خبرگزاری رسمی کره شمالی صبح ۱۶ مرداد به نقل از رهبر آن کشور گفته آزمایش موشکی تازهای که انجام شده «هشداری» به رزمایش مشترک کره جنوبی و ایالات متحده است.
طی چند روز گذشته کره شمالی چند مورد آزمایش موشکی انجام داده که همه آنها مربوط به موشکهای بالیستیک کوتاهبرد میشود، اما نخستین بار در روزهای اخیر است که رهبر کره شمالی به ایالات متحده نیز اشاره کردهاست.
روز سهشنبه کره شمالی دو موشک کوتاهبرد با برد ۴۵۰ کیلومتر به دریای ژاپن/دریای شرق پرتاب کرد؛ چهارمین آزمایش از این دست طی کمتر از دو هفته.
صبح چهارشنبه خبرگزاری رسمی کره شمالی گزارش داد این «موشکهای هدایتشونده تاکتیکی» تحت نظارت رهبر آن کشور پرتاب شدهاند.
کیم جونگاون گفته است این «اقدام نظامی فرصتیست تا هشدار مناسبی به رزمایش مشترک پیشرو داده شود».
یک سخنگوی وزارت خارجه کره شمالی نیز رزمایش مشترک کره جنوبی و ایالات متحده را «ناقض» توافقاتی که کره جنوبی و آمریکا با پیونگیانگ «امضا کردهاند»، توصیف کرده و هشدار داده کشورش «در صورت ادامه این اقدامات ناشی از دشمنی، راه تازهای در پیش خواهد گرفت».
روز گذشته یک مقام دولت آمریکا گفته بود واشینگتن «اوضاع را زیر نظر» دارد و از نزدیک با همپیمانان خود، کره جنوبی و ژاپن، مشورت میکند.
هفته پیش و در واکنش به آزمایشها و هشدار قبلی رهبر کره شمالی به سئول، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، گفته بود «او نگفت ما به آمریکا هشدار میدهیم؛ آن دو کشور (کره شمالی و کره جنوبی) خودشان سالهاست با هم اختلاف دارند».
آقای ترامپ در عین حال تاکید کرده چندان نگران آزمایشهای اخیر نیست: «اینها موشکهای کوتاهبرد هستند… خیلی آدمها از این موشکها دارند».
رزمایش تازه آمریکا و کره جنوبی که مراحل اولیه آن آغاز شده، از منظر شماری نسخه تعدیلشده رزمایش قبلی دو کشور موسوم به «اولچی» است.
در زمستان گذشته نیز دو طرف رزمایش تازهای را بهجای رزمایشهای مشترک قبلی خود انجام دادند به نام «اتحاد». سئول و واشینگتن، به دو رزمایش زمستانی پیشین خود، یعنی «عقاب» و «عزم قطعی» پایان دادهاند.
وزیر دفاع کره جنوبی روز دوشنبه گفته بود «از نظر من همینکه ما رزمایش را آغاز کردهایم، مهمتر از آن است که اسم آن اساسا چیست».
نخستین بار است که رزمایش تابستانی مشترک آمریکا و کره جنوبی تحت فرماندهی یک ژنرال کرهای انجام میشود. این رزمایش در واقع تمرین طرحی برای انتقال «سامانه فرماندهی و کنترل عملیات» به کره جنوبیست؛ سامانهای که از زمان جنگ دو کره تحت نظارت آمریکا قرار دارد.