پیشنهاد مصر برای آتشبس دو روزه در نوار غزه
عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهور مصر، اعلام کرد که کشورش پیشنهادی مبنی بر آتشبس دو روزه در غزه و مبادله چهار گروگان اسرائیلی با تعدادی از زندانیان فلسطینی را ارائه کرده است.
رئیس جمهور مصر که در قاهره و در نشست خبری مشترک با همتای الجزایری خود سخن میگفت افزود بر اساس این طرح، پس از آتشبس دو روزه، ظرف ده روز مذاکرات درباره آتشبس دائمی آغاز خواهد شد.
اسرائیل و همچنین گروه افراطی حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته میشود هنوز واکنشی به طرح مصر نشان ندادهاند.
در همین حال یک مقام فلسطینی نزدیک به مذاکرات به خبرگزاری رویترز گفت که گروه افراطی حماس اصرار دارد هر توافقی باید به جنگ پایان دهد و نیروهای اسرائیل را از غزه خارج کند.
پیشنهاد جدید مصر در حالی اعلام شده است که روسای سرویسهای اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل برای از سرگیری مذاکرات آتشبس غزه و آزادی گروگانها به دوحه رفتهاند.
رویترز به نقل از یک مقام آگاه گزارش داده است که مذاکرات دوحه در مرحله اول به دنبال برقراری آتشبس کوتاهمدت، کمتر از یک ماه، و تبادل برخی از گروگانها با زندانیان فلسطینی است و پس از آن مذاکرات آتشبس دائمی آغاز خواهد شد.
عراقچی: نشانههایی از حمله اسرائیل دریافت کرده بودیم
وزیر خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد تهران ساعاتی پیش از حمله بامداد روز شنبه اسرائیل به برخی پایگاههای نظامی ایران، نشانههایی دریافت کرده بود.
عباس عراقچی در مصاحبهای که روز یکشنبه منتشر شده است، گفت: «ما از عصر قبل از حمله نشانههایی را مبنی بر احتمال حمله دریافت کرده بودیم که باعث شد از موضوع مطمئن شویم و نشانهها و اخبار را به طور مرتب با دوستان خود در بخش نظامی تبادل میکردیم.»
او بدون اشاره به جزئیات بیشتر افزود در ادامه «پیامهایی هم با طرفهای مختلف» رد و بدل شد و سپس بار دیگر اعلام کرد: «حق پاسخ برای ما محفوظ است و در زمان مقتضی انجام خواهد شد».
روز شنبه برخی رسانههای غربی اعلام کردند اسرائیل از طریق هلند به تهران درباره حمله خود پیام داده بود، اما ساعاتی بعد، دفتر بنیامین نتانیاهو اطلاعرسانی به ایران درباره این حمله را تکذیب کرد.
تماس بریتانیا با ایران و اسرائیل برای جلوگیری از «جنگ فاجعهبار»
دیوید لمی، وزیر امور خارجه بریتانیا، میگوید که در تماسهای جداگانه، با وزرای خارجه اسرائیل و ایران صحبت کرده است تا از تشدید تنشها و «جنگ فاجعهبار» منطقهای جلوگیری شود.
او در بیانیهای كه در اين باره روز يكشنبه منتشر شد، تماسهاى تلفنى خود با همتایان ايرانی و اسرائيلی را مهم ارزيابى كرد و افزود: «جنگ منطقهای فاجعهبار خواهد بود و به نفع هیچکس نیست».
به گفته ديويد لمى، بريتانيا به فشار برای کاهش تنشها و پایان درگیریها در لبنان و غزه نيز ادامه میدهد.
اسرائیل بامداد شنبه پنجم آبان به شماری از مراکز نظامی ایران حمله کرد که پاسخی به حمله روز دهم مهر ایران به اسرائیل بود. ایران میگوید بر اثر حمله اسرائیل چهار نیروی ارتش و یک غیرنظامی کشته شدهاند.
کامالا هریس از ایران خواست که به حمله اسرائیل واکنش نشان ندهد
کامالا هریس، معاون رئیسجمهور آمریکا، میگوید پاسخ احتمالی ایران به حمله اخیر اسرائیل «اشتباه» است.
او روز یکشنبه در مصاحبه با شبکه «سیبیاس» گفت: «پیام ما به ایران این است که واکنش نشان ندهد، چون این کار اشتباهی خواهد بود.»
نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری پیش روی آمریکا همچنین تصریح کرد ایالات متحده مانند سابق، آماده دفاع از اسرائیل است و دوباره از این کشور در مقابل حمله احتمالی ایران دفاع خواهد کرد.
