اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا، در یادداشتی که روز جمعه چهارم سپتامبر در روزنامه «یو اس تودی» منتشر کرد، با دفاع از توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران گفته است، این توافق باعث میشود که هر گونه گزینه نظامی احتمالی علیه تهران موثرتر باشد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزیر دفاع آمریکا تاکید کرده است که توافق هستهای با ایران نتایج پایداری در پی خواهد داشت.
با این حال آقای کارتر تصریح کرده است: گزینه نظامی (علیه ایران) همچنان روی میز قرار دارد و چنانچه ضرورت استفاده از چنین گزینهای پیش بیاید تحت تاثیر این توافق، چنین اقدامی موثرتر خواهد بود.
ایران و شش قدرت جهانی روز ۲۳ تیرماه در وین به توافقی جامع برای حل مناقشه هستهای جمهوری اسلامی دست یافتند. بر اساس این توافق که به برنامه جامع اقدام مشترک یا «برجام» معروف شده است، برنامه هستهای ایران محدود شده و در مقابل، بیشتر تحریمهای بینالمللی علیه تهران لغو خواهند شد.
کنگره آمریکا قرار است تا ۲۶ شهریور این توافق را مورد بررسی قرار دهد. اما جمهوریخواهان که اکثریت کنگره را در اختیار دارند، مخالف این توافق هستند.
اشتون کارتر با این حال تاکید کرده است: «امروز توافق با ایران فرصت حل یک تهدید بزرگ هستهای را فراهم کرده است. بنابراین کنگره میبایست از این توافق حمایت کند، چرا که اجرای این توافق یک منبع مهم ریسک و بیثباتی در منطقه حیاتی و پرآشوب را از بین میبرد».
وزیر دفاع آمریکا در این مطلب نوشته است: «اجرای این توافق باعث میشود تمام مسیرهای دستیابی ایران به بمب هستهای بسته شود. در این صورت، اثر بلند مدت این توافق میتواند از یک حمله نظامی بیشتر نتیجه بدهد».
آقای کارتر با این حال میگوید، برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای از طریق نظامی، به بیش از یک حمله نظامی نیاز است.
وزیر دفاع آمریکا افزوده است: «گزینه نظامی امروز واقعی است و به عنوان وزیردفاع مطمئن خواهم بود که در آینده نیز همچنان واقعی باقی خواهد ماند».
وی اظهار داشت: «در واقع، چشم انداز هرگونه گزینه و اقدام احتمالی نظامی، تحت این توافق موثرتر خواهد بود. ایران دارای برنامه هستهای غیرنظامی متمرکز و کوچکتری خواهد بود، و راستی آزماییها از برنامه (هستهای ایران) به ما اطلاعات بیشتری خواهد داد تا ما بر مبنای آن برنامه ریزیهای لازم را انجام دهیم».
اشتون کارتر تصریح کرد: «هیچ کس نمیگوید توافق هستهای (با ایران) همه مسائل و مشکلات خاورمیانه را حل میکند. در حالی که این توافق خطر دستیابی ایران به سلاح هستهای را از بین میبرد، تاثیری بر فعالیتهای مخرب ایران در منطقه نخواهد داشت. اما از آنجا که این توافق محدودیت نظامی برای آمریکا ایجاد نمیکند، بنابراین مانعی برای راهبرد استراتژیک آمریکا در منطقه یا اقدامات مهم نظامی ما برای حمایت از دوستان در خاورمیانه و مهار فعالیتهای بیثبات کننده نخواهد بود».
کشورهای عرب منطقه حاشیه خلیج فارس از اقدامات ایران در منطقه ابراز نگرانی می کنند و در همین زمینه پادشاه عربستان به آمریکا سفر کرده است تا در خصوص این موضوع با باراک اوباما رایزنی کند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، رییس جمهور آمریکا قرار است به پادشاه عربستان اطمینان دهد که توافق اتمی با اقداماتی ضروری همراه خواهد بود که از «جاهطلبیهای» ایران در منطقه جلوگیری میکند.
این گزارش میافزاید که اگرچه مقامهای سعودی پشتیبانی خود را از توافق اتمی قدرتهای جهانی با جمهوری اسلامی اعلام کردهاند، اما آنها در عین حال نگران توانایی جامعه جهانی برای اجرایی کردن مفاد این توافقاند.