سخنان رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران در مورد «جلوگیری از غافلگیریهای راهبردی»
درپی حمله هوایی اسرائیل به مواضع نظامی جمهوری اسلامی، محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، روز یکشنبه نامهای به غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور نوشت.
او در این نامه نوشت که «با تأکید بر لزوم هوشمندی و رصد دائمی کانونهای تهدید برای جلوگیری از غافلگیریهای راهبردی، اهمیت آموزش آحاد جامعه و بازنمایی وظایف سنگین و خطیری که فراروی دولت و ملت قرار دارد را یادآوری میکنم.»
در همین روز، غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل هم در همایش مربوط به پدافند غیرعامل، از ابلاغ «هشت دستورالعمل عملیاتی پدافند غیرعامل» خبر داد و گفت که «تیمهای عملیاتی مشترکی برای اجرای آنها تشکیل شده است.»
او همچنین از ابلاغ دستورالعمل «دفاع لایه به لایه سایبری» خبر داد.
«پدافند غیرعامل» در تعریف به معنی انواع اقدامات غیر مسلحانه است که موجب کاهش آسیبپذیری نیروی انسانی، ساختمانها، تأسیسات، تجهیزات، اسناد و شریانهای کشور در مقابل عملیات نظامی کشورهای دیگر بشود.
تأکیدات رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران بر تقویت این نوع از پدافند «برای جلوگیری از غافلگیریهای راهبردی» پس از آن صورت میگیرد که گزارشهای متعدد حاکی از تضعیف شدید پدافند هوایی جمهوری اسلامی بر اثر حمله اخیر هوایی از سوی اسرائیل است.
رسانه ملی اسرائیل: نتانیاهو به وزیران خود دستور سکوت داده است
گزارشگران نظامی و سیاسی شبکه رسانه ملی اسرائیل، کان، اعلام کردند بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، شامگاه یکشنبه ششم آبان از وزیران خود خواسته از هر گونه اظهارنظر در مورد پاسخ نظامی اسرائیل به حمله موشکی ماه گذشته ایران به اسرائیل خودداری کنند.
کان افزود ارتش نیز که تصاویر و فیلمهای پاسخ نظامی بامداد شنبه خود به ایران را دارد، از انتشار هر نوع تصویر و فیلمی باره جزئیات عملیات در ایران خودداری کرده است. این شبکه تصمیم دولت و ارتش را کوشش برای پایان دادن به زنجیره کنش و واکنش میان ایران و اسرائیل و جلوگیری از «انگشت کردن در چشم» حاکمیت تهران نامید.
بنیامین نتانیاهو در سخنرانی اخیر خود به عملیات نظامی اسرائیل علیه ایران اشاره کرد و از موفقیت در تحقق اهداف این عملیات، به ویژه وارد کردن ضربات به توان دفاعی و تولید موشکهای ایران سخن گفت. او تأکید کرد که این حمله علیه رژیم جمهوری اسلامی بوده و هدفی برای آسیب به مردم ایران نداشته است.
سرلشکر هرتسی هالوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، اعلام کرد که در این عملیات تنها بخشی از توان نظامی اسرائیل به کار گرفته شده و به مراکز راهبردی ایران ضربه زده شد. این اقدام به عنوان پیامی روشن به تهدیدات اخیر در خاورمیانه تعبیر شده است.
بر اساس گزارشهای رسانههای اسرائیلی، ستاد کل ارتش اسرائیل ارزیابی مثبتی از عملیات «روزهای پاسخ» (ایام حساب و کتاب) ارائه کرده است که نشانگر اجرای موفقیتآمیز این عملیات با هدف بازدارندگی در برابر ایران است. رسانهها همچنین از ارزیابی منابع نظامی آمریکایی خبر دادهاند که ایران احتمالاً به دنبال واکنش است، اما با محدودیتهایی در استفاده از موشکهای بالستیک باقیمانده خود مواجه است.
بغداد علیه استفاده اسرائیل از حریم هوایی عراق، به سازمان ملل شکایت کرد
عراق در نامهای اعتراضی که روز دوشنبه به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل و شورای امنیت این سازمان ارسال کرده، استفاده اسرائیل از حریم هوایی خود برای حمله به ایران را محکوم کرده است.
باسم عوادی، سخنگوی دولت عراق، در بیانیهای اعلام کرد که این نامه «نقض آشکار حریم هوایی و حاکمیت عراق توسط اسرائیل از طریق استفاده از حریم هوایی عراق برای انجام حمله به جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۲۶ اکتبر» را محکوم میکند.
