شرکت آمریکایی نوُواوَکس که در زمینه زیستفناوری فعال است، کارآزمایی بالینی واکسن احتمالی خود برای مقابله با بیماری ناشی از کروناویروس جدید را آغاز کرده و قرار است نتایج آن را در ماه ژوئیه منتشر کند.
همزمان گزارشها از ژاپن حاکیست داروی آویگان برخلاف اظهارات پیشین تا آخر ماه مه به تائید دولت نخواهد رسید.
نوُواوکس روز پنجم خرداد ماه اعلام کرد فاز یک کارآزمایی بالینی واکسن روی ۱۳۰ داوطلب تندرست بین ۱۸ تا ۵۹ سال را در استرالیا آغاز کرده است.
بنا بر اطلاعیهای که در همین زمینه در وبسایت این شرکت تولیدکننده واکسن منتشر شده، فاز دوم کارآزماییهای مستقیم بهزودی در چند کشور، از جمله ایالات متحده پیگیری خواهد شد.
در این مراحل، کارآزماییها نوواوکس بر ایمنی، پیامدهای احتمالی و واکنش بدن داوطلبان به واکسن متمرکز خواهد بود. پس از فاز دوم، در فاز سوم کارآزماییها درمان بیماران با داروی جدید، و در کنار آن با روشهای استاندارد تمرکز میشود و شمار بزرگتری از بیماران و داوطلبان و بهطور اتفاقی انتخاب میشوند.
با انتشار اطلاعیه نوواوکس، این شرکت به یکی از گزینههای اصلی در میان چند شرکت عمده دیگری که مشغول آزمایش واکسن احتمالی مقابله با کروناویروس هستند، تبدیل شدهاست.
در پایان اردیبهشت ماه نتایج کارآزمایی فاز نخست واکسن شرکت آمریکایی دیگری به نام «مدرنا» منتشر شده بود و مدیر اجرایی این شرکت گفته بود «بسیار رضایتبخش است».
شرکت کانسینو، که با ارتش چین همکاری میکند نیز قرار است فازهای اولیه آزمایشهای بالینی خود را در زمانی بین ۱۶ مارس و ۳۱ دسامبر انجام دهد.
با همه اینها همچنان نمیتوان با قطعیت در مورد هیچ یک از تولیدات آزمایشی این شرکتها نظر داد؛ نتیجهگیری در مورد آزمایشها، بهخاطر پیامدهای احتمالی و لزوم انجام پژوهشها در بازه زمانی گستردهتر، معمولا طولانیتر از داروهای درمانی صورت میگیرد.
ژاپن داروی آویگان را «فعلا تائید نمیکند»
همزمان با انتشار خبرهای مربوط به آزمایشها روی گزینه جدیدی از واکس احتمالی علیه کووید-۱۹، خبرگزاری ژاپنی کیودو گزارش داده که دولت آن کشور از تائید داروی ساخت شرکت فوجی تا آخر ماه مه منصرف شده است.
ژاپن آزمایش روی داروی «فاویپیراویر» یا «آویگان» را مدتیست که آغاز کردهاست.
در نهم اردیبهشت ماه وزیر خارجه آن کشور گفته بود دهها کشور درخواست دریافت دارو را مطرح کردهاند و قرار است در اختیار ۳۸ کشور قرار گیرد.
وزیر خارجه ژاپن تاکید کرده بود که دارو برای آزمایشهای بالینی در سطح وسیعتر مورد استفاده قرار گرفته و بهطور رایگان در اختیار این کشورها قرار میگیرد.
نخستوزیر ژاپن، شینزو آبه، ابراز امیدواری کرده بود زمانی تا پایان ماه مه ایمنی و اثربخشی دارو تائید شود. با این حال در روزهای گذشته گزارشهایی منتشر شد که نشان میدهد آویگان ممکن است چندان بر کروناویروس موثر نباشد. هنوز نهادهای دولتی مسئول در ژاپن این دارو را تائید یا رد نکردهاند.
«فاویپیراویر» یا «آویگان» داروییست که برای مقابله با ویروسهای مختلف، از جمله کروناویروسها یا آرناویروسها، تجویز میشود و در اصل ساخت شرکت «فوجیفیلم تویوما کمیکال» است.