امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، بار دیگر بازداشت تعدادی از شهروندان فرانسوی در ایران را محکوم کرد و گفت که جمهوری اسلامی در این زمینه «دروغهای زیادی» گفته است.
آقای مکرون در گفتوگو با نشریه لوپاریزین که روز یکشنبه ۱۳ آذر منتشر شد، در پاسخ به این که چه اطلاعات جدیدی از شهروندان فرانسوی بازداشتشده در ایران دارد، گفت که جمهوری اسلامی «دروغهای زیادی گفته است.»
او افزود: «آنان هموطنانی هستند که گاهی به دلایل آکادمیک به ایران میروند. هیچ چیز بازداشت آنان را توجیه نمیکند و این [بازداشتها] از دید ما ناپذیرفتنی است.»
این اظهارات در حالی بیان میشود که احمد وحیدی، وزیر کشور جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ۲۵ آبان مدعی شد که در جریان اعتراضات پس از جان باختن مهسا امینی «عناصری از دستگاه اطلاعاتی فرانسه و عناصری در رابطه با داعش دستگیر شدند.»
او افزود که این افراد در «اختیار قوه قضائیه هستند تا طبق قانون با آنها برخورد شود».
کمی قبل از آن، کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه، از بازداشت دو شهروند دیگر این کشور در ایران خبر داد و اعلام کرد که جمهوری اسلامی در مجموع هفت شهروند فرانسوی را بازداشت کرده است.
با این حال، همانطور که آقای مکرون در گفتوگوی خود با لوپاریزین تاکید کرده، بازداشت اتباع خارجی در ایران منحصر به شهروندان فرانسوی نمیشود.
رئیسجمهور فرانسه گفت: «ما تنها کشوری نیستیم که از این مشکل رنج میبریم، اما به مبارزه برای آزادی آنان ادامه خواهیم داد.»
پیشتر مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، اعلام کرده که اکنون «۴۰ نفر از اتباع خارجی» در میان بازداشتیهای اعتراضات جاری در ایران هستند که به گفته او، «مطابق قوانین داخلی جمهوری اسلامی ایران محاکمه خواهند شد».
مکرون که تاکنون چندین بار با ابراهیم رئیسی تلفنی گفتوگو کرده، همچنین تاکید کرد: «من فشار بسیار زیادی بر رئیسجمهور ایران وارد میکنم تا حقوق آنان [فرانسویهای بازداشتشده] رعایت شود و امکان دسترسی کنسولی وجود داشته باشد.»
با این حال، رئیسجمهور فرانسه گفت: «مهمتر از همه این است که ما در اسرع وقت آنان را آزاد کنیم.»
مکرون چند روز پیش نیز گفته بود که ایران با بازداشت شهروندان فرانسوی «علیه ما رفتاری بهشدت تهاجمیتر» در پیش گرفته است.
او در جریان برگزاری اجلاس سران کشورهای گروه ۲۰، «گروگانگیری» شهروندان غربی در ایران را غیرقابل قبول خواند.
روابط تهران با کشورهای غربی از جمله فرانسه، در جریان اعتراضات جاری ایران پرتنش شده است.
آمریکا، کانادا، بریتانیا و اتحادیه اروپا به طور جداگانه تحریمهایی را علیه مقامها و نهادهای جمهوری اسلامی به دلیل سرکوب اعتراضات جاری در ایران وضع کردهاند.
همچنین جمهوری اسلامی بارها سفیران آلمان، فرانسه و بریتانیا را به وزارت خارجه خود فراخوانده و کشورهای غربی را به مداخله در اعتراضات متهم کرده است.
آخرین بار، جمهوری اسلامی هفته گذشته سفیر فرانسه را احضار کرد و دلیل آن را «اظهارات غیرقابل قبول وزیر خارجه فرانسه در مجلس ملی این کشور و تصویب قطعنامه مداخلهجویانه مجلس فوق در قبال تحولات» ایران خواند.
پیشتر، مجلس ملی فرانسه به اتفاق آرا و بدون هیچ رای مخالفی، قطعنامه محکومیت سرکوب اعتراضات و لزوم فشار بر جمهوری اسلامی از طرف کشورهای اروپایی را تصویب کرده بود.