در منطقه شود».

به نوشته وبسایت پنتاگون، وزیران دفاع دو کشور همچنین درباره «حملات دقیق» اسرائیل به اهدافی در ایران گفت‌وگو کردند.

تماس‌های وزرای دفاع دو کشور در ماه‌های اخیر به طور منظم ادامه داشته و ایالات متحده بارها بر تعهد خود به امنیت اسرائیل و حمایت از حق آن کشور برای دفاع از خود تاکید کرده است.

لوید آستین از استقرار یک سامانه ضدموشکی تاد در اسرائیل به عنوان مصداقی از این تعهد یاد کرد.

بیشتر

XS
SM
MD
LG