فرمانده سپاه پاسداران از «ناکام» ماندن حملات اسرائیل گفت و وعده «پیامدهای تلخ» داد
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، در نامهای به عبدالرحیم موسوی، فرمانده ارتش جمهوری اسلامی ایران، کشته شدن چهار نیروی پدافند هوایی در حملات بامداد شنبه اسرائیل به ایران را به او تسلیت گفت.
فرمانده سپاه پاسداران در نامه خود نوشته است که «اقدام نامشروع و غیرقانونی» اسرائیل «با آمادگی پدافند هوایی کشور ناکام ماند».
او همچنین این اقدام را نشانگر «خطای محاسباتی» اسرائیل خواند و با اشاره به تحولات در غزه و لبنان نوشت: «به یقین پیامدهای تلخ آن برای اشغالگران غیرقابل تصور خواهد بود».
مقامهای ایران در ۴۸ ساعت گذشته از یک سو حملات اسرائیل را کماهمیت «با آسیب محدود» و «ناکام» توصیف کردهاند و از سوی دیگر گفتهاند «پاسخ متناسب و مقتضی» خواهند داد.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز یکشنبه با تاکید بر اینکه این حمله نباید «بزرگنمایی یا کوچکانگاری» شود، تصمیمگیری درباره واکنش به آن را برعهده «مسئولان» گذاشت.
فرزین ندیمی: اسرائیل در حمله به ایران برتری اطلاعاتی و فناوری خود را به نمایش گذاشت
درباره جزئیات حملات بامداد شنبه اسرائیل به نقاطی در ایران و میزان آسیب به سامانههای پدافندی، راداری و موشکی ایران گزارشهای متفاوتی منتشر شده است.
فرزین ندیمی، کارشناس مسائل دفاعی و امنیتی، در گفتوگو با هومن عسکری از رادیو فردا درباره میزان آسیبهای حملات اسرائیل به ایران میگوید:
قیمت نفت در بازارهای جهانی کاهش یافت
با شروع فعالیت بازارهای معاملات آسیا در نخستین روز هفته، قیمت نفت در این بازار کاهش یافت و در نخستین ساعات دوشنبه بهای هر بشکه نفت با حدود سه دلار کاهش عرضه شد.
خبرگزاری فرانسه دلیل این کاهش قیمت را عدم حمله اسرائیل به تاسیسات نفتی ایران ذکر کرده است.
خبرگزاری رویترز نیز از جمله دلایل این کاهش قیت را تلاش ایران برای کماثر جلوه دادن حملات اسرائیل عنوان کرده است.
صبح دوشنبه قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال برای تحویل در ماه دسامبر حدود چهار درصد کاهش یافت و به ۷۲.۹۹ دلار رسید.
بهای هر بشکه نفت وست تگزاس اینترمدیت نیز با بیش از چهار درصد کاهش به ۶۸.۷۹ دلار رسید.
پس از حمله موشکی ایران به اسرائیل در دهم مهرماه قیمت نفت یکباره افزایش یافت اما پس از آن و با انتشار گزارشها درباره تلاشها برای کاهش تنش روند نزولی پیدا کرد.
حساب عبری خامنهای در شبکه اجتماعی ایکس در دومین روز فعالیت تعلیق شد
حساب عبریزبان رهبر جمهوری اسلامی در شبکه اجتماعی ایکس تنها یک روز پس از آغاز به کار، شامگاه یکشنبه از سوی این شبکه به حال تعلیق درآمد.
این حساب روز یکشنبه در دومین پست خود بخشی از سخنان علی خامنهای را منتشر کرد که در آن گفته بود: «رژیم صهیونیستی دچار خطای محاسباتی شده و باید قدرت و اراده و ابتکار ملت ایران و جوانان کشور را به آنان فهماند».
شبکه اجتماعی ایکس، توییتر سابق، هنوز توضیحی درباره دلیل به تعلیق درآوردن حساب عبریزبان علی خامنهای ارائه نکرده و تنها در پایین صفحه کاربری رهبر جمهوری اسلامی این عبارت معمول درج شده است: «ایکس حسابهایی را که قوانین ما را نقض کنند به حال تعلیق درمیآورد».
سال گذشته نیز شرکت متا حسابهای علی خامنهای در اینستاگرام و فیسبوک را مسدود کرد.
بنابر اعلام ارتش اسرائیل، حزبالله روز یکشنبه ۹۰ راکت به این کشور شلیک کرد
ارتش اسرائیل شامگاه یکشنبه با ارائه آماری اعلام کرد که طی این روز حدود ۹۰ راکت از سمت لبنان به مناطق شمالی اسرائیل شلیک شد.
