رئیسجمهور اسلامی ایران در نخستین کنفرانس خبری خود تأکید کرد ایران برنامه موشکی خود را کنار نمیگذارد، اما در عین حال گفت از زمان آغاز به کار او، موشکهای ایرانی برای روسیه ارسال نشده است.
مسعود پزشکیان در این کنفرانس خبری که روز دوشنبه ۲۶ شهریور برگزار شد، گفت از زمانی که کار خود به عنوان رئیسجمهور را آغاز کرده است، جمهوری اسلامی برای روسیه موشک ارسال نکرده است.
او در این زمینه اعلام کرد: «ممکن است قبلا بین دو کشور موشک رد و بدل شده باشد، چون منعی هم نداشته اما از آن وقتی که ما آمدیم چیزی به روسیه ندادهایم. به هیچ عنوان در این مدت موشکی به روسیه ندادیم».
آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان و همچنین اتحادیه اروپا گزارشها درباره ارسال موشکهای بالستیک ایرانی به روسیه را تأیید و در ادامه تحریمهای جدیدی علیه افراد و نهادهای ایران وضع کردند.
آقای پزشکیان در بخش دیگری از سخنان خود گفت ایران برنامه ساخت موشک را کنار نمیگذارد چون به گفته او «اگر موشک نداشته باشیم مثل غزه هر وقت دلشان بخواهد بمب روی سر ما میریزند.»
او همچنین اسرائیل را متهم کرد که با ترور اسماعیل هنیه در تهران میخواهد ایران را به جنگ منطقهای بکشاند و افزود: «ما تا حالا خویشتن داری کردیم ولی حق دفاع را برای خود در زمان و مکان مشخص با روش های مشخص محفوظ میدانیم.»
اسماعیل هنیه، رئیس سابق دفتر سیاسی گروه افراطی حماس، روز ۱۰ مرداد و ساعاتی بعد از شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان در اقامتگاه خود در شمال تهران ترور شد.
اسرائیل به شکل رسمی مسئولیت این ترور را نپذیرفته است، اما مقامهای ارشد جمهوری اسلامی از جمله علی خامنهای بارها اسرائیل را به «انتقام و خونخواهی» تهدید کردهاند.
رئیسجمهور ایران همچنین در پاسخ به سوال دیگری ارسال موشکهای هایپرسونیک (مافوق صوت) توسط جمهوری اسلامی برای حوثیهای یمن را تکذیب کرد.
مسعود پزشکیان با اذعان به این که نگاه جمهوری اسلامی و شبهنظامیان حوثی نسبت به اسرائیل «هماهنگ» است، گفت: «ایران نمی تواند موشک هایپرسونیک به یمن ارسال کند. ما از آن نوع موشک اصلا در ایران نداریم.»
او در ادامه مدعی شد که حوثیهای یمن تکنولوژی تولید موشک هایپرسونیک را دارند و «خودشان تولید میکنند».
حوثیها روز یکشنبه ادعا کردند با یک موشک هایپرسونیک اسرائیل را هدف قرار دادهاند. ارتش اسرائیل روز دوشنبه این ادعا را که از چنین موشکی استفاده شده است، رد کرد.
رئیسجمهور ایران در حالی وجود موشکهای هایپرسونیک در ایران را رد کرده که سپاه پاسداران در چند نوبت از تولید چنین موشکهایی خبر داده و آبان پارسال نوع جدیدی از آن با نام «فتاح ۲» را معرفی کرد.
مسعود پزشکیان در این کنفرانس خبری درباره ارتباط با آمریکا نیز گفت که اگر این کشور «حق و حقوق ما را رعایت کند دعوا نداریم. ما می خواهیم در مملکت خود در امنیت رشد کنیم».
رئیسجمهور ایران در پاسخ به سوال دیگری درباره مذاکره با آمریکا اعلام کرد: «با هرکسی میخواهیم صحبت کنیم میگویند آمریکا اجازه نداده است. در چنین وضعیتی برویم و چه بگوییم؟ اول نشان دهند با ما دشمنی ندارند. ما که با آنان دشمنی نداریم. ما که نرفتیم دور آمریکا پایگاه بسازیم و آنها را تحریم کنیم، آنها این کار را کردهاند. آنها پایگاه زدند و ما را تهدید میکنند، این کارها را نکنند، اصلاً با امریکاییها هم برادر هستیم.»
او همچنین در ابتدای نشست با خبرنگاران خواستار رفع مشکلات پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی (افایتیاف) شد و گفت در این زمینه به مجمع تشخیص مصلحت نظام نامه خواهد نوشت.
مسعود پزشکیان در این زمینه گفت: «چارهای جز حل بحث افایتیاف نداریم. حتما در این باره نامهای به مجمع تشخیص مینویسم تا این مسئله دوباره در دستور کار این مجمع قرار بگیرد تا بتوانیم حلش کنیم و باید حلش کنیم.»