او تأکید کرد: «موضوع حیاتی این است که در منطقه باید تنشزدایی شود و و ایالات متحده در این راستا از طریق کانالهای دیپلماتیک و غیره تلاش میکند.»
خانم هریس در پاسخ به سوالی درباره اینکه «آیا نشانهای درباره تصمیم ایران برای حملات تلافیجویانه دیده میشود و عواقب آن برای جمهوری اسلامی چه خواهد بود»، حاضر به اظهارنظر نشد و تنها تاکید کرد که این کار اشتباهی برای ایران خواهد بود.
پزشکیان میگوید ایران به حمله اسرائیل «پاسخ مناسب» خواهد داد
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران در واکنش به حمله بامداد شنبه اسرائیل به شماری از مراکز نظامی ایران اعلام کرد که اسرائیل «پاسخ مناسبی» دریافت خواهد کرد.
او روز یکشنبه در جلسه هیئت دولت با اشاره به حملات اسرائیل به پایگاههای نظامی ایران گفت که «ما طالب جنگ نیستیم، اما از حقوق ملت و کشورمان دفاع خواهیم کرد. ما پاسخ مناسبی به تجاوز رژیم صهیونیستی خواهیم داد».
آقای پزشکیان سپس حامیان اسرائیل و آمریکا را متهم کرد که دربرابر «به خاک و خون کشیده شدن دهها هزار زن و کودک» سکوت کردهاند اما دم از حقوق بشر و آزادی میزنند.
رئیس جمهور ایران گفت که آمریکاییها قول داده بودند که در برابر خویشتنداری ما جنگ را تمام کنند، اما به قولشان عمل نکردند.
او روز شنبه و ساعاتی پس از حملات اسرائیل نیز با انتشار یادداشتی در شبکه اجتماعی ایکس تهدید کرده بود که جمهوری اسلامی ایران «پاسخ هر حماقتی را با تدبیر و هوشمندی خواهد داد».
رسانههای ایران از کشته شدن یک «غیرنظامی» در حمله اسرائیل خبر دادند
خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، از کشته شدن یک شهروند غیرنظامی بر اثر حمله بامداد پنجم آبان اسرائیل به ایران خبر داد.
ایرنا نام این شهروند را «اللهوردی رحیمپور» ذکر کرده و بدون اشاره به محل کشته شدن او یا جزئیات دیگر، تنها نوشته است که آقای رحیمپور «جزو پرسنل ارتش جمهوری اسلامی نیست».
خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، نیز نوشته که او در «نسیمشهر» در اطراف تهران زندگی میکرد و فارس نیز به نقل از فرمانده سپاه شهرستان بهارستان اعلام کرده که مراسم خاکسپاری اللهوردی رحیمپور روز دوشنبه در همین شهر برگزار خواهد شد.
ارتش جمهوری اسلامی ایران پیشتر از کشته شدن چهار نیروی پدافندی خود در حمله اسرائیل خبر داده بود.
شورای امنیت سازمان ملل دوشنبه حمله اسرائیل به ایران را بررسی میکند
شورای امنیت سازمان ملل به درخواست وزارت خارجه جمهوری اسلامی قرار است روز دوشنبه هفتم آبان یک جلسه فوری درباره حمله اسرائیل به تاسیسات نظامی ایران برگزار کند.
سوئیس به عنوان رئیس دورهای شورای امنیت اعلام کرد این جلسه به درخواست ایران و با حمایت الجزایر، روسیه و چین برپا خواهد شد.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، روز شنبه با درخواست برگزاری اجلاس فوری شورای امنیت سازمان ملل گفت اقدامات اسرائیل تهدیدی جدی برای صلح و امنیت بینالمللی است و باعث بیثباتی بیشتر منطقه میشود.
او همچنین تهدید کرده بود جمهوری اسلامی ایران در راستای رعایت اصول مندرج در منشور ملل متحد و بر اساس حقوق بین الملل، حق ذاتی خود را برای پاسخ قانونی و مشروع به این «حملات جنایتکارانه» در زمان مناسب محفوظ میدارد.
دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، با رد شکایت ایران، در بیانیهای که روز یکشنبه منتشر کرد، گفت جمهوری اسلامی با این «ادعای مضحک» که اسرائیل قوانین بینالمللی را نقض کرده، تلاش میکند در عرصه دیپلماتیک علیه ما اقدام کند: «همانطور که بارها و بارها اعلام کردهایم، حق و وظیفه داریم از خود دفاع کنیم و از همه ابزاری که در اختیار داریم برای محافظت از شهروندان اسرائیل استفاده خواهیم کرد».
