یک مقام نظامی کره جنوبی میگویند موشکهای بالیستیکی که پیونگیانگ بهتازگی آزمایش کرده، شبیه موشک اسکندر ساخت روسیه است. این نخستین بار است که مقامهای سئول مستقیما از شباهت دو موشک سخن میگویند.
کموبیش همزمان با این گفتهها رئیسجمهوری آمریکا نیز اظهاراتی مطرح کرده مبنی بر اینکه آزمایش اخیر از اهمیت زیادی برای او برخوردار نیست.
کره شمالی بامداد سوم مرداد دو موشک کوتاهبرد را از ساحل شرقی خود شلیک کرد. موشکها در حدود ۴۳۰ و ۶۹۰ کیلومتر برد داشتند و آزمایش در حالی انجام شده که پیونگیانگ و واشینگتن مذاکراتی در مورد پاکسازی اتمی شبهجزیره کره انجام دادهاند.
یک روز پس از این آزمایش کیم جونگاون، رهبر کره شمالی، آن را هشداری به «جنگافروزان» در کره جنوبی توصیف کرد تا به گفته آقای کیم به واردات سلاح و مانور نظامی مشترک با آمریکا پایان دهند.
بسیار از ناظران و تحلیلگران این احتمال را مطرح کردهاند که این آزمایش در عین حال هشدار غیر مستقیمی به واشینگتن است. این موضوع در پرسشوپاسخهای چهار مرداد ماه خبرنگاران با رئیسجمهوری ایالات متحده نیز مطرح شد.
دونالد ترامپ اما اظهاراتی که نشاندهنده نگرانی چندانی باشد مطرح نکردهاست. او گفته «اینها موشکهای کوتاهبرد هستند… خیلی آدمها از این موشکها دارند» و افزوده «خیلی استاندارد بودند».
او در عین حال گفته رهبر کره شمالی آمریکا را تهدید نکرده است: «او نگفت ما به آمریکا هشدار میدهیم؛ آن دو کشور (کره شمالی و کره جنوبی) خودشان سالهاست با هم اختلاف دارند».
همزمان، برای نخستین بار، مقامهای نظامی سئول به رسانههای رسمی آن کشور گفتهاند موشکهای کوتاهبرد روز پنجشنبه شبیه اسکند روسی بودند: «از نقطه نظر الگوی پرواز اسکندر از مسیر سَهموی متفاوتی از موشکهای معمولی برخوردار است و از این بابت پیچیدهتر از دیگر موشکها است و آنچه کره شمالی پرتاب کرد نیز از همان پیچیدگیهای برخوردار است».
اسکندر از موشکهای بالیستیک پیشرفته در جهان بهشمار میرود.
البته پیشتر نیز گزارشهایی منتشر شده بود و تحلیلگران گفته بودند که پیونگیانگ موشک زمینبهزمین بالیستیک و کوتاهبردی شبیه اسکندر در بهار آزمایش کرده بود، اما اولین بار است که چنین چیزی از سوی یک مقام نظامی کره جنوبی مطرح میشود.
خبرگزاری کره شمالی گفته آزمایش روز پنجشنبه «رضایتآمیز» بود که احتمال حاکی از رسیدن به مراحل نهایی تولید است.
خبرگزاری دولتی کره جنوبی روز جمعه در گزارشی گفته بود رادارهای کره جنوبی موفق به ردیابی آخرین مرحله پرتابی موشکها نشدهاند. البته این احتمال مطرح است که دلیل آن محلی بوده که کره شمالی موشک را پرتاب کرده و سئول در صورت حمله موشکی به خاک کره جنوبی قادر به ردیابی آنها خواهد بود.
قطعنامههای شورای امنیت در مورد کره شمالی که اجرای آنها همچنان ادامه دارد، آزمایش موشکهای بالیستیک توسط آن کشور را ممنوع کردهاست.