این مجمع پیشتر لوایح تهیه شده توسط دولت حسن روحانی را که مجلس تصویب کرده و شورای نگهبان با آن مخالفت کرده بود، رد کرد.
رئیسجمهور ایران در این زمینه گفت: «اگر بتوانیم افایتیاف و برجام را حل کنیم و روابطمان را با دنیا اصلاح کنیم، میتوانیم به اهداف چشمانداز برسیم.»
رئیسجمهور ایران در پاسخ به خبرنگار سیسیتیوی، تلویزیون دولتی چین که از آینده روابط ایران و چین از مسعود پزشکیان پرسید، توضیح داد که ایران همیشه با چین ارتباط خوبی داشته و بیشتر ارتباط کشور نیز با چین و روسیه است.
او به توافق مشترک ۲۵ ساله اشاره کرد و افزود که باید بر آن متمرکز شد که عملی شود.
آقای پزشکیان همچنین با تاکید بر این که ایران شریک استراتژیک چین است به جاده ابریشم اشاره کرد و گفت که از این طریق باید راه دسترسی به بازارهای چین و دسترسی این کشور به بازارهای ما فراهم شود.
«حصر» کروبی و موسوی، محرومیت دانشجویان و گشت ارشاد
پزشکیان در این نشست خبری درباره حبس خانگی رهبران جنبش سبز گفت که مشکل مهدی کروبی «حل شده» است و «برای آن یکی هم داریم کار میکنیم.»
منظور او میرحسین موسوی، نامزد معترض انتخابات جنجالی سال ۸۸ است که همراه با زهرا رهنورد، همسرش، از بهمن ۸۹ در حبس خانگی است. او به خانم رهنورد اشارهای نکرد.
مهدی کروبی دیگر نامزد معترض آن انتخابات نیز همزمان در حبس خانگی قرار گرفت. در ایران معمولا از عنوان «حصر» برای این مجازات بدون برگزاری دادگاه یاد میشود.
به کار بردن تعبیر «آن یکی» برای آقای موسوی با واکنشهای گسترده در شبکههای اجتماعی، حتی از سوی برخی حامیان آقای پزشکیان مواجه شده است.
او در ادامه این بخش از سخنانش در اشاره غیرمستقیم به تداوم مخالفت رهبران جنبش سبز با رهبر جمهوری اسلامی گفت: «نباید با نظام درافتاد».
رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی در پاسخ به سوال دیگری درباره دستور خود برای بازگشت دانشجویان اخراجشده گفت: «صداوسیما یک جلسه گذاشته و گفته عدهای از آنان توطئهگر هستند. مفهوم این قضیه آن نیست که توطئهگر برگردد، او را به قوه قضاییه بسپاریم که محاکمه کنند اما اگر کسی حرفی گفته و نظری داشته بهدلیل نظر و حرفش چرا ردش میکنید؟ جوابش را بدهید.»
او همچنین با اشاره به محرومیت برخی دانشجویان از تحصیل بهدلیل اعتراض به حملات مشکوک به مدارس دخترانه در سال ۱۴۰۱ گفت در تبریز شاهد بوده است «بسیاری از دانشجویان» بهدلیل همین اعتراضها دو یا سه ترم محروم شدند.
در این نشسیت خبری خبرنگار ماهنامه اندیشه پویا پیش از مطرح کردن سوالش از حضور گشتهای ارشاد در خیابانها انتقاد کرد و گفت: «من برای اینکه به اینجا برسم بسیار میانبر و کوچه پسکوچه رفتم که گیر گشت ارشاد نیافتم».
پزشکیان در واکنش به این جمله خندید و گفت: «باز هم اذیت میکنند؟ چون قرار نبود اذیت کنند. باز پیگیری میکنیم اذیت نکنند».
در رابطه با گشتهای ارشاد یک بار نیز خبرنگار ایرانی شبکه تلویزیونی زددیاف آلمان درباره جمعآوری گشتهای ارشاد پرسید که تاکنون چه اقداماتی در این زمینه انجام داده است.
مسعود پزشکیان به شکلی مبهم اشاره کرد که «ما تلاش میکنیم. در وزارت کشور هم آییننامههایی در حال تدوین است اما از یک طرف به ما فشار میآورند و از طرفی هم ما نباید اجازه بدهیم این اتفاقات بیافتد».
او در دوران رقابتهای انتخاباتی طرح نیروی انتظامی برای بازگرداندن گشتهای ارشاد موسوم به «طرح نور» را «سیاهی» خوانده بود.
او روز ۲۵ خرداد در همایش زنان ستاد انتخاباتی خود، درباره مطالبه برخی از زنان حاضر در همایش مبنی بر برچیدهشدن «طرح نور»، گفته بود: «در زبان ترکی ضربالمثلی داریم که میگوید حالا به سیاهی میگویند نور.»
پزشکیان در عین حال اعلام کرد که «وعده» نمیدهد و افزود که «هر کاری از دستم بربیاید در تغییر چنین وضعیتی» انجام میدهم و «بلاشک مدافع حقوق زنان خواهم بود».