بنابر این گزارش، اصابت راکت به شهر تامره در شمال اسرائیل سه زخمی بر جای گذاشت و حمله پهپادی به یک منطقه صنعتی در الجلیل نیز به مجروح شدن دو نفر منجر شد.
در همین حال حزبالله، گروه وابسته به ایران، مدعی شد که طی ۲۴ ساعت گذشته «۲۹ عملیات» در شمال اسرائیل انجام داده است.
گزارش والاستریت جورنال از «آسیبپذیری» ایران در برابر حملات آینده اسرائیل
روزنامه والاستریت جورنال در یادداشتی تحلیلی نوشت که به نظر میرسد حملات بامداد شنبه اسرائیل به ایران موثر بوده و «رژیم ایران آسیبپذیرتر از چیزی است که جهان و دولت بایدن میپندارند».
هیئت تحریریه والاستریت جورنال در این یادداشت نوشته است: هدفهایی که اسرائیل برای حمله انتخاب کرد نشان میدهد که بنیامین نتانیاهو میداند «این روزنهای از آسیبپذیری ایران [برای آینده] است»، حتی اگر در فاصله ده روز مانده به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا فعلا خطر درگیری گستردهتر در کار نباشد.
به نوشته این روزنامه، اسرائیل در بامداد شنبه ابتدا پدافندهای هوایی در سوریه و عراق را از کار انداخت و سپس به پدافند هوایی ایران حمله کرد و بدون چالش به عملیات خود «از جمله علیه سامانههای روسی اس-۳۰۰ برای محافظت از تهران، و سامانههای حفاظت از پالایشگاههای مهم نفتی، یک میدان گازی بزرگ و یک بندر بزرگ» پرداخت؛ به نوشته این روزنامه، «اقتصاد نفتی ایران اکنون بیدفاع است».
بنابر این گزارش، اسرائیل در مرحله سوم تاسیسات کلیدی در تولید موشکهای بالستیک ایران را هدف قرار داد و به یک هدف نظامی در پارچین ضربه زد.
روز یکشنبه چندین رسانه با استناد به تصاویر ماهوارهای و اظهارات کارشناسان گزارش دادند که در حملات بامداد شنبه اسرائیل از جمله تاسیسات مربوط به سوخت موشکهای بالستیک در پارچین و خُجیر هدف قرار گرفتهاند.
روزنامه والاستریت جورنال افزوده است که تصاویر ماهواره ای خسارات گسترده را تایید میکند و «اسرائیل به منطقه و شهروندان ایران نشان داد که ایران آسیبپذیر است» و ثابت کرد که «عملیات پیچیدهتر آینده سادهتر خواهد بود».
مقامهای ایران گفتهاند حملات بامداد شنبه اسرائیل به کشته شدن چهار نظامی و یک شهروند غیرنظامی منجر شد؛ همچنین ستاد کل نیروهای مسلح ایران هم گفته است این حملات «خسارت محدود و کماثری را وارد، و چند سامانه راداری آسیب دید».
والاستریت جورنال در یادداشت خود افزوده است که شاید همانطور که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، خواستار آن شده بود، ضربات محدود بتواند از تشدید تنش جلوگیری کند «اما اسرائیلیها میدانند که فرصتی پیش آمده برای عقب انداختن برنامه هستهای ایران».
به گفته وزارت بهداشت لبنان، حملات اسرائیل در روز یکشنبه ۲۱ کشته برجای گذاشت
وزارت بهداشت لبنان شامگاه یکشنبه اعلام کرد که حملات اسرائیل به مناطق مختلف این کشور در این روز مجموعا ۲۱ کشته و ۶۳ مجروح بر جای گذاشت.
بنابر این گزارش، حملات هوایی به صیدا ۹ کشته و ۳۸ زخمی، حمله به عین بعال در استان نبطیه هفت کشته و ۲۴ مجروح، و حمله به برج شمالی در همین استان پنج کشته و یک زخمی در برداشت.
به گفته وزارت بهداشت لبنان، در بین کشتههای روز یکشنبه یک نفر پرستار و سه نفر امدادگر بودند.
یک روز پیشتر وزارت بهداشت لبنان اعلام کرده بود که شمار قربانیان حملات اسرائیل به این کشور از آغاز جنگ غزه به ۲۶۷۲ کشته و بیش از دوازده هزار مجروح رسیده است.
اسرائیل میگوید در حملات هوایی به مناطق مختلف لبنان، زیرساختهای تسلیحاتی و تدارکاتی گروه حزبالله را هدف قرار میدهد.