يک مقام روسيه روز سه شنبه ۳۰ ژانويه اين احتمال را که اين کشور ممکن است با ايران سازمانی شبيه اوپک در زمينه گاز تاسيس کند، رد کرد.
آيت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی روز يکشنبه ۲۸ در ديدار با ايگور ايوانف دبير شوراي عالی امنيت روسيه پيشنهاد کرد که ايران و روسيه ساختار يک کارتل گازی مشترک شبيه اوپک سازمان کشورهای توليد کننده نفت ايجاد کنند.
سرگئی باسترژمسکی مشاور ولاديمير پوتين رييس جمهوری روسيه در امور اتحاديه اروپا روز سه شنبه اين موضوع را «گمانه زنی» غرب قلمداد کرد و گفت روسيه قصد پيوستن به هيچ اتحاديه گازی را ندارد.
در زمينه بزرگترين ذخاير نفتی جهان، روسيه مقام اول و ايران مقام دوم را دارد.
ايران دومين ذخاير بزرگ گاز جهان را دارد اما در زمينه صادرات گاز، توسعه زيادی نداشته است. بخشی از اين نارسايی به علت تحريم ها بوده که مانع از دستيابی ايران به تکنولوژی لازم برای مايع کردن گاز شده است.
در حدود يک چهارم گاز صادراتی روسيه، به اتحاديه اروپا می رود و از اين نظر روسيه منبع مهم گاز اتحاديه اروپا است.
معامله تجاری گاز ميان روسيه و الجزاير
غرب معاملات روسيه در زمينه گاز را با الجزاير نيز به دقت دنبال می کند.
در اوايل ماه ژانويه سال جاری ميلادی، شرکت گازپروم يک قرارداد همکاری با شرکت سوناتراک الجزاير امضا کرد.
اتحاديه اروپا در باره قرارداد ميان روسيه و الجزاير و از احتمال تشکيل يک کارتل گازی، ابراز نگرانی کرده بود. روسيه و الجزاير در مجموع ۳۵ درصد گاز طبيعی مورد نياز اروپا را توليد می کنند.
آندريس پيبالگز کميسر انرژی اتحاديه اروپا از دو کشور خواست که برنامه همکاری خود را مشخص کنند.
با اين حال سرگئی باسترژمسکی مشاور ولاديمير پوتين در امور اتحاديه اروپا گفت پيوندهای ميان روسيه و الجزاير، در چارچوب استانداردهای تجارت جهانی باقی خواهد ماند.
الجزاير نيز موضوع تشکيل يک شرکت «اوپک مانند» گازی را زودرس توصيف کرده است.