همزمان با ورود نخستين محموله کمک های آمريکا به تفليس، کشورهای غربی تلاش های خود را برای ارسال کمک های امدادی به بيش از ۱۰۰ هزار نفر آواره درگيری های اخير تسريع کردند.
يک هواپيمای حمل و نقل نظامی آمريکااز نوع «سی -۱۷» با محموله ای از کمک های پزشکی، چادر و نيازهای اوليه در فرودگاه تفليس بر زمين نشست. قرار است دومين محموله کمک های آمریکا توسط یک هواپيمای « سی -۱۷» دیگر روز پنجشنبه وارد فرودگاه تفلیس شود.
این در حالی بود که پیشتر، جرج بوش، رییس جمهوری آمريکا، روز چهارشنبه از ارسال این کمک ها خبر داده بود و در ضمن نسبت تضمین امنیت فرودگاهها و بنادر گرجستان به روسیه هشدار داده بود.
جرج بوش همچنین گفت: کاندوليزا رايس، وزير امور خارجه اين کشور، برای کمک به حل اين بحران به گرجستان خواهد رفت.
آقای بوش سفر خانم رایس را اقدامی در راستای نشان دادن حمایت آمریکا از دولت دمکراتیک گرجستان توصیف کرد.
جرج بوش از دولت روسیه خواست ضمن توقف همه عملیات نظامی خود در خاک گرجستان، این نیروها را از گرجستان خارج کند.
رییس جمهوری آمریکا همچنین نسبت وفاداری روسیه به آتش بس ابراز تردید کرد و گفت براساس خبر های دریافتی، اظهارات مقامات روسی با آنچه در حال وقوع است منطبق نیست.
آقای بوش روز چهارشنبه گفت: «روسيه به حرف های خود وفادار بماند و برای پايان دادن به اين بحران اقدام کند».
در حالی رييس جمهوری آمريکا نسبت به گزارش ها در خصوص نقض آتش بس توسط نيروهای روسيه ابراز نگرانی می کند که مسکو هرگونه نقض آتش بس توسط نيروهای اين کشور را تکذيب می کند.
ميخائيل ساکاشويلی، رييس جمهوری گرجستان، روز چهارشنبه اعلام کرده بود که روسیه آتش بس را رعايت نکرده و نيروهای روسی به نقل و انتقالات خود ادامه داده و به سمت تفلیس در حرکت هستند.
این در حالی است که ژنرال، آناتولی نوگویتسان، معاون ستاد کل نیروهای روسیه، گفت: هیچ یک از واحدهای ارتش روسیه به سمت تفلیس در حرکت نیستند.
- سازمان ديده بان حقوق بشر می گوید: شورشيان اوستيای جنوبی که تحت حمايت روسيه هستند با حمله به خانه های اقليت گرجی در اين منطقه اقدام به غارت و چپاول آنها می کنند.
«آمریکا انتخاب کند»
در همین حال، سرگئی لاوروف، وزير امور خارجه روسيه می گويد: آمريکا بايد بين حمايت از دولتمردان گرجستان يا ادامه همکاری با روسيه در مسايل بين المللی، يکی را انتخاب کند.
آقای لاوروف فزود: «رهبری گرجستان برای ايالات متحده يک پروژه ويژه محسوب می شود».
وزير امور خارجه روسيه که در واکنش به اظهارات جرج بوش، رييس جمهوری امريکا، صحبت می کرد، گفت: امريکا با حمايت تسليحاتی از گرجستان طی سال های اخير «بازی خطرناکی» را انجام داده است.
به گفته آقای لاورف طی سال های اخير روسيه بارها در اين باره به امريکا هشدار داده است.
در همين حال، کاندو ليزا رايس، وزير امور خارجه امريکا، که قرار است به گرجستان سفر کند به روسيه هشدار داد در صورتی که آتش بس را رعايت نکند با انزوای بین المللی مواجه خواهد شد.
نشست اتحادیه اروپا
در همین زمینه، وزيران امور خارجه ۲۷ کشور عضو اتحاديه اروپا در بروکسل، پايتخت بلژيک، توافق کردند تا نیروهایی را برای نظارت بر آتش بس به گرجستان اعزام کنند.
این در حالی بود که وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا بر سر اعمال فشار بر روسیه به دلیل اقدام نظامی علیه گرجستان، به توافقی دست نیافتند.
این نشست اضطراری حاکی از شکاف بین اعضای این اتحادیه بود. در حالی کشورهای اروپای شرقی که در دوران جنگ سرد هم پیمان شوروی بودند، خواهان واکنش شدیدتر اتحادیه اروپا بودند، کشورهای اورپای غربی نسبت به دشمن کردن روسیه با خود ابراز نگرانی می کردند.
وزیر امور خارجه گرجستان در این نشست خواهان دخالت اروپا در رویدادهای اخیر شد و گفت این اتحادیه باید مانع وقوع آنچه در گرجستان در حال وقوع است، شود.
دستور کار نشست اتحادیه اروپا در بروکسل بررسی بحران جنگ گرجستان و روسيه و همچنین طرح فرانسه برای آتش بس بين دو طرف بود.
توافق بر سر آتش بس به دنبال سفر نيکلا سارکوزی، ریيس جمهوری فرانسه، به روسیه و گرجستان و گفت وگو با روسای جمهوری دو کشور، حاصل شد.
نقض آتش بس
در حالی که روسيه و گرجستان يکديگر را به نقض آتش بس متهم می کنند، خبرگزاری ها گزارش می دهند که تانک های روسی به سوی شهر «گوری» در حرکتند.
مقام های گرجی و روسی يکديگر را متهم کرده اند، آتش بسی را که فقط ۲۴ ساعت از برقراری آن می گذرد، نقض کرده اند.
پيشتر، خبرنگاران و شاهدان عينی از حرکت تانک های روسی به سوی شهر «گوری» خبر داده بودند ولی وضعيت شهر آرام گزارش شده است.
شاهدان عينی به خبرگزاری آلمان گفته اند که تانک های روسی وارد يک پايگاه نظامی گرجی در نزديکی شهر «گوری» شده اند.
دبير شورای عالی امينت ملی گرجستان نيز در همين مورد گفت که ۵۰ تانک و خودروی زرهی روسی همچنان در شهر «گوری» در خاک اصلی گرجستان باقی مانده اند. اما روسيه اين ادعا را بی پايه دانسته است.
در همين حال، سازمان ديده بان حقوق بشر می گوید: شورشيان اوستيای جنوبی که تحت حمايت روسيه هستند با حمله به خانه های اقليت گرجی در اين منطقه اقدام به غارت و چپاول آنها می کنند.