خبرگزاری رویترز بهنقل از یک گزارش سازمان ملل میگوید برخی کشورها به این برآورد رسیدهاند که کره شمالی گام مهمی در برنامه هستهایش برداشته و «احتمالا قادر شده تجهیزات اتمی را کوچک و قابل نصب بر کلاهک موشکهای بالیستیک کند».
گزارش محرمانهای که به رویت رویترز رسیده توسط هیئتی مستقل از کارشناسان ناظر بر اجرای تحریمهای سازمان ملل علیه پیونگیانگ تهیه شده است. این گزارش بدون نامبردن از کشورهایی که برآورد اخیر را ارائه کردهاند میگوید شش مورد آزمایش پیشین کره شمالی احتمالا به توانایی کوچکسازی تجهیزات اتمی منتهی شدهاست.
توانایی ساخت سلاح هستهای لزوما بهمعنی تولید تجهیزات قابل نصب بر موشکهای بالیستیک نیست و اگر پیونگیانگ موفق شده چنین گامی بردارد، قابلیتهای نظامی هستهای خود را افزون کردهاست.
کره شمالی طی سه سال گذشته هیچ آزمایش اتمی انجام ندادهاست؛ واپسین بار در تابستان ۱۳۹۶ بود که حکومت این کشور اعلام کرد یک بمب هیدروژنی آزمایش کردهاست. پیشتر پنج آزمایش دیگر نیز در این کشور انجام شده بود.
رویترز میگوید گزارش محرمانه تازه روز دوشنبه ۱۳ مرداد در اختیار اعضای شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفتهاست.
در بخشی از این گزارش چنین آمده است «جمهوری دمکراتیک خلق کره [شمالی] به برنامه هستهای خود، از جمله در زمینه غنیسازی اورانیوم در سطح بالا و تولید یک راکتور آب سبک آزمایشی، ادامه دادهاست».
بنا بر این گزارش محرمانه یکی از کشورهای عضو سازمان ملل اینطور برآورد میکند که پیونگیانگ به تولید جنگافزار هستهای «ادامه داده است».
کره شمالی هنوز واکنشی به این گزارش نشان ندادهاست. رویترز میگوید نمایندگی آن کشور نزد سازمان ملل به درخواست این خبرگزاری برای اظهار نظر در مورد برآوردها، پاسخی ندادهاست.
البته در اسفند ۱۳۹۴، رهبر کره شمالی مدعی شده بود که کشورش به توانایی کوچکسازی کلاهکها، یعنی نصب تجهیزات هستهای بر موشکها، دست یافتهاست.
اما در آن زمان وزارت دفاع آمریکا تاکید کرده بود که پیونگیانگ هنوز به چنین مرحلهای نرسیدهاست.
در سالهای بعد هم حملات و تهدیدهای لفظی کره شمالی، بهویژه علیه آمریکا، کره جنوبی و ژاپن ادامه پیدا کرد. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، نیز گفته بود کره شمالی در صورت تهدید آمریکا «با آتش و خشم روبرو میشود».
با این حال در خرداد ۱۳۹۷ در جریان دیداری تاریخی، ترامپ و کیم جونگاون، رو در رو به گفتوگو نشستند و پس از آن برای مدتی از سطح تنشها کاسته شد.
رهبران دو کشور دیدارهای دیگری نیز انجام دادند، اما این دیدارها هنوز در زمینه پاکسازی شبهجزیره کره از سلاح هستهای فرجامی نیافته، در عین حال که تحریمهای گسترده و شدید علیه کره شمالی نیز ادامه دارد.