لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۴۸

یک مقام آمریکایی: در صورت تصمیم ایران، توافق هسته‌ای تا چند هفته دیگر ممکن است


هیات‌های مذاکرات‌کننده بر سر احیای برجام در دور اخیر گفت‌و‌گوها در وین
هیات‌های مذاکرات‌کننده بر سر احیای برجام در دور اخیر گفت‌و‌گوها در وین

یک مقام وزارت خارجه آمریکا می‌گوید رسیدن به توافقی برای بازگشت و پایبندی همزمان ایران و آمریکا به برجام طی چند هفته آتی ممکن است، اما این موضوع منوط به «تصمیم سیاسی» تهران است.

خبرگزاری رویترز روز پنج‌شنبه ۱۶ اردیبهشت از قول این مقام آمریکایی که نامی از وی نبرد، گفت: «آیا امکان بازگشت دوجانبه ما (ایران و آمریکا) به تعهدات برجامی یا توافق روی این موضوع، طی چند هفته آینده ممکن است؟ بله ممکن است و تنها زمان آن را نشان خواهد داد؛ به این خاطر که نهایتا تحقق این موضوع منوط به تصمیم سیاسی ایران است».

او اظهار داشت اگر ایران خواستار بیش از آنچه تعهدات برجامی آمریکا و کمتر از آنچه تعهدات خود ایران است، نباشد، توافق ممکن است

این مقام با این‌حال تاکید کرد که «شکاف در مواضع دو کشور هنوز ادامه دارد» و افزود به دلیل مذاکره غیرمستقیم با ایران، این مذاکرات زمان‌بر است و انتقال پیام میان ایران و آمریکا از سوی سایر کشورها، برخی مواقع به سوء‌تفاهم می‌انجامد.

تاکنون سه دور مذاکرات هسته‌ای برای بازگشت ایران و آمریکا به تعهدات هسته‌ای خود در قالب برجام انجام شده و قرار است از فردا-جمعه- چهارمین دور مذاکرات آغاز شود.

این دیپلمات آمریکایی همچنین در واکنش به انتشار خبر دستیابی به توافق برای آزادی زندانیان دو تابعیتی آن را «بی‌رحمیِ وصف‌نشدنی» خواند و گفت: «انتشار چنین اخباری بر زجر خانواده این زندانیان می‌افزاید».

او تاکید کرد که ایالات متحده همچنان مستقل از مذاکرات برای احیای برجام، به صورت فشرده در حال تلاش برای آزادی این افراد است و می‌خواهد این افراد که ایران آن‌ها را «وجه المصالحه» قرار می‌دهد، هر چه زودتر نزد خانواده‌هایشان بازگردند.

ایران و آمریکا در این دور از گفت‌وگوها تاکنون مذاکرات مستقیمی با هم نداشته‌اند و مذاکرات بین ایران و اعضای برجام شامل روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان انجام می‌شود و اتحادیه اروپا نیز نقش میانجی میان ایران و آمریکا را دارد.

مقام آمریکایی گفته است تا انتخابات ریاست‌جمهوری خردادماه در ایران، امکان رسیدن به توافق وجود دارد اما این موضوع بسته به تصمیم سیاسی ایران است.

او درباره شرایط دستیابی به توافقی برای احیای برجام گفت: «طرفین در حال ابداع توافقی تازه نیستند» و اگر به متن برجام رجوع شود مشخص است که چه تمهیداتی از سوی دو طرف باید اندیشیده شود.

این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره پیشرفت‌های هسته‌ای ایران از زمان فاصله گرفتن از تعهداتش در برجام اذعان کرد، این پیشرفت‌ها به «پیچیدگی‌هایی» دامن زده است که به نوعی باید برطرف شود.

او درباره این پیچیدگی‌ها توضیح نداد. در روزهای اخیر گزارش‌هایی درباره چالش برانگیز شدن موضوع سانتریفوژهای پیشرفته ایران بر سر میز مذاکره مطرح شده است. بر مبنای برجام، ایران مجاز به استفاده از تعداد محدودی از سانتریفوژهای نسل اول خود برای غنی‌سازی است.

اخیرا میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات هسته‌ای نیز اعلام کرد «هنوز زود است هیجان‌زده شویم، اما همه شواهد نشان می‌دهد که باید انتظار موفقیت در مذاکرات و رسیدن به توافق در چند هفته آینده را داشت».

در این میان عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران و مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای جمهوری اسلامی در مذاکرات برجام، روز ۱۱ اردیبهشت از «موافقت با خروج نام اکثریت افراد، اشخاص و نهادها» از فهرست تحریم‌ها خبر داد.

تاکنون همه طرفین مذاکره، از جمله آمریکا از «پیشرفت» در مذاکرات خبر داده‌ند؛ با این حال اغلب آن‌ها تاکید داشته‌اند که فعلا قضاوت در این زمینه زود است.

برخی منابع خبری از جمله رسانه‌های اسرائیلی نیز به نقل از مقام‌های ارشد این کشور، گفته‌اند که به احتمال زیاد ایالات متحده در هفته‌های آینده به برجام باز می‌گردد.

در این میان آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه در گفت‌وگو با شبکه ام‌‌اس‌ان‌‌بی‌‌سی گفته است که ایران و آمریکا در مذاکرات غیرمستقیم حضور دارند و آنچه ما نمی‌دانیم، این است که آیا جمهوری اسلامی واقعا آماده اتخاذ تصمیمات لازم برای بازگشت کامل به تعهدات هسته‌ای خود هست یا نه.

او گفت: ایران متاسفانه اقدامات خود برای آغاز دوباره بخش‌های خطرناک برنامه هسته‌ای را ادامه داده است.

ایران از اردیبهشت ۹۸ شروع به عدول تدریجی از تعهدات هسته‌ای خود کرد و طی هفته‌های گذشته غنی‌سازی اورانیوم تا سطح ۶۰ درصد را نیز آغاز کرده است.

با استفاده از گزارش رویترز،‌ام اس ان بی‌سی، رادیو فردا/د.خ/ک.ر
XS
SM
MD
LG