اسرائیل صبح روز شنبه در واکنش به حمله گسترده موشکی دهم مهرماه تهران به این کشور، برخی تاسیسات نظامی ایران را هدف قرار داد.
گالانت: با دستاوردهای عملیاتی ما، «فرصتهایی راهبردی» ایجاد شده است
وزیر دفاع اسرائیل در خصوص حملات اسرائیل به ایران، به همتای آمریکایی خود، لوید آستین، گزارش داد.
به گزارش روز یکشنبه دفتر یوآو گالانت، او ارزیابیهای اولیه دربارهٔ موفقیت حملات علیه تأسیسات تولید موشک، سامانههای موشکی زمین به هوا و قابلیتهای هوایی ایران را تکرار کرده است.
آقای گالانت همچنین دربارهٔ «فرصتهای راهبردی» ایجاد شده در نتیجه دستاوردهای عملیاتی، در هر دو جبهه شمالی و جنوبی، که به درگیریها در لبنان و غزه اشاره دارد، گفتوگو کرده است.
وزیر دفاع اسرائیل روز یکشنبه در سخنانی دیگر به مناسبت سالگرد آغاز جنگ غزه، هشدار داد که برای آزادسازی گروگانهای اسیر در غزه «دادن امتیازهای دردناکی» لازم خواهد بود و اقدامات نظامی بهتنهایی نمیتواند اهداف جنگی اسرائیل را محقق کند.
او گفت: «همه اهداف تنها با عملیات نظامی محقق نمیشوند… برای انجام وظیفه اخلاقی ما در بازگرداندن گروگانها، باید امتیازهای دردناکی بدهیم.»
آقای گالانت به دستاوردهای نظامی اسرائیل در طول بیش از یک سال جنگ اشاره کرد و افزود: «در جنوب، حماس دیگر بهعنوان یک ساختار نظامی فعالیت نمیکند؛ در شمال، حزبالله همچنان ضربه میخورد و رهبری آن از بین رفته، بیشتر زرادخانه موشکیاش نابود شده و نیروهایش از خط مرزی عقبنشینی کردهاند.»
آسوشیتدپرس: وارد آمدن خسارت به پارچین و خُجیر
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز یکشنبه خبر داد که تحلیل تصاویر ماهوارهای توسط کارشناسان مستقل، خسارت به دو پایگاه نظامی مخفی ایران، یعنی پارچین و خجیر، را نشان میدهد.
آسوشیتدپرس تصاویری از آسیب وارده به تأسیسات پارچین، در ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی تهران نزدیک سد ماملو، را بسیار واضح توصیف کرده و اشاره دارد که یک سازه بهطور کامل ویران شده و برخی دیگر نیز آسیب دیدهاند. همچنین تصاویر ماهوارهای دستکم دو سازه آسیبدیده در خجیر، در ۲۰ کیلومتری تهران را نشان میدهند:
ائتلاف پنج حزب جمهوریخواه ایرانی: با ایده «نابودی اسرائیل» وداع کنید
پنج حزب و سازمان جمهوریخواه ایرانی که از سال گذشته ائتلافی تحت عنوان «همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران» تشکیل دادهاند، در اعلامیهای نظر خود در مورد حمله اخیر اسرائیل به ایران را منتشر کردند.
در این اعلامیه آمده است که این ائتلاف «ضمن محکوم کردن حمله اسرائیل به ایران و تشدید جنگافروزی از هر دو سوی نزاع، بر ضرورت تنشزدایی و حل و فصل اختلافات از مسیرهای دیپلماتیک تأکید میکند.»
در ادامه این متن نیز آمده است که «جمهوری اسلامی با کوچکنمایی حمله اسرائیل درصدد است آسیبپذیری خود را پنهان کند. اگر رژیم به حمله متقابل دست بزند، زیرساختها و نیروهای نظامی کشور را در معرض خطر حملات مجدد اسرائیل قرار خواهد دهد. کشور و ملت تاب هزینههای تشدید تنش را ندارد.»
بخش دیگری از این متن نیز میگوید که «به نظر ما ایران باید با ایده «نابودی اسرائیل» و آزادسازی فلسطین وداع کرده و در حرکت جمعی با کشورهای منطقه، پیگیر راهکار مناسبی در چارچوب سازوکارهای بینالمللی برای حل و فصل اختلافات بین اسرائیل و فلسطین باشد.»
«همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران» در پایان نیز از همه نیروهای سیاسی خواسته «تا یکصدا بر مخالفت با ادامهٔ تنش از سوی جمهوری اسلامی» تأکید کنند و گفته است که «باز بر این واقعیت تأکید میکنیم که برطرف شدن دائمی سایه جنگ، مستلزم گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